Η Πάτρα έχει αδελφοποιηθεί με 23 πόλεις – Που «χάθηκαν τα αδέλφια»; Τι κέρδη άντλησε η πόλη
Αναρωτηθήκαμε τι γίνεται στην Πάτρα, αφού κατά καιρούς έχουμε διαβάσει για αδελφοποιήσεις με πόλεις, αλλά έκτοτε δεν ξανακούσαμε νέα τους ή σε ποιο στάδιο μπορεί να βρίσκεται η όποια επικοινωνία μαζί τους.
Πριν από δύο εβδομάδες περίπου, είδαμε τα Καλάβρυτα να υποδέχονται πολυμελή αντιπροσωπεία από την πόλη Νεμέτσκα της Σλοβακίας, καθώς αποφασίστηκε οι δύο πόλεις να αδελφοποιηθούν μιας και συνδέονται από θλιβερές σφαγές των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αναρωτηθήκαμε τι γίνεται στην Πάτρα, αφού κατά καιρούς έχουμε διαβάσει για αδελφοποιήσεις με πόλεις, αλλά έκτοτε δεν ξανακούσαμε νέα τους ή σε ποιο στάδιο μπορεί να βρίσκεται η όποια επικοινωνία μαζί τους. Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως.
Η Πάτρα είναι αδελφοποιημένη με 23 πόλεις από 19 χώρες. Ξεχωρίζουν στη λίστα η πόλη Γου Σι της Κίνας και το ευρωπαϊκό Καλίνινγκραντ της Ρωσίας. Οι υπόλοιπες πόλεις είναι: Αλέξινατς (Σερβία), Μπάνια Λούκα (Βοσνία Ερζεγοβίνη), Ανκόνα, Ρήγιο, Μπάρι (Ιταλία), Βύβλος (Λίβανος), Μπίντγκοστς (Πολωνία), Καντέρμπερι (Αυστραλία), Κισινάου (Μολδαβία), Κραϊόβα, Φωξάνη (Ρουμανία), Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία), Αμμόχωστος, Λεμεσός (Κύπρος), Αργυρόκαστρο (Αλβανία), Χάρκοβο (Ουκρανία), Οχρίδα (Βόρεια Μακεδονία), Σαιντ Ετιέν (Γαλλία), Σαβάννα (ΗΠΑ), Σπλιτ (Κροατία) και Βίλνιους (Λιθουανία).
Τι κάνουμε όμως με αυτές τις πόλεις; Για οποιονδήποτε λόγο στο παρελθόν αναπτύχθηκαν σχέσεις με αξιωματούχους αυτών των πόλεων με την προοπτική να υπάρξει συνεργασία, ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων, εκατέρωθεν επισκέψεις και διάφορες άλλες δράσεις. Ουσιαστικά όμως, δεν θυμόμαστε να έχουν γίνει γνωστές τέτοιες ενέργειες. Δηλαδή η πόλη δεν έχει εισπράξει και πολλά, οικονομικά, κοινωνικά ή πολιτιστικά. Και μάλλον δεν έχει εξαγάγει, κιόλας.
Θυμόμαστε όμως, λίγο πριν την έλευση της πανδημίας στον κόσμο, την επίσκεψης της κινεζικής αντιπροσωπείας με τον «δράκο» που είχε έρθει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος στην Πάτρα και εκτέλεσε μουσικοχορευτικές παραστάσεις και ξεναγήθηκε στην έκθεση των καρναβαλικών στολών στην Αγορά Αργύρη.
Ζητήσαμε από το Δήμο Πατρέων ένα σχόλιο για τις αδελφοποιήσεις για να δούμε αν έχουμε να περιμένουμε κάτι στο μέλλον. Κύκλοι της δημοτικής Αρχής τόνισαν πως τα τελευταία δυόμιση χρόνια δεν υπάρχει κάποια επαφή κυρίως λόγω κορονοϊού, αλλά με ορισμένες από τις αδελφοποιημένες πόλεις θα πέσουν «γέφυρες» επικοινωνίας μόλις περάσουμε τον «κάβο» της πανδημίας.
Μέσα από τις επαφές θα γίνει προσπάθεια για πολιτιστικές συναντήσεις και διοργάνωση εκδηλώσεων που θα συσφίξουν τις σχέσεις με στόχο να γίνει η Πάτρα γνωστή σε άλλα μέρη της γης. Για να συμβεί όμως αυτό, στον Δήμο θεωρούν πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση η δημιουργία κατάλληλων δομών που θα μπορούν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στελέχους της δημοτικής Αρχής: «Εδώ δεν μπορούμε να κανονίσουμε τι θα γίνει με το Καρναβάλι, πώς να προσκαλέσουμε και κόσμο όταν δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον κορονοϊό;». Αδικο δεν έχει, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τους επόμενους μήνες δεν μπορούμε ως πόλη να αναθερμάνουμε σχέσεις που θα φέρουν οφέλη στην Πάτρα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News