Καρκίνος: Αύξηση των κρουσμάτων στους νέους – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα
Υπενθυμίζουμε, με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ότι τα δύο Ογκολογικά Τμήματα ΠΓΝΠ και «Αγίου Ανδρέα» υπολειτουργούν λόγω ιατρικής υποστελέχωσης, αλλά και συνθηκών
![Καρκίνος: Αύξηση των κρουσμάτων στους νέους - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα καρκίνος](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2024/10/nosokomeio-karkinos-shutterstock-873x432.webp)
Η Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών είναι ανάμεσα στις επιλογές του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για την ανάπτυξη ενός οργανωμένου Ογκολογικού Κέντρου. Ο ίδιος ο υπουργός κατά τις τελευταίες επισκέψεις του στην Πάτρα ανακοίνωσε ότι εντός του Μαΐου θα μας επισκεφτεί εκ νέου, προκειμένου να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Υπενθυμίζουμε, με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ότι τα δύο Ογκολογικά Τμήματα ΠΓΝΠ και «Αγίου Ανδρέα» υπολειτουργούν λόγω ιατρικής υποστελέχωσης, αλλά και συνθηκών. Στο Ογκολογικό Τμήμα του ΠΓΝΠ οι ασθενείς υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία σε κοινές καρέκλες.
Οι συνθήκες αυτές επικρατούν σε μία εποχή που ο καρκίνος καλπάζει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, καθηγητής Ιωάννης Καραϊτιανός, το 2020 στην Ευρώπη καταγράφηκαν 4.400.000 νέα κρούσματα καρκίνου και 1.955.000 θάνατοι.
«Ο καρκίνος έχει αυξητικές τάσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2035 θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου, εκτοπίζοντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα με μία αύξηση των θανάτων από καρκίνο κατά 24% και πλέον. Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 2018 18 εκατομμύρια, ενώ εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ακόμη ότι οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως» μας ανέφερε και προσθέτει:
«Στη χώρα μας σχεδόν το ένα τέταρτο των θανάτων οφείλεται στον καρκίνο. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και καταγράφονται 32.000 θάνατοι από τη νόσο. Ακόμα και σήμερα, ο καρκίνος αποτελεί για την Ελλάδα τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αποτελεί, όμως, την πρώτη αιτία θανάτου για την ηλικιακή ομάδα από 65 μέχρι 74 ετών.
Η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και αποτελεί το 14% του συνόλου των διαγνώσεων καρκίνου. Στη χώρα μας το 2020 καταγράφηκαν 8.960 νέα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα και σημειώθηκαν 7.662 θάνατοι. Ο συχνότερος καρκίνος στη γυναίκα είναι ο καρκίνος του μαστού. Υπολογίζεται ότι περισσότερο από 1 γυναίκα στις 9 θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Στη χώρα μας τα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού είναι 7.770 ετησίως και οι θάνατοι 2.330. Μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα είναι ο καρκίνος του προστάτη που αποτελεί και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Στην Ελλάδα διαγνώστηκαν το 2020 (έκθεση Globocan) 6.217 νέα κρούσματα και 1.835 θάνατοι. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την 3η αιτία θανάτου από καρκίνο και για τα δύο φύλα, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη για τους άνδρες, και τον καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού για τις γυναίκες. Στην Ελλάδα το 2020 διαγνώστηκαν 6.529 νέα κρούσματα καρκίνου παχέος εντέρου και 3.431 θάνατοι.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σημαντική αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως στην Ελλάδα, με 5.645 νέα κρούσματα ετησίως και 1.543 θανάτους το 2020.
Η πρόληψη σύμμαχος
Σε μια πρόσφατη ερευνητική καταγραφή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για την All.Can, ανεδείχθη ότι στη χώρα μας μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (check up), ποσοστό απαράδεκτα χαμηλό για ευρωπαϊκή χώρα. Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη του ατόμου στον γιατρό.
Υπολογίζεται ότι μόνο το 25-30% των Ελληνίδων που θα έπρεπε να κάνουν Τεστ Παπανικολάου υποβάλλονται σε έλεγχο και μάλιστα μόλις μία φορά κάθε 2-3 έτη, ενώ εξάλλου μόλις το 40% των γυναικών που πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία, ελέγχεται μαστογραφικά, σύμφωνα με στοιχεία της All.Can.
Καρκίνος σε νεότερες ηλικίες
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία συνεχής σταθερή αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε νεότερες ηλικίες. Μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που εξέτασε την επίπτωση του καρκίνου στις ηλικίες μεταξύ 14 ως 49 ετών σε περίπου 200 χώρες διαπίστωσε ότι τα κρούσματα καρκίνου σε νέους αυξήθηκαν από 1,82 εκατομμύρια το 1990 σε 3,26 εκατομμύρια το 2019.
Οπως τονίζει ο κ. Καραϊτιανός, η μεγαλύτερη επίπτωση καρκίνου σε νέα άτομα εντοπίζεται στον καρκίνο μαστού, πνευμόνων και του πεπτικού συστήματος, δηλαδή καρκίνο παχέος εντέρου, παγκρέατος, στομάχου και χοληφόρων, αλλά και του ουροποιητικού, καθώς και της μήτρας και των ωοθηκών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News