Η ιστορία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αχαΐας – ΦΩΤΟ

Ο επιχειρηματικός κόσμος προσβλέπει στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Για τη συνδικαλιστική του εκπροσώπηση, για να συμβουλεύει την Πολιτεία σε εμπορικά και βιομηχανικά θέματα και -πάνω από όλα-για την προσφορά υπηρεσιών στα μέλη του.

Ανατρέχοντας μέσα από το Ενθετο που κρατάτε στα χέρια σας, στην εξαιρετικά μακρόχρονη και πολύ παραγωγική ιστορία του Επιμελητηρίου Αχαΐας, διακρίνουμε ότι βασικός άξονας δράσης του, πάντα, ήταν η προσφορά υπηρεσιών με πρακτική προστιθέμενη αξία στα μέλη του και ιδιαίτερα τα μικρότερα σε μέγεθος.

Πόλος δημιουργίας και εξωστρέφειας

Εκθέσεις τοπικών προϊόντων, βραβεύσεις βιτρινών, σχολές εμπόρων, βραβεύσεις εμπόρων και επιχειρηματιών, πρακτικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την καθαριότητα του εμπορικού κέντρου, τρόποι προσέλκυσης καταναλωτών από γειτονικές περιοχές και γενικά δράσεις που τονώνουν το επαγγελματικό ηθικό, παρέχουν γνώσεις και κρατούν σε θετική σύνδεση τα μέλη του Επιμελητηρίου με τους καταναλωτές, ήταν πάντα ψηλά στην agenda του.
Φυσικά, παράλληλα, το Επιμελητήριο διαχρονικά συνέδεσε την πορεία του και με τις μεγάλες διεκδικήσεις της Αχαΐας (νέο λιμάνι το 1920, ένταξη στην ΕΟΚ από το 1965, ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου πολύ έντονα από το 1975, διεκδίκηση ίδρυσης Πανεπιστημίου από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 κ.ά.).

Είναι ευοίωνη και ευτυχής η συγκυρία ότι στις ημέρες μας το Επιμελητήριό μας εμφορείται από δημιουργικό πνεύμα. Δεν περιορίζεται σε ρόλο πόλου διαμαρτυρίας, και αποτελεί δυνητική ατμομηχανή για κάθε υγιές, παραγωγικό κύτταρο της τοπικής ζωής.
Περιμένουμε από το Επιμελητήριό μας να εκφράζει ιδέες και προτάσεις όχι μόνο για τον επιχειρηματικό κόσμο που εκπροσωπεί, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας, καθώς η τοπική και περιφερειακή οικονομία επηρεάζει τις ζωές όλων μας. Να συνθέτει απόψεις μεταξύ των μελών και των φορέων του Νομού, αλλά να είναι αποφασισμένο για την διαφορετική άποψη εφόσον κρίνει ότι κάποιοι βάζουν το προσωπικό ή το πολιτικό συμφέρον τους πάνω από την κοινωνία. Το Επιμελητήριο σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή αναμένουμε να αναλώσει όλες τις δυνάμεις του για να υπερασπίσει τα δικαιώματα των μελών του και να στηρίξει την επιβίωση του επιχειρηματία της Αχαΐας. Να τον βοηθά να ξεπεράσει τα κάθε μορφής προβλήματα που αντιμετωπίζει και σχετίζονται με την κρίση και την ύφεση, αλλά και τα γραφειοκρατικά προβλήματα που προκαλεί η δημόσια διοίκηση. Να κρατήσει τα μέλη του ενωμένα, γιατί σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο η «φωνή» των πολλών ακούγεται δυνατότερα στην κεντρική εξουσία.
Καλή δύναμη σε όλον τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής και τον επιμελητηριακό φορέα. Οι σελίδες της «Π» ήταν και είναι πάντα ανοιχτές στις ιδέες τους, τους προβληματισμούς τους, στις καλές τους πρωτοβουλίες. Με τον τρόπο αυτό, είμαστε και εμείς μέρος της ιστορίας του Επιμελητηρίου, και θα συνεχίσουμε να ασκούμε τον δικό μας ρόλο με διάθεση συνεργασίας και γόνιμης δημοσιογραφικής συνεισφοράς.

Από τα πρώτα

ΤΟ Επιμελητήριο Αχαϊας, έχει πολύ μακρά ιστορία, καθώς ήταν από τα πρώτα που ιδρύθηκαν αφότου η χώρα μας έγινε ελεύθερο κράτος.

Και αυτό ως αποτέλεσμα της μεγάλης οικονομικής εξέλιξης που παρουσίαζε η πόλη της Πάτρας, καθώς το λιμάνι της ήταν ο βασικός παράγων για την ανάπτυξη του εμπορίου της βιομηχανίας και των συνοδών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως τράπεζες, μεσίτες, ναυτικοί πράκτορες, ασφαλιστές κ.ά.

Η ίδρυση της «φωνής» του επιχειρηματικού κόσμου

Το Επιμελητήριο Αχαΐας είναι από τα πρώτα επιμελητήρια που ιδρύθηκαν στην χώρα. Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε με διάταγμα του Οθωνα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την 30η Μαΐου 1836.

Με το ίδιο διάταγμα ιδρύθηκαν τα Επιμελητήρια του Ναυπλίου και της Σύρου. Το Επιμελητήριο επισκέφθηκε δύο φορές ο Οθωνας (το 1838 και το 1857).

 

Στο πέρασμα των δεκαετιών

Η λειτουργία του Επιμελητηρίου ήταν ομαλή έως το 1865 και στη συνέχεια με προβλήματα έως το 1889. Ενδιαμέσως, τον Απρίλιο του 1884, επτά μήνες μετά τον θάνατο του Θεόδωρου Αμβουργερ, αποχώρησαν από τον Εμπορικό Σύλλογος «Ερμής» μερικά μέλη του και σχημάτισαν τον Εμπορικό και ΒιομηχανικόΣύλλογο.


> Στις 26 Απριλίου 1911 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (αρ. 94) διάταγμα με το οποίο εγκρίνε-ται η σύσταση Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην Πάτρα και κυρώνεται το καταστατικό του (26 άρθρα).
> Στις 26 Μαρτίου του 1914 δημοσιεύεται με πρόταση του -αχαιού- υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Ανδρέα Μιχαλακόπουλου, ο νόμος 184 «Περί συστάσεως Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων» (65 άρθρα), ο οποίος όμως εφαρμόστηκε το 1919.

Τα μέλη του Επιμελητηρίου

Τα μέλη του Επιμελητηρίου είναι οι έμποροι, βιομήχανοι, βιοτέχνες και λοιποί επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του (πρώην) νομού, νυν περιφερειακή ενότητα Αχαΐας.


Είναι ΝΠΔΔ που προσφέρει συμβουλευτικού χαρακτήρα υπηρεσίες προς το κράτος και ασκεί αποκεντρωμένες διοικητικές υπηρεσίες που προσδιορίζονται από την πολιτεία. Επίσης ασκεί γνωμοδοτικό έργο δια της συμμετοχής εκπροσώπων του σε διάφορες επιτροπές και συμβούλια. Μελετά τα προβλήματα που απασχολούν την οικονομία της περιοχής δρώντας πάντα μέσα στο πλαίσιο των γενικών συμφερόντων του κράτους, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη και υποβοήθηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
> Οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Επιμελητήριο είναι 21.003 και συγκεκριμένα στο Εμπορικό Τμήμα 7.805, στο Τμήμα Μεταποίησης 4.314 και στο Τμήμα Υπηρεσιών 8.884 (στοιχεία Οκτωβρίου 2013)

Σημαντικές διεκδικήσεις για την Αχαΐα

Το Επιμελητήριο διαχρονικά πρωτοστάτησε στη στήριξη πολλών και σημαντικών διεκδικήσεων της Πάτρας και της Αχαΐας. Ενα από τα θέματα που διακρίναμε να απασχολεί τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής σε όλες σχεδόν τις δεκαετίες των δύο τελευταίων αιώνων είναι το λιμάνι και η σχέση του με την περιοχή. Οχι μόνο για την εμπορική λειτουργία του, αλλά και για την κοινωνική. Καλή ώρα όπως συμβαίνει στις μέρες μας.

Η πόλις των Πατρών κέκτηται εκ (ρύσεως λιμένα σχετικώς ευρύχωρον, λιμένα τον οποίον συνεπλήρωσε και διά τεχνητών έργων και κατέστησαν αρκετά ασφαλή και προσπελαστόν εις οιασδήποτε χωρητικότητας ατμόπλοια» διαβάζουμε στο Δελτίο ενημέρωσης του Επιμελητηρίου πριν από 95 χρόνια. Τα φυσικά-γεωγραφικά πλεονεκτήματα του πατρινού λιμανιού προτάσσονται στην παρέμβαση του φορέα, ο οποίος τονίζει ότι στον «πρώτο εξ Ευρώπης θαλάσσιο σταθμό» θα πρέπει να κατασκευαστούν και τα απαραίτητα έργα για να καταστεί λειτουργικός και χρήσιμος.

> Στα τέλη του 1937 αντιπροσωπεία φορέων της Πάτρας επισκέπτεται τον πρόεδρο της κυβέρνησης I. Μεταξά και του παραδίδει κοινό υπόμνημα με διεκδικήσεις και αιτήματα. Τρία είναι τα αιτούμενα οδικά-συγκοινωνιακά έργα. Εκτός από την εθνική οδό Πατρών-Τρίπολης (111) μέσω Δίβρης, και την Πατρών-Τρίπολης (103) μέσω Μαζεΐκων, αιτούμαστε και την εθνική οδό «120». Πρόκειται για την Πατρών-Πύργου. Η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Νέες πρωτοβουλίες

Το Επιμελητήριο Αχαΐας σήμερα, υλοποιεί δράσεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την εξωστρέφεια.
Μια άλλη αναπτυξιακή πρωτοβουλία είναι το «Achaia values». Πρόκειται για το Γραφείο Εξαγωγών της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου Αχαΐας που δημίουργήθπκε για να προβάλλει και να αναδεικνυει τη μοναδική αξία των προϊόντων της Αχαϊκής Γης, με στόχο τις επιτυχημένες εξαγωγές τους.


Με έδρα την Πάτρα, είναι ο συνδετικός κρίκος για τις τοπικές παραγωγικές επιχειρήσεις με τους εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων. Με θεματοφύλακα το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Γραφείο Εξαγωγών «Achai a values» λειτουργεί ως εγγυητής για ασφαλείς συναλλαγές, με σκοπό τη δημιουργία μακρόχρονων και αμοιβαία κερδοφόρων συνεργασιών.
Προσφέρει εξαγωγικές υπηρεσίες σε τοπικές επιχειρήσεις αλλά και σε εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων ανά τον κόσμο.

Η έρευνα και η καινοτομία προϊόν συνεργασίας

Το Επιμελητήριο Αχαΐας έχει ήδη από το 2012, εντάξει στον βασικό του σχεδιασμό τη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς και με το σύνολο των ερευνητικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι η αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης από τοπικές επιχειρήσεις και η εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.


Παράλληλος στόχος μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η ενίσχυση της αντίληψης των επιχειρήσεων, όσον αφορά στην
καινοτόμο δράση σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

  • Από τις “Επιλογές” της “Π” στις 25 Ιουλίου 2015