Η γαλλίδα πρέσβειρα Λορένς Οέρ στην «Π»: «Πολλά τα πεδία για συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας»
Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» είχε την ευκαιρία να τα πει με την πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λοράνς Οέρ στο περιθώριο της επίσκεψής της στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Πάτρας, εκεί όπου είχε την ευκαιρία να ξετυλίξει τις πολλές προοπτικές που ανοίγονται για τις ελληνογαλλικές σχέσεις.
Η μύηση της Λοράνς Οέρ, της Γαλλίδας πρέσβειρας στη χώρα μας, στα μυστικά του ελληνικού πολιτισμού δεν έγινε με την ανάληψη των καθηκόντων της πριν από λίγο καιρό, αλλά κρατά αρκετά πίσω στον χρόνο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια διδάχθηκε για μια 5ετία τα αρχαία ελληνικά, ότι πήρε το απολυτήριό της από τα σχολικά έδρανα με εργασία πάνω στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και ότι ήρθε κοντά στη χώρα μας την περίοδο που ήταν πρέσβειρα στα Σκόπια και οι επισκέψεις της στη Θεσσαλονίκη ήταν σε τακτική βάση.
Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» είχε την ευκαιρία να τα πει με την πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, στο περιθώριο της επίσκεψής της στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Πάτρας, εκεί όπου είχε την ευκαιρία να ξετυλίξει τις πολλές προοπτικές που ανοίγονται για τις ελληνογαλλικές σχέσεις.
– Το σύνθημα Ελλάς-Γαλλία συμμαχία παραμένει επίκαιρο και στις μέρες μας, όπως σε διάφορες περιόδους της Ιστορίας;
Φυσικά, η παράδοση θέλει τη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες να είναι συνεχής και να μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Το 2024, μάλιστα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά με την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας από την αρχαία Ολυμπία και το πέρασμα από όλη την Ελλάδα το διάστημα 16-26 Απριλίου, μέχρι την έναρξη της Ολυμπιάδας στο Παρίσι στις 26 Ιουλίου. Ολο αυτό μας φέρνει στο μυαλό και την επιτυχημένη συνεργασία του Πιέρ ντε Κουμπερτέν και του Δημήτρη Βικέλα στην αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896.
– Πώς μπορούν Ελλάδα και Γαλλία να συνεργαστούν από κοινού στις σύγχρονες προκλήσεις;
Τα πεδία συνεργασίας είναι πάρα πολλά. Από τους τομείς του πολιτισμού, του αγροτικού τομέα και του τουρισμού, μέχρι τα θέματα ασφάλειας, της βοήθειας στην Ουκρανία και των κοινών δράσεων στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ολα αυτά σε μια περίοδο που παρατηρούμε όλα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και στη Γάζα. Η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί στην πολιτική προστασία, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον επενδυτικό τομέα και στον τομέα της επιστήμης και της τεχνογνωσίας και φυσικά σε μια χρονιά ευρωεκλογών θα πρέπει να αναφέρουμε ότι Ελλάδα και Γαλλία ήταν και παραμένουν οι εγγυητές των ευρωπαϊκών θεσμών».
– Πριν αναλάβετε τα καθήκοντά σας τι γνωρίζατε και τι θαυμάζατε στην Ελλάδα;
Η γνωριμία με την Ελλάδα πάει πίσω στα μαθητικά και σπουδαστικά χρόνια, όταν γνώρισα τα αρχαία Ελληνικά και αποφοίτησα από το Λύκειο με εργασία στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Βεβαίως επισκεπτόμουν την Ελλάδα στις διακοπές, αλλά και πιο τακτικά από τη θέση μου ως πρέσβειρα στα Σκόπια (σ. 2013-2016). Είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους.
Υπόσχεση ότι θα την ξαναδούμε
Η Λοράνς Οέρ έστειλε τα μηνύματά της και στους Πατρινούς, καθώς από τις συναντήσεις που είχε με φορείς, όπως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο εντόπισε ότι μπορεί να υπάρξει πολυεπίπεδη συνεργασία με την περιοχή μας.
– Ποια η σημασία των Γαλλικών Ινστιτούτων στην προώθηση των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας;
Είναι πολύ μεγάλη, καθώς πρόκειται για δίκτυα που συνδυάζουν τη σημασία και την αποτελεσματικότητα της γαλλικής επιρροής. Δεν είναι μόνον η γλώσσα και τα βιβλία, είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι η κουλτούρα, η φιλοσοφία, το πνεύμα διαλόγου και ο πολιτισμός που ενώνει τους λαούς. Είμαι υπερήφανη για το Γαλλικό Ινστιτούτο της Πάτρας και τους ανθρώπους του. Από την πρώτη στιγμή διακρίνει κανείς ένα πολύ υψηλό επίπεδο, σεβασμό στις αρχές κι έναν ξεκάθαρο ρόλο και όραμα για το μέλλον.
– Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Ελληνες μέσω της εφημερίδας μας;
Καταρχάς ελπίζω η περιοχή να επισκεφθεί όσο το δυνατόν περισσότερους Γάλλους με αφορμή την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλά επίπεδα, στον τουρισμό, σε θέματα περιβάλλοντος, επενδύσεων, τεχνογνωσίας και οικονομίας. Επισκέφθηκα το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στους τομείς της μηχανολογίας και της αεροναυπηγικής.
Η συνέντευξη έκλεισε με την υπόσχεση της Γαλλίδας πρέσβεως ότι θα την ξαναδούμε σύντομα στα μέρη μας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News