Η εκδίκηση του Προμηθέα

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντής Σύνταξης εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Σε μια από τις ασπρόμαυρες ταινίες των στούντιο Ιλινγκ, ο Αλεκ Γκίνες υποδύεται έναν επιστήμονα ο οποίος παρασκευάζει μια σούπερ τεχνητή ίνα, περίπου όπως επινοήθηκε το νάιλον μεταπολεμικά, δίνοντας τη δυνατότητα παραγωγής πάμφθηνων ενδυμάτων άριστης ποιότητας και εμφάνισης, με τα οποία ντύνεται κατά πρώτον ο ίδιος, περιφερόμενος με ένα θαυμάσιο λευκό κοστούμι, περιχαρής και αστραφτερός, σαν ένας άγγελος του νέου πολιτισμού, ένας καλοντυμένος Προμηθέας, που δεν υποψιάζεται ότι ετοιμάζεται ο  αετός εναντίον του, όχι από τους θεούς αλλά από τους ανθρώπους.

Αντί το σύστημα να τον ευγνωμονεί για την τεράστιας κοινωνικής σημασίας αυτή εφεύρεση, βρίσκει τον μπελά του: Η κλωστοϋφαντουργία απειλείται με εξοντωτική κρίση, όπως και οι εισαγωγές νήματος αλλά και ο κλάδος της εμπορίας ενδύματος. Μέσω αυτών, καρδιοχτυπά η βρετανική οικονομία, το χρηματιστήριο, η κυβέρνηση.

Αντί να του στήσουν ανδριάντα, τον στρώνουν στο κυνήγι με φονικές διαθέσεις. Καθώς τρέχει για να σωθεί, ξεσπάει βροχή, το ρούχο του μουσκεύεται και λιώνει: Η εφεύρεση δεν είχε δοκιμαστεί στο νερό, υποτίθεται. Ετσι, αποκαταστάθηκε η τάξη μέσα από τη συντριβή της προόδου. Καλά δεν καθόμαστε στις ισορροπίες μας και τους κατεστημένους ρόλους και τα συμφεροντάκια μας; Ποιος είπε ότι ο άνθρωπος θέλει να προχωράει. Μάλλον ο άνθρωπος θέλει, οι άνθρωποι αντιδρούν.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν διαλύεται στο νερό της βροχής και σίγουρα δεν είναι ντρίλινη. Αντιθέτως, είναι εξελίξιμη με όρους γεωμετρικής προόδου: Τρέχει πολύ πιο γρήγορα από όσο φανταζόμαστε και από όσο θα θέλαμε, και βέβαια από όσο μπορούμε να παρακολουθούμε. Ηδη έχει φτάσει επίπεδα δύσληπτα για τον μέσο νου. Και συναγωνίζεται το σύνολο των γνωστών επαγγελμάτων. Δεν έρχεται σαν βοηθητικό εργαλείο, όπως μας λέγανε. Ερχεται να μας υποκαταστήσει, να μας καταστήσει δευτερεύοντες και να μας καταργήσει. Δεν είναι κινδυνολογία, η σκιά του κακού λύκου έχει ήδη σχηματιστεί έξω από την πόρτα μας. Δεν θα χτυπήσει. Θα φυσήξει και θα μας διαλύσει το καλύβι.

Διαβάζουμε σποραδικά την αρθρογραφία και τις επισημάνσεις των ποικιλώνυμων γκουρού της  τεχνολογίας, αν υποθέσουμε ότι και εκείνοι ξέρουν την τύφλα τους, καθώς οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Να δεις που η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει η ίδια γκουρού του εαυτού της, οπότε τους πήρε ο αέρας και τους γκουρού. Οι οποίοι, πάντως, συμβουλεύουν τις επιχειρήσεις και τον κόσμο της εργασίας να προετοιμαστούν για τις προσαρμογές που θα απαιτήσει η τεχνητή νοημοσύνη.

Πόσοι το κάνουν αυτό; Όπως συνέβη με την ψηφιακή επανάσταση, σε μεγάλο βαθμό το πράγμα κυλάει εμπειρικά. Άλλος την ψάχνει, άλλος όχι, άλλος πειραματίζεται, άλλος περιμένει να τον φωνάξουν ή να τον υποχρεώσουν. Η τεχνολογία των υπολογιστών μερικώς μόνο ενσωματώθηκε στην επαγγελματική πραγματικότητα.  Αυτοεκπαιδευτήκαμε, επί της ουσίας, και πλείστοι παραμείναμε επαρκείς στα απολύτως χρειώδη, αλλά αδαείς ως προς τις πραγματικές δυνατότητες της τεχνολογίας. Μέχρι και η δακτυλογραφική μας επίδοση είναι υποτυπώδης.

Πλέον και με την τεχνητή νοημοσύνη, αυτοσχεδιάζουμε πειραματιζόμενοι, στήνοντας εξυπνακίστικες παγίδες στα ρομπότ. Θυμηθήκαμε μια άλλη ιστορία: Ο παλιός σκύλος ταπείνωνε τον καινούργιο, που ήταν ακόμα μερικών μηνών. Όταν το κουτάβι πήρε το μπόι που του επέβαλλε η ράτσα του, ο παλιός μικροκαμωμένος σκύλος πλήρωσε τις  παλιές μαγκιές με οδύνη και αναξιοπρέπεια.

Πάρα πολύ σύντομα, όλα θα είναι ένας καινούργιος κόσμος. Χρειαζόμαστε μαθήματα χρησιμότητας. Χρειαζόμαστε σεμινάρια, προπαίδεια, εξοικείωση, οργανωμένη προετοιμασία υποδοχής του εωσφόρου. Πόσες επιχειρήσεις το έχουν αφουγκραστεί; Πόσοι επαγγελματίες; Σίγουρα ο δημοσιογραφικός κλάδος ενώ υποψιάζεται τι επέρχεται, διατηρεί συμπεριφορά επιβατών Τιτανικού. Ισως επειδή από τις πολλές κρίσεις έχει μεταλλαχθεί σε κατσαρίδα,  ή απέκτησε ψυχολογία πυγμάχου που όσο ξύλο και να του ρίξεις, εκείνος θα συνεχίσει να γράφει το κείμενό του, χωρίς να πονάει πια, αλλά και χωρίς να στοιχηματίζει κανένας πάνω του.

Αυτή τη φορά ο Προμηθέας ήρθε οργανωμένος, έτοιμος να νικήσει τους ανθρώπους αλλά και να αντικαταστήσει τους θεούς.