Καλάβρυτα: Πέφτουν υπογραφές για ανασκαφές για την ανάδειξη του «Αρχαίου Κλείτορα»

Υπογράφεται η πολυπόθητηπρογραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Καλαβρύτων και Υπουργείου Πολιτισμού, για να μπει σε τροχιά υλοποίησης η φροντίδα, η έρευνα και τέλος η ανάδειξη του «Αρχαίου Κλείτορα».

Κλείτορα

Πήγε και ήρθε αρκετές φορές, μεταξύ Δήμου Καλαβρύτων και υπουργείου Πολιτισμού, η πολυπόθητη –εδώ και μήνες– προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, για να μπει σε τροχιά υλοποίησης η φροντίδα, η έρευνα και τέλος η ανάδειξη του «Αρχαίου Κλείτορα», λίγο έξω από την Κλειτορία.

Παρά την ξεκάθαρη διάθεση της δημοτικής αρχής να διαθέσει χρήματα για τα παραπάνω, εν τέλει η συνεννόηση αποδείχθηκε «δύσκαμπτη», μέχρι που πριν από λίγες ημέρες, επήλθε συμφωνία στα απολύτως τυπικά, κάτι που οφείλεται στον εξαιρετικό δίαυλο επικοινωνίας και κοινό ενδιαφέρον, του δημάρχου Θανάση Παπαδόπουλου και της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασίας Κουμούση.

Έτσι, όλα είναι έτοιμα για να υπογραφεί η συνεργασία των δύο πλευρών, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του κ. Παπαδόπουλου.

Ο σχετικός φάκελος, ολοκληρωμένος καθ’ όλα, βρίσκεται στα χέρια της συμβούλου του δημάρχου Πόπης Δημητρακοπούλου, ώστε αμέσως μετά τη συνυπογραφή να γίνει η εκταμίευση από το δημοτικό ταμείο, του πρώτου κονδυλίου, ύψους 15.000 ευρώ για το 2021, με προβλεπόμενο ίσο ποσό το 2022.

Στην ουσία της, η παρέμβαση αφορά στην πρόσληψη ανάλογου προσωπικού για ν’ αρχίσουν ανασκαφές στον «Αρχαίο Κλείτορα». Γνώστες του έργου μιλούν για τομές που θα γίνουν στον αρχαιολογικό χώρο, πέραν των απαραίτητων εργασιών συντήρησης ευρημάτων.

Άλλωστε η παλιότερη πρωτοβουλία του βοηθού δημάρχου Σωτήρη Δουκλιά και Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, αποσκοπούσε στο να μαζευτούν διάσπαρτα αρχαία (κολόνες, κίονες κ.λπ.) που υπάρχουν σε χωράφια ή ακόμα και παρασυρμένα στο ποτάμι, μετά από βροχοπτώσεις, να καθαριστεί ο οριοθετημένος χώρος και να ξεκινήσουν ανασκαφές σε σημεία που πιστεύεται ότι βρίσκονται αρχαία.

Κατά πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», όλα αυτά θα διαρκέσουν 3 μήνες και πρωτεύοντα ρόλο θα έχει ομάδα αποτελούμενη από αρχαιολόγο και εργάτες.

Ανοικτό Υπαίθριο Μουσείο ή Αρχαιολογικό Πάρκο

Δήμος και ΥΠΠΟ βλέπουν θετικά, το να γίνει εκεί ένα «Ανοικτό Υπαίθριο Μουσείο», με τον κ. Παπαδόπουλο να μην έχει εγκαταλείψει την ιδέα δημιουργίας «Αρχαιολογικού Πάρκου», πιθανόν και με τη συγκέντρωση εκεί αρχαίων από όλη την «επαρχία» Καλαβρύτων.