Η καθαριότητα στην Πάτρα: Προσλήψεις και σχέδιο αναδιοργάνωσης – Αλλαγές εξετάζει η Δημοτική Αρχή, έρχονται εργαζόμενοι
Το δυσεπίλυτο πρόβλημα προσπαθεί να προσεγγίσει ξανά ο Δήμος. Νέοι εργαζόμενοι αλλά και πλαίσιο κανόνων στη λύση

Η εικόνα της Πάτρας σε ό,τι αφορά την καθαριότητα αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο επίμονα και φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Παρά την αναγνώριση του προβλήματος και τις κατά καιρούς εξαγγελίες, οι παθογένειες παραμένουν, εντείνοντας την αίσθηση εγκατάλειψης σε πολλές συνοικίες και κοινόχρηστους χώρους.
Η δημοτική αρχή του Κώστα Πελετίδη έχει τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της καθαριότητας, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για έναν κρίσιμο τομέα δημόσιας υγείας και εικόνας της πόλης. Ωστόσο, η εφαρμογή ενός σχεδίου χωρίς την ύπαρξη του απαιτούμενου προσωπικού μοιάζει με αγώνα χωρίς συμμάχους. Η υπηρεσία καθαριότητας λειτουργεί με σημαντικά κενά λόγω των συνταξιοδοτήσεων, των αυξημένων αρμοδιοτήτων (όπως η ανακύκλωση) και των έκτακτων υποχρεώσεων που καλείται να διαχειριστεί.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής άρχισε να διαφαίνεται η νέα προσέγγιση της δημοτικής αρχής. Εγκρίθηκε η πρόσληψη 43 εποχικών εργαζομένων οκτάμηνης διάρκειας για την κάλυψη αναγκών σε παραλίες, άλση, εκδηλώσεις αλλά και για την αντικατάσταση αδειούχου προσωπικού. Το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας τους για τέσσερις μήνες ανέρχεται στα 270.000 ευρώ, ποσό που θα επαναληφθεί και για το πρώτο τετράμηνο του 2026. Αυτούς του είδους οι προσλήψεις, όμως, συμβαίνουν κάθε χρόνο και δεν λύνουν το πρόβλημα.
Ωστόσο, το ζήτημα δεν περιορίζεται στην αποκομιδή ή στους κάδους ανακύκλωσης. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Σβόλη, Φίλιππος Οικονόμου, υπενθύμισε ότι φέτος οι προσλήψεις είναι 16 λιγότερες σε σχέση με το 2024 (43 έναντι 59) και επέκρινε τη δημοτική αρχή για την εστίαση μόνο στους μπλε κάδους, όταν και οι πράσινοι και οι παράνομες χωματερές αποτελούν πηγή έντονων παραπόνων.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βασίλης Αϊβαλής παραδέχθηκε ότι η καθαριότητα αποτελεί «ανοικτή πληγή» για την Πάτρα και εντόπισε το βασικό πρόβλημα στην ανεπαρκή χρηματοδότηση. Τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πρόσθετων πόρων για προσλήψεις, ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό της υπηρεσίας.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής Μιχάλης Αναστασίου ανέλαβε να υπερασπιστεί το σχέδιο και να παρουσιάσει ένα μέρος του, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική. Εξήγησε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα διαχειρίζονταν από ιδιώτη μέσω σύμβασης που δεν ανανεώθηκε από την κεντρική διαχείριση του κράτους. Στις περιοχές που η αποκομιδή γίνεται από δημοτικές υπηρεσίες (Ρίο, Παραλία, Μεσσάτιδα), δεν παρατηρούνται παρόμοια προβλήματα. Από τον Οκτώβριο, η αποκομιδή των μπλε κάδων θα περάσει εξ ολοκλήρου στον Δήμο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα κλαδέματα, τα οποία όπως είπε, έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Η Υπηρεσία αδυνατεί να τα διαχειριστεί με το υπάρχον προσωπικό, με αποτέλεσμα τη συνεχή συσσώρευση απορριμμάτων και την εικόνα εγκατάλειψης σε αρκετές περιοχές.
Ωστόσο, η είδηση από τον Μ. Αναστασίου ήρθε στη συνέχεια. Ανέφερε ότι αύριο ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο για να διεκδικήσει 43 μόνιμες θέσεις καθαριότητας, σε μια προσπάθεια να καλύψει σταθερά τις πάγιες ανάγκες. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με επιχειρήσεις που επιβαρύνουν το δημόσιο χώρο με ρύπανση και θα θεσπιστεί νέα κανονιστική για τη λειτουργία της πόλης, ώστε να υπάρξει ευρύτερη συμμόρφωση.
Συμπερασματικά, το συνολικό σχέδιο, που περιλαμβάνει τη δημοτική ανάληψη της ανακύκλωσης, τις 43 εποχικές προσλήψεις και τη διεκδίκηση μόνιμου προσωπικού, αποτελεί πράγματι ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Το ερώτημα όμως παραμένει: αρκεί αυτό; Ή μήπως πρόκειται για μια ακόμα περιορισμένη «πυροσβεστική» προσέγγιση που δεν θα φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην εικόνα της πόλης;
Η δημοτική αρχή εμφανίζεται αποφασισμένη, ωστόσο οι ανάγκες της πόλης φαίνεται να ξεπερνούν τις δυνατότητες του παρόντος σχεδιασμού. Η καθαριότητα δεν είναι μόνο θέμα αριθμών και προσλήψεων, αλλά και ευρύτερης νοοτροπίας -τόσο της διοίκησης όσο και των πολιτών. Η επιτυχία του σχεδίου θα κριθεί τελικά όχι μόνο από το πόσοι θα προσληφθούν, αλλά και από το αν η πόλη αποκτήσει έναν λειτουργικό και αποδοτικό μηχανισμό καθαριότητας με συνεχή και ειλικρινή αξιολόγηση.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News