Κατσαΐτης στον Peloponnisos FM: Πώς κατέκτησε την αγορά του Λονδίνου
Η δυσκολία να πείσει τον πατέρα του να βγάλει το ελαιόλαδο Λιμνοχωρίου στην Αγγλία. «Έβαζα χρήματα από την τσέπη μου για να… γλυκάνω τον πατέρα μου».
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε χθες το πρωί στα στούντιο του peloponnisos FM 104,1 ο διαχειριστής της εταιρείας παράγωγης ελαιολάδου «Katsa Oil», Αναστάσιος Κατσαΐτης, η εταιρεία του οποίου πριν από λίγες μέρες πήρε δυο ακόμα χρυσά βραβείο για την ποιότητα του ελαιολάδου.
Ο Αναστάσιος Κατσαΐτης βρέθηκε χθες καλεσμένος της Μαρίνας Ριζογιάννη, στην εκπομπή «Ολα Λέγονται» και μίλησε για πολλά ζητήματα, όπως είναι η πρόσφατη βράβευση, τα δεδομένα στην ξένη αγορά για το ελαιόλαδο, αλλά και για τα επόμενα σχέδια του.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:
-Ο ρόλος του στην εταιρεία: «Η έδρα της εταιρείας είναι στο Λονδίνο και εγώ είμαι πιστοποιημένος sommelier ελαιόλαδου από ειδική επιτροπή στην Ιταλία και παράλληλα είμαι υπεύθυνος μάρκετινγκ της εταιρεία μας, της katsa oil».
-Για τα δύο χρυσά βραβεία της εταιρείας: «Φέτος κατακτήσαμε δύο ακόμα παγκόσμια χρυσά βραβεία, ένα στον Λονδίνο και ένα στον Καναδά που αφορούσαν στο 80% την ποιότητα του λαδιού και στο 20% τη γεύση του. Είναι το 6ο χρυσό βραβείο που παίρνει η εταιρεία και αυτό σημαίνει πολλά».
-Για το ότι σε νεαρή ηλικία, έχει καταφέρει πολλά πράγματα: «Νομίζω ότι έπαιξαν ρόλο οι βάσεις που πήραμε από τον πάππου και τη γιαγιά οι οποίοι έβαλαν τους πρώτους ελαιώνες το 1932. Η μια καλλιέργεια έφερε την άλλη και πλέον τα τελευταία χρόνια έχουμε φτάσει σε ένα αξιόλογο ποσό συγκομιδής. Μόλις ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, έφυγα στο εξωτερικό όπου είδα ένα κενό στην αγορά και θέληση από ξένους να αγοράσουν ελληνικά προϊόντα. Τότε προσπάθησα να πείσω τον πατέρα μου να φυτέψουμε νέες ποικιλίες, κάτι που έγινε για να φτάσουμε στο σήμερα όπου εξαγάγουμε χιλιάδες τόνους λαδιού. Αυτό που λέω και στα νέα παιδιά: πρέπει να αρπάξουμε τις ευκαιρίες και να μην διαστίζουν».
-Για την εικόνα που έχει για την αγορά του Λονδίνου και πόσο έχει επηρεαστεί την εποχή του brexit: «Το brexit ήταν ορόσημο για την αγγλική αγορά, υπήρχε τότε ένας φόβος για τους καταναλωτές οι οποίοι φοβούνταν να σπαταλήσουν τα χρήματα τους. Πλέον αυτό αποτελεί παρελθόν, όμως κατά την άποψή μου βγήκε θετικά όλο γιατί πλέον οι Αγγλοι θέλουν ποιότητα στην κουζίνα τους και στο πλαίσιο αυτό προσέχουν πολύ την επιλογή τους στο λάδι. Γενικότερα, έχουν ανθήσει οι ελληνικές επιχειρήσεις στο Λονδίνο και αυτό που έχω διαπιστώσει είναι η ποιότητα. Μπορεί το μάρκετινγκ να παίζει ένα ρόλο, όμως η ποιότητα παίζει τον μεγαλύτερο».
-Για τις συνεργασίες με άλλους παραγωγούς στη Αχαΐα: «Λόγω της περιοχής, παράγουμε ελαιόλαδο πλούσιο σε άρωμα και γεύση. Η δική μας παραγωγή δεν φτάνει να καλύψουμε τη ζήτηση και για αυτό και εμείς συνεργαζόμαστε με άλλους παραγώγους στην Αχαΐα και την περιοχή του Λιμνοχωρίου, που προσπαθούμε να τους δείξουμε έναν συγκεκριμένο δρόμο για να καλλιεργήσουν πιο σωστά ώστε να έχουν μεγαλύτερη συγκομιδή και να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη».
-Για το πώς έπεισε τον πάτερα του να δώσει τα ηνία της εταιρείας: «Για να τον πείσω πέρασα από χίλια κύματα και θα σας πω και ένα περιστατικό. Θυμάμαι όταν πουλούσαμε στο ξεκίνημα ελαιόλαδο στο εξωτερικό, έβαλα χρήματα από την τσέπη μου και του έδωσα παραπάνω ώστε να τον γλυκάνω. Ο πατέρας μου πείστηκε και με άφησε να συνεχίσω. Θέλω να δώσω ένα μήνυμα με αυτό στους νέους να έχουν θράσος, αλλά και όρεξη για δουλειά και συνεργασία».
-Για τα επόμενα πλάνα: «Θέλω να εξειδικευτώ ακόμα περισσότερο στο λάδι. Ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις και το λέω σε όλους: όποια συζήτηση γίνεται πρέπει να έχουμε τα αφτιά μας ανοιχτά για να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα. Πλέον οι κλιματολογικές συνθήκες που αλλάζουν το τελευταίο διάστημα προκαλώντας καταστροφές, έχουν ωθήσει πολλούς καλλιεργητές να σταματήσουν τις παράγωγες τους γιατί πιστεύω ότι δεν έχουν μέλλον. Εγώ λέω ότι έχει μέλλον η παράγωγη ελαιολάδου, αλλά πρέπει να ακολουθήσουν σωστές πρακτικές. Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο στην ποιότητα, όχι σε ποσότητα, γιατί είμαστε μικρή χώρα. Πρέπει να το εξελίξουμε το θέμα της παραγωγής με ειδικές μελέτες για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών στον κλάδο».
Διαβάστε επίσης:
Κυκλοφοριακό: Πόσο επηρέασε η Μαιζώνος την κίνηση;
Κέρκυρα: «Ούρλιαζε, είχε φρικάρει το παιδί»: Σοκάρει ο πατέρας της 7χρονης που χτυπήθηκε από ρεύμα
Η Σοφία Πολυζωγοπούλου αμφισβητεί τη μεταμέλεια του Απόστολου Λύτρα: Τα SMS και η φράση «κλειδί»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News