Αχαΐα: Λατομείο «εφιάλτης» σε αρχαιολογικό χώρο

Τοπικές κοινότητες καλούν Περιφέρεια και Δήμο Καλαβρύτων να επιτελέσουν το χρέος τους, εκφράζοντας αντίθεση στο επιχειρούμενο «ανοσιούργημα» στους Κάτω Λουσούς.

Λατομείο Το οροπέδιο Κάτω Λουσών επίμαχος χώρος που δεν πρέπει να γίνει λατομείο
«Οχι μόνον είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι, αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση τη λειτουργία λατομείου στην περιοχή μας, η οποία έχει κατά καιρούς καταστεί αντικείμενο του ”ενδιαφέροντος” διαφόρων επιτηδείων».

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν προς κάθε κατεύθυνση οι τοπικές κοινότητες Κάτω Λουσών, Ανω Λουσών και Καστριών Καλαβρύτων, καθώς και οι αντίστοιχοι πολιτιστικοί και εξωραϊστικοί σύλλογοι, με αφορμή τη διενέργεια από εταιρεία λατομικών ορυκτών, ερευνητικών εργασιών για τη διαπίστωση κοιτάσματος μαρμάρου στην περιοχή των Κάτω Λουσών.

ΛατομείοΟ πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κάτω Λουσών Δημήτρης Κοτσορώνης δήλωσε στην «Π»: «Πρόκειται αναμφίβολα για την έναρξη δημιουργίας λατομείου μαρμάρων, εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, εντός δικτύου Natura, εντός των ορίων του εθνικού πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και εγγύτατα του σπηλαίου λιμνών Καστριών».

ΠΡΟ 29ΕΤΙΑΣ

Όπως ανέφεραν κάτοικοι των Κάτω Λουσών στην «Π» η παραπάνω εξέλιξη περιήλθε τυχαία στην αντίληψή τους, συγκεκριμένα από βοσκό που εντόπισε συνεργείο στη συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο μετρούσε τον χώρο. «Πληροφορηθήκαμε ότι ενεκρίθη – ερήμην και εν αγνοία των τοπικών αρχών και φορέων – όλα αυτά και μάλιστα σε έκταση συνολικού εμβαδού 450.000τ.μ., παραβλέποντας και παρακάμπτοντας παλαιότερες αρνητικές εισηγήσεις και αποφάσεις της ίδιας, αλλά και αναβιώνοντας τον εφιάλτη που σύσσωμοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής απέκρουσαν με επιτυχία πριν από 20 περίπου χρόνια (σ. 2003-2005) όταν επιχειρήθηκε ανάλογη προσπάθεια, κατόπιν αιτήματος άλλου ιδιώτη», δήλωσε ο Δ. Κοτσορώνης.

ΠΛΗΓΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί η περιοχή για την οποία προωθείται η διαδικασία λειτουργίας λατομείου είναι η πλέον απρόσφορη και ακατάλληλη, θα έχει δε σαν αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, την ακύρωση του τουριστικού, αρχαιολογικού και παραδοσιακού χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής (μιας περιοχής ταχύτατα αναπτυσσόμενης τα τελευταία χρόνια, πόλο έλξης τουριστών ακριβώς λόγω της διατήρησης της αυθεντικότητάς της) και θα επιφέρει καίριο πλήγμα στις κύριες δραστηριότητες των κατοίκων που είναι ο τουρισμός, η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση-καταγγελία των τοπικών κοινοτήτων.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παράλληλα, οι κάτοικοι της περιοχής, που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία λατομείου στους Κάτω Λουσούς ως «ασυγχώρητο περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και τουριστικό έγκλημα», αποκαλύπτουν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις κάθε είδους, μέχρι καταγγελία σε διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις και προσφυγή σε εθνικά και διεθνή δικαστήρια.