Ισραήλ: Το διακύβευμα αν χαθεί η ευκαιρία και οι πιέσεις της κοινής γνώμης

Η ισραηλινή κοινωνία αν και επιφυλακτική δείχνει να συμμερίζεται τη θέση των συγγενών των ομήρων, όπως αυτή διατυπώθηκε σε σημερινή τους ανακοίνωση ή έκκληση καλύτερα, ότι αυτή ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθούν όσοι απαχθέντες ζουν ακόμη.

Ισραήλ

Στο εσωτερικό του Ισραήλ οι πιέσεις στον Βενιαμίν Νετανιάχου αυξάνονται συνεχώς μετά και την διευκρινιστική ανακοίνωσή του ότι η πρόταση που το ίδιο το Ισραήλ κατέθεσε δεν συνιστά σημείο αφετηρίας, κατά το λεκτικό πάντα του Πρωθυπουργικού Γραφείου, εάν δεν εκπληρωθούν πρώτα οι τρεις βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει το Ισραήλ για οριστική κατάπαυση του πυρός.

Οι τρεις αυτές προϋποθέσεις που δεν είναι καινούργιες είναι πρώτον, η καταστροφή όλων των υποδομών της Χαμάς, δεύτερον, η απελευθέρωση όλων των εν ζωή ομήρων και, τρίτον, η διασφάλιση ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ.

Η ισραηλινή κοινωνία αν και επιφυλακτική δείχνει να συμμερίζεται τη θέση των συγγενών των ομήρων, όπως αυτή διατυπώθηκε σε σημερινή τους ανακοίνωση ή έκκληση καλύτερα, ότι αυτή ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθούν όσοι απαχθέντες ζουν ακόμη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως όλοι όσοι προσέγγισε το ΕΡΤNews για τις ανάγκες του τηλεοπτικού ρεπορτάζ λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα: ότι οι όμηροι αποτελούν την απόλυτη προτεραιότητα και ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να αφήσει την ευκαιρία αυτή, την οποία άλλωστε το ίδιο δημιούργησε, να πάει χαμένη.

Γενική είναι η εντύπωση εδώ, ότι ο Βενιαμίν Νετανιάχου δεν απορρίπτει τα όσα -ενδεχομένως και αιφνιδιαστικά…- ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν αλλά σπεύδει να διευκρινίσει ότι το Ισραήλ επ’ ουδενί λόγω θα έδινε στη Χαμάς την οριστική κατάπαυση του πυρός εάν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι – και επιστραφούν τα οστά και οι σοροί όσων δεν βρίσκονται εν ζωή.

Από την άλλη, τα πράγματα για τον ίδιο τον Νετανιάχου δεν είναι απλά. Σε αυτό άλλωστε παραπέμπει και η δήλωση Μπάιντεν ότι η Χαμάς δεν είναι σε θέση να επαναλάβει την 7η Οκτωβρίου. Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός με την κατάληψη του διαδρόμου Φιλαδέλφεια, ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο, δεν μπορεί πια να υποστηρίξει, εύκολα τουλάχιστον, ότι η Χαμάς στη Γάζα συνιστά μεγάλη απειλή για το Ισραήλ. Με την κατάληψη του διαδρόμου το Ισραήλ απέκοψε την όποια δυνατότητα της Χαμάς να εφοδιάζεται με όπλα, καθώς ήταν κοινό μυστικό πως από εκεί περνούσαν όλα στη Γάζα, κυρίως με τη χρήση των Βεδουίνων κατοίκων στην Αιγυπτιακή πλευρά.

Με τη Χαμάς λοιπόν να έχει χάσει σχεδόν όλα τα ηγετικά της στελέχη σε ισραηλινά χτυπήματα, μαζί και τη δυνατότητα να εφοδιάζεται από το αιγυπτιακό έδαφος, είναι δύσκολο ο Βενιαμίν Νετανιάχου να προτάξει έναν τέτοιον κίνδυνο, ειδικά όταν ο Τζο Μπάιντεν φρόντισε, μαζί με τα κολακευτικά σχόλια για την ισραηλινή πρόταση, να στείλει διεθνώς το μήνυμα ότι η Χαμάς στη Γάζα έχει τελειώσει.

Το γεγονός δε και μόνο ότι η εξτρεμιστική οργάνωση για πρώτη φορά παρουσιάζεται έτοιμη να συζητήσει -η προηγούμενη ήταν πριν από τη συμφωνία για τους ομήρους το φθινόπωρο την οποία η ίδια η Χαμάς τορπίλισε με τη ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ αλλά και την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση σε δρόμο στην είσοδο της Ιερουσαλήμ- είναι κι αυτό ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Χαμάς.

Κανείς δεν θα ήθελε, σίγουρα, να βρεθεί στη θέση αυτού που θα οδηγούσε σε ναυάγιο μια τόσο μεγάλη ευκαιρία. Πολύ δε περισσότερο ο ίδιος ο Βενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος με την έκβαση του πολέμου στη Γάζα δείχνει να κερδίζει έδαφος πολιτικά, με βάση τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Πηγή: ertnews

Διαβάστε επίσης:

 

Πυροπροστασία: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες με τις δηλώσεις για τους καθαρισμούς των οικοπέδων

Πάτρα: Γέμισε φίδια η πόλη! Βρήκε ερπετό στη μπαγκαζιέρα του δικύκλου

Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζω και πόσους σταυρούς βάζω, πόσοι εκλέγονται και ποιό είναι το όριο για τα κόμματα

Μεταθανάτια τα τραύματα στον ηλικιωμένο που βρέθηκε απανθρακωμένος στα Λιόσια