Καλάβρυτα – Νέο Μουσείο: Τουριστική ανάσα από φθινόπωρο

Την αντίστροφη μέτρηση για τον εμπλουτισμό της Δημοτικής Επιχείρησης του «Σπηλαίων Λιμνών Καστριών» σηματοδοτεί η χθεσινή υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαβρύτων και της εταιρείας που θα διαμορφώσει μία μόνιμη έκθεση φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων του χώρου και η οποία θα στεγαστεί, σε ανακαινισμένο κτίριο, που θα φέρει την επωνυμία «Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης».

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Μέσα από πέντε θεματικές ενότητες γεωλογίας, δράσης υπόγειου νερού, παλαιοντολογίας, βιοπεριβάλλοντος, αρχαιολογίας – προϊστορίας, μυθολογίας, σπηλαιοεξερεύνησης, εξωτερικού φυσικού περιβάλλοντος και διαρκούς διεπιστημονικής έρευνας, ειδικοί πολλών ειδικοτήτων (με δραστηριότητα σε Ελλλάδα και εξωτερικό όπως αυτή την περίοδο και την Εθνική Πινακοθήκη) αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν Μουσειολογική και Μουσειογραφική μελέτη η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, σε έργο χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της «Αχαΐα Αναπτυξιακή» με 332.605 ευρώ.      

ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Η τοποθέτηση ευρημάτων και εκμαγείων στο μουσειακό «Κέντρο», που θ’ αφορούν στα Σπήλαια από τότε που ξεκίνησε η διερεύνησή του (1990) και πολλά χρόνια μετά, αναμένεται κανονικά να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, αν και κατά πληροφορίες της «Π», η ανάδοχος εταιρεία του έργου πιστεύει πως θα μπορέσει να το παραδώσει περί τον προσεχή Αύγουστο, οπότε ο νέος χώρος θα είναι επισκέψιμος.  

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

«Ελπίζουμε, αρχές του φθινοπώρου να παραδοθεί στον κόσμο, που τώρα θα ‘χει έναν σημαντικό λόγο να ξαναεπισκεφτεί τα Σπήλαια Λιμνών κι έτσι να έρθει πάλι στην περιοχή. Ο επισκέπτης που μπαίνει μια φορά στα Σπήλαια ίσως το κάνει πάλι μετά από πολλά χρόνια, οπότε τώρα του δίνουμε ένα σημαντικό λόγο να έρθει. Έτσι θα τονωθούν οικονομικά, λόγω επισκεψιμότητας, τα Καλάβρυτα (στα 17 χλμ απόσταση) αλλά και η κοντινή Κλειτορία» λέει στην «Π» ο βοηθός δημάρχου και πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σωτήρης Δουκλιάς.

ΣΤΟΧΟΣ

Βασικός στόχος της έκθεσης, είναι η παρουσίαση της συμβολής του ανθρώπου στην εξέλιξη του Σπηλαίου, η διήγηση γεγονότων και καταστάσεων, η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος με τον επισκέπτη όχι ως παρατηρητή πληροφοριών αλλά ως μέρος του, σε ένα από τα  λίγα μουσεία θέσης με έκθεση αρχαιοτήτων, όπως σε Θεόπετρα, του Δυρό και Πετράλωνα.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Η ΔΗΚΕΚ σε συνεργασία με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας και το Γεωπάρκο  Χελμού-Βουραϊκού σχεδιάζουν παράλληλες δράσεις προβολής, όπως πληροφοριακό υλικό, διαφήμιση (έντυπη και ψηφιακή), πολύγλωσση ιστοσελίδα, «ψηφιακό μουσείο» με ορισμένα από τα  εκθέματα κ.ά.

 Το έργο είχε ξεκινήσει στο Σπήλαιο Λιμνών επί προεδρίας στη Δημοτική Επιχείρηση του σημερινού βοηθού δημάρχου Σωτήρη Δουκλιά μέχρι και της ολοκλήρωσης των δημοπρατήσεων, ξεπερνώντας προβλήματα στην «Διαχειριστική Αρχή» της Περιφέρειας για την ακριβή αποτύπωση του εκθεσιακού χώρου. Εξαρχής καθοριστική ήταν η συμβολή του πρ. αντιπροέδρου του Σπηλαίου Σπύρου Σοκορέλη, της μηχανικού του δήμου Ευγενίας Ιντζεγιάννη, του διευθυντή του Σπηλαίου Θανάση Ζησιμόπουλου και του νυν προέδρου της ΔΗΚΕΚ Κώστα Κούκιου. Κατά γενική ομολογία, ισχυρές πλάτες για να προχωρήσει το έργο έβαλε ο δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος με προσωπικές του γνωριμίες κατάφερε να το ξεκολλήσει από υπηρεσιακά «γρανάζια».

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

triadafilop@pelop.gr  

         .