Καρέ- καρέ η επιχείρηση στα απόκρημνα του Χελμού -ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ του pelop.gr από τις έρευνες και τη μεταφορά των αναρριχητών ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Οι δραματικές ώρες στο Χελμό για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των τριών ορειβατών – αναρριχητών. Η πτήση ελικοπτέρου που «έδειξε» το σημείο της τραγωδίας.

επιχείρηση

Στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η μεταφορά των σορών του Αθανάσιου Σωτηρόπουλου, του Ιωάννη Τορέλλι και του Παναγιώτη Τέκου, των τριών ορειβατών – αναρριχητών που το μεσημέρι της Κυριακής βρέθηκαν νεκροί στην περιοχή ύδατα της Στυγός, περίπου 2.5χλμ. του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων. Το pelop.gr και η εφημερίδα «Πελοπόννησος» εξασφάλισαν φωτογραφικο υλικό και βίντεο.

επιχείρηση

Η αντίστροφη μέτρηση

 

επιχείρηση

Διασωστικές ομάδες φωτίζουν τη διαδρομή της επιστροφής.

 

επιχείρηση

Εναρξη κατάβασης της πρώτης σορού.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Πεζοπόρα τμήματα, αποτελούμενα από μέλη της ορειβατικής ομάδας έρευνας και διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, εθελοντικών οργανώσεων και οδηγών – βουνού εκ των οποίων φίλοι των τριών έμπειρων αναρριχητών, μετείχαν υπό αντίξοες συνθήκες στην ολονύχτια επιχείρηση ανάσυρσης και μεταφοράς. Εδωσαν «μάχη με τον χρόνο για να τους «κατεβάσουν» έναν – έναν, από τις απόκρημνες πλαγιές του Χελμού και να τους παραδώσουν στο πλήρωμα του ερπυστριοφόρου της ΕΜΑΚ. Από εκεί μεταφέρθηκαν στο χωριό Μεσορούγγι, στην Ακράτα και με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.

επιχείρηση

Σ’ εξέλιξη η μεταφορά των σορών

 

επιχείρηση

Οι σοροί φτάνουν με ερπυστριοφόρο της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, στο χωριό Μεσορούγγι, στην Ακράτα.

 

επιχείρηση

Από το Μεσορούγγι με ασθενοφόρα στο νεκροτομείο του ΠΓΝΠ

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ
Καθοριστικής σημασίας για την οριοθέτηση της περιοχής έρευνας και τον εντοπισμό των ανδρών που αγνοούνταν από το βράδυ του Σαββάτου από τις επίγειες διασωστικές ομάδες, ήταν, όπως ανέφεραν ανώτατοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», η συμβολή τριών συνολικά ελικοπτέρων μεταξύ των οποίων ένα Σικόρσκι και ένα Σούπερ Πούμα που «σηκώθηκαν» διαδοχικά σαρώνοντας την περιοχή.

επιχείρηση

«Μάχη» με τον χρόνο για τις ορειβατικές ομάδες.

επιχείρηση

Πεζοπορία 5 ωρών για το σημείο μηδέν.

ΧΑΜΗΛΗ ΠΤΗΣΗ
Με εντολή του αχαιού υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γιάννη Πετρούτσου, που είχε τον γενικό συντονισμό της επιχείρησης, το πρώτο ελικόπτερο κατευθύνθηκε στην περιοχή και λίγα λεπτά αργότερα ο πιλότος ενημέρωνε το Κέντρο Επιχειρήσεων για τον εντοπισμό αντικειμένων που προσομοίαζαν με ορειβατικό κράνος, σακίδιο και μπουφάν. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Π», ο πιλότος σε μια προσπάθεια να διακριβωθούν πλήρως τα ευρήματα δεν δίστασε να μπει στη βουνοπλαγιά και να πετάξει 20 μέτρα από το έδαφος!

επιχείρηση

Ορειβάτες της 6ης ΕΜΑΚ στο χείλος του γκρεμού.

 

επιχείρηση

Δύσκολα μονοπάτια προς τα ύδατα της Στύγας

Στις έρευνες μετείχαν 23 πυροσβέστες με 9 οχήματα, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαβρύτων και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ακράτας, ομάδα ΣμηΕΑ και ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, 12 μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), 8 εθελοντές ως οδηγοί βουνού – ορειβάτες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ.