Ισπανία: Πολύ κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης ο Σάντσεθ
Ο Πουτζντεμόν δείχνει αποφασισμένος να «ψήσει» λίγο ακόμη «το ψάρι στα χείλη» του Σάντσεθ.
Πολύ κοντά στην εξασφάλιση των αναγκαίων ψήφων στην ισπανική Βουλή των 350 εδρών για την παραμονή του στην εξουσία βρίσκεται ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, αλλά το εμπόδιο που ορθώνεται ακόμη στο δρόμο του ακούει στο όνομα: Κάρλες Πουτζντεμόν.
Ο αυτοεξόριστος στο Βέλγιο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας και επικεφαλής του καταλανικού κόμματος Junts (Μαζί) ήταν την περασμένη εβδομάδα στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ, οι οποίοι -αν και τερμάτισαν δεύτεροι στις εκλογές του Ιουλίου – έχουν μαζί με τους συμμάχους τους της ριζοσπαστικής αριστεράς (Sumar) τις καλύτερες πιθανότητες να σχηματίσουν κυβέρνηση, εφόσον εξασφαλίσουν την υποστήριξη των δύο βασικών αυτονομιστικών καταλανικών κομμάτων, της μετριοπαθούς Καταλανικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC) και εκείνου του Πουτζντεμόν (Μαζί).
O Σάντσεθ έχει προθεσμία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου για το σχηματισμό κυβέρνησης
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον Σάντσεθ, που έχει προθεσμία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου για να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του ισπανικού κοινοβουλίου, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Οι συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας φάνηκε να πηγαίνουν τόσο καλά, ώστε Σοσιαλιστές βουλευτές είπαν στα ΜΜΕ ότι «επίκειται» συμφωνία, ειδικά μετά το deal με το ERC, που δέχθηκε να στηρίξει τον Σάντσεθ με αντάλλαγμα τη διαγραφή χρέους 15 δισ. ευρώ της περιφέρειας της Καταλονίας και τη διατήρηση απ’ αυτήν του ελέγχου του τοπικού σιδηροδρομικού δικτύου.
Αλλά ο πεισματάρης Πουτζντεμόν -μολονότι το κόμμα του στήριξε πρόσφατα την υποψήφια των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Βουλής – δείχνει αποφασισμένος να «ψήσει» για λίγο ακόμη «το ψάρι στα χείλη» του Σάντσεθ προτού πει το οριστικό «ναι», αφού η συμφωνία δεν έχει ακόμη κλείσει παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις του με αντιπροσωπεία των Σοσιαλιστών και μια φημολογούμενη συμφωνία για χορήγηση αμνηστίας στους διωκόμενους για την εμπλοκή τους στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας προ εξαετίας.
Το κόμμα του Πουτζντεμόν ζητά αμνηστία για όλους τους Καταλανούς αυτονομιστές
Ο ΓΓ του κόμματος του Πουτζντεμόν, Χόρντι Τουρούλ, είπε την περασμένη εβδομάδα σε στελέχη των Junts ότι «έρχονται ώρες και μέρες μεγάλης πίεσης» και άφησε να εννοηθεί ότι το κύριο εμπόδιο για το κλείσιμο της συμφωνίας με τον Σάντσεθ είναι το εύρος της αμνηστίας. Ο ίδιος είπε ότι «δεν θα εγκαταλειφθεί ουδείς στρατιώτης» κι ότι το Junts δεν θα συναινέσει σε μια «αμνηστία για τους VIP», που δεν θα συμπεριλαμβάνει και άτομα, όπως οι οπαδοί, που συνελήφθησαν για τη χρήση δημοσίων κονδυλίων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εξορία του Πουτζντεμόν στο Βέλγιο
Βουλευτής του Σάντσεθ στη Μαδρίτη περιέγραψε την κατάσταση ως «μελόδραμα» σημειώνοντας ότι ο Πουτζντεμόν αποβλέπει στο να στραφούν πάνω του οι προβολείς της δημοσιότητας, «παίζοντας μπροστά στο ακροατήριό του για να πείσει το λαό της Καταλονίας ότι αυτός ήταν που μόνος του ανάγκασε τη Μαδρίτη να εκχωρήσει την αμνηστία και όχι η Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά».
Έντονες αντιδράσεις για το σχέδιο αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές από τον Σάντσεθ
Το θέμα της χορήγησης αμνηστίας από τον Σάντσεθ στους Καταλανούς αυτονομιστές προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Ισπανία κυρίως από μέρους της δεξιάς αντιπολίτευσης, που καταγγέλλει τον σοσιαλιστή υπηρεσιακό πρωθυπουργό για «κυνική προσπάθεια παραμονής στην εξουσία», αλλά και μερίδας του δικαστικού σώματος που ανεβάζει τους τόνους κάνοντας λόγο για «κατάργηση του κράτους δικαίου».
Το Σαββατοκύριακο έγιναν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μαδρίτη και πόλεις όπως το Μπούργος, την ιστορική πρωτεύουσα της Καστίλης, ενώ ιστορικά ηγετικά στελέχη των Σοσλιαλιστών, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλεθ, επέκριναν το σχέδιο αμνηστίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ifimerida, οι στενοί υποστηρικτές του Σάντσεθ βάζουν πλάτη και το Σάββατο σε ψηφοφορία, στην οποία πάντως δεν χρησιμοποιήθηκε ρητά η λέξη «αμνηστία», το 87% των μελών του PSOE τάχθηκε υπέρ «μιας συμφωνίας για σχηματισμό κυβέρνησης με την αριστερή συμμαχία Sumar και την προσέλκυση άλλων πολιτικών σχηματισμών για να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες, οι διαπραγματεύσεις των Σοσιαλιστών του Σάντσεθ με τα καταλανικά κόμματα είχαν έναν ελαφρά αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα τους, καθώς χάνουν περί τη μισή ποσοστιαία μονάδα στην πρόθεση ψήφου σε σύγκριση με το ποσοστό που εξασφάλισαν στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, ενώ αντίθετα η σκληρή τακτική του Πουτζντεμόν φαίνεται να αποδίδει, αφού αν γίνονταν τώρα εκλογές το Junts θα εξασφάλιζε πιθανώς ακόμη μία έδρα στην ισπανική Βουλή.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News