Καλάβρυτα: Μύθοι και αγωνιστές στο Θερινό Σχολείο
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες.
Στην Εστία Κλειτορίας από τις 25 έως τις 31 Ιουλίου και από την 1η έως τις 8 Αυγούστου, για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Θερινό Σχολείο της ΔΗΚΕΚ-Δήμου Καλαβρύτων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες.
Όσον αφορά στα εργαστήρια, τις ξεναγήσεις – εκδρομές, τα εικαστικά, θεατρικά και τη μουσική, αυτά που θα πραγματοποιηθούν είναι τα εξής:
>Τα χρόνια 200 τα όνειρα ίδια!: Σε αυτό το εργαστήριο σημαντική θα είναι η φωνή των παιδιών, τα κοινά και οι διαφορές που θεωρούν ότι έχουν με τα παιδιά του ’21, τι πιστεύουν πως τα ενώνει και τι τα διαφοροποιεί. Θα υπάρχουν καθ’όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου μπλουζάκια και ειδικά χρώματα έτσι ώστε να εκφραστούν και να δημιουργήσουν, το κάθε ένα, τον δικό του «πίνακα» που θα μπορεί να φοράει για καιρό θυμίζοντάς του την καλοκαιρινή αυτή ξεχωριστή εμπειρία.
>Φιλελληνική Μούσα: Το Φιλελληνικό κίνημα εκφράστηκε έντονα μέσα από τις εικαστικές τέχνες και την μουσική και δημιούργησε ένα ευνοϊκό ρεύμα για τον επαναστατικό αγώνα των Ελλήνων για την εθνική τους ανεξαρτησία, επηρεάζοντας θετικά την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Συνθέτες και ποιητές εμπνεύστηκαν και έγραψαν έργα που σκιαγράφησαν την πορεία και το όραμα της επανάστασης. Το έργο τους στήριξε ηθικά αλλά και υλικά την επανάσταση του 1821 καθώς μέσα απο την οργάνωση συναυλιών και συναθροίσεων με μορφή εράνων κατάφερναν να συγκεντρώνουν αξιοσέβαστα ποσά που στήριξαν έμπρακτα τον Αγώνα. Στο μάθημα Φιλελληνική Μούσα Ελληνική θα παρουσιαστεί και αναλυθεί ο τρόπος προσέγγισης του θέματος της επανάστασης μέσα από τη δυτικότροπη μουσική γραφή ευρωπαίων και Ελλήνων Επτανήσων δημιουργιών.
>Αγωνιστής του 21: Βιωματική προσέγγιση, μέσα σε αυθεντικό κατάλυμα (σκηνή) της εποχής, της ζωής των Αγωνιστών του 21. Παρουσίαση προσωπικών αντικειμένων διαβίωσης, και αυθεντικών αρμάτων εμπροσθογεμή των αγωνιστών. Παρουσίαση και ανάλυση έξυπνης τακτικής για τις μάχες. Ιατρικά εργαλεία και μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν κατά την Επανάσταση.
>Φορεσιά – Αρματωσιά των Αγωνιστών την Εποχή της Επανάστασης του 21: Η παρούσα εισήγηση αποτελεί προϊόν ετήσιας έρευνάς μου σε αρχεία κυρίως του 19ου αιώνα. Από το υλικό αυτό δημιουργήθηκαν 120 διαφάνειες power point με κείμενα και σπάνιες εικόνες που για να αξιοποιηθούν σωστά χρειάζεται να συνοδευτούν και από μια διά ζώσης επίδειξη.
> Ο Μύθος και η σύνδεσή του με την πραγματικότητα: Γνωριμία με τον Μιχάλη Κακογιάννη. Ο άνθρωπος, η διεθνής καριέρα, η αγάπη του για την Ελλάδα και το ελληνικό τοπίο, η ενασχόλησή του Μιχάλη Κακογιάννη με τον μύθο και τη σύνδεσή του με τη σύγχρονη πραγματικότητα, μεταφέροντας το Αρχαίο Δράμα στο Κινηματογραφικό πανί. Case study: Η ταινία «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News