Κατσικόπουλος στον Peloponnisos FM 104,1: «Δεν συγχωρείται η κ. Σακελλαροπούλου…»
Πολλά τα βέλη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κατσικόπουλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Peloponnisos FM 104,1 και την εκπομπή του Κώστα Λαμπρόπουλου με τίτλο «Μαζί στον αέρα… καλημέρα!»
Αφορμή για να μιλήσουμε με τον Δημήτρη Κατσικόπουλο στάθηκε το άρθρο του, το οποίο δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Πελοπόννησος», με το οποίο ασκούσε δριμεία κριτική στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Οπως θα διαβάσετε και πιο κάτω, ο ίδιος συνέχισε ακόμη πιο αιχμηρός, αναφορικά με τη στάση όχι μόνο της ίδιας, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του νομοσχεδίου για τον «γάμο» μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
– Γιατί σας πείραξε τόσο πολύ η παρουσία της κ. Σακελλαροπούλου στο wine bar της Αθήνας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου;
Πραγματικά ενοχλήθηκα από την παρουσία της Προέδρου εκεί. Εκπροσωπεί έναν θεσμό, είναι ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας της χώρας. Μπορεί να μην έχει τις αρμοδιότητες που είχε στο παρελθόν, π.χ. το δικαίωμα αναπομπής νόμων, αλλά δεν παύει να είναι η κορυφή, το ανώτατο αξίωμα. Οπου παρίσταται κάπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κινείται βάσει πρωτοκόλλου. Ακόμη και η ώρα που πρέπει να πάει κάπου είναι προκαθορισμένη και τηρείται κατά γράμμα. Δεν το πίστευα όταν μου είπαν ότι παρέστη εκεί η κ. Σακελλαροπούλου. Προς Θεού, δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους, αν είναι gay ή straight. Ας κάνουν τη δουλειά τους. Ποσώς με ενδιαφέρει. Δεν είναι, όμως, δυνατόν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρίσταται χωμένη με ένα παλτουδάκι δίπλα σε κάποιους που πανηγύριζαν κι έπιναν εις υγείαν αυτών που ψήφισαν. Οπως στενοχωρήθηκα επίσης και για την Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν ξέρω τι υποχρεώσεις ξεπληρώνουν. Την άκουσα στην ομιλία της στη Βουλή πριν το νομοσχέδιο και ήταν ένθερμη και στηλίτευε τους βουλευτές που δεν θα ψήφιζαν.
-Είστε ενοχλημένος από το πολιτικό σύστημα συνολικά σε αυτό το ζήτημα;
Το πολιτικό επίπεδο έχει πέσει. Την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου τυχαία βρέθηκα στην Αθήνα και πέρασα από τη Βουλή κι ομολογώ ότι έφριξα. Οταν πρωτοέγινα βουλευτής το 1989 έβλεπα δίπλα μου στα έδρανα στη Νέα Δημοκρατία τον Θανάση Κανελλόπουλο, τον Γιάννη Μπούτο, προσωπικότητες. Τότε αρχηγός της ΝΔ ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Στην Αριστερά έβλεπα τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο. Προχθές, περπατώντας στους διαδρόμους της Βουλής είδα έναν βουλευτή να φοράει σκουλαρίκια. Τι τα θες τα σκουλαρίκια ρε φίλε; Φόρεσέ τα, αλλά όχι στη Βουλή. Τι τα φοράς; Να σε προσέξουμε;
-Αναφερθήκατε και σε φάουλ της κ. Σακελλαροπούλου στα Καλάβρυτα…
Είπα να της το συγχωρήσω της κ. Σακελλαροπούλου, όταν πρόπερσι στο μνημόσυνο στα Καλάβρυτα περίμενα να πάρει τον λόγο και να πει πέντε κουβέντες, αλλά αυτή απλά έφαγε και σηκώθηκε κι έφυγε. Μείναμε όλοι άφωνοι από τη στάση της. Η κ. Σακελλαροπούλου πρωτοτύπησε και σε αυτό. Δίνεις λαβή και δικαίωμα με αυτήν τη στάση σου να σε σχολιάζουν και να σε κριτικάρουν. Οταν σε μια χώρα ο ανώτατος άρχοντας βάλλεται για τη συμπεριφορά του, η υπόθεση πάει αλλού. Ολα τα βάζεις στο μυαλό σου από εκεί και πέρα. Γι΄ αυτό έχουν εκτραπεί τα πάντα. Και τώρα πολλοί ανασκαλεύουν και διαβάζετε άρθρα για τα πεπραγμένα της στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αναλογίζεται κανείς τι το ξεχωριστό είχε η κ. Σακελλαροπούλου που την επέλεξαν ανάμεσα σε τόσες προσωπικότητες στη χώρα για να τιμήσει τον θεσμό της ΠτΔ. Και διαβάζεις από κάτω: Η κ. Σακελλαροπούλου το 2012 έκρινε ότι στις καμένες εκτάσεις μπορούν να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα κι ανανεώσεις πηγές ενέργειας. Επίσης διαβάζουμε ότι όταν ήταν πρόεδρος στο ΣτΕ, όταν έγιναν οι μνημονιακές περικοπές σε δώρα και συντάξεις, ενώ η πρώτη εισήγηση ήταν να κριθούν αντισυνταγματικές, η κ. Σακελλαροπούλου την αντικαθιστά, βάζει μια δεύτερη εισηγήτρια, η οποία επίσης κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικές και ως εκ θαύματος η πλειοψηφία του ΣτΕ αναφωνεί ότι τελικά είναι συνταγματικές. Κι έτσι κόπηκαν τα δώρα και οι μισθοί του κόσμου. Ενώ την ίδια ώρα οι περικοπές των δικαστικών δεν ήταν συνταγματικές. Γι΄ αυτό δεν υπάρχει σήμερα σεβασμός!
-Τελικά τι έπρεπε να πράξει η ΠτΔ;
Η ΠτΔ δεν μπορεί να πηγαίνει με τους νικητές μετά από ένα τέτοιο νομοσχέδιο που ξεσήκωσε θύελλα, γράφτηκαν άρθρα, έγιναν εκπομπές. Γιατί σε αυτήν την παρέα ήταν και υπουργοί. Η ΠτΔ πρέπει να δέχεται όλες τις κοινωνικές ομάδες, και τους ΛΟΑΤΚΙ φυσικά, τηρώντας το τυπικό και το πρωτόκολλο. Δεν μπορεί να εξωθεί τα πράγματα σε τέτοιες καταστάσεις και να παίρνει το μέρος του ενός ή του άλλου. Αύριο θα πάει σε ένα γήπεδο, θα φορέσει ένα κασκόλ και θα πει είμαι Παναθηναϊκός, είμαι Ολυμπιακός, αντί για Εθνική ομάδα.
-Η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα δεν έχουν ευθύνη για την επιλογή τους;
Από τότε που μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση είμαστε υποχρεωμένοι να κυρώνουμε τους νόμους που ψηφίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να καθίστανται μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου. Τώρα, όμως, μας φέρνουν αποφάσεις άλλες, σαν την προχθεσινή. Δεν ξύπνησε ένα πρωινό ο Μητσοτάκης και είπε πάω να ψηφίσω τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Κάποιοι του το επέβαλαν. Ούτε ο ίδιος μέσα του θα ήθελε να βλέπει το 1/3 της κοινοβουλευτικής του ομάδας να του λέει όχι ρε φίλε, στοπ, ως εδώ. Κι έκανε λάθος και το δικό μου κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, που πήγε και υπερψήφισε. Θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα όλων των κοινωνικών ομάδων, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, φέρνοντας την κοινωνική απελευθέρωση στη χώρα, αλλά τώρα είσαι αντιπολίτευση ρε φίλε. Δεν μπορείς να ψηφίζεις όλα τα νομοσχέδια μιας κυβέρνησης. Ούτε εσύ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ερχεται ο Κουτσούμπας μετά και λέει ότι το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει το 55% των νομοσχεδίων της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ το 50%. Εάν δεν είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ θα είχε χάσει τη δεδηλωμένη. Γι΄ αυτό βλέπετε καθηλωμένα τα ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
-Θα επηρεάσει το ζήτημα αυτό στις ευρωεκλογές;
Βέβαια θα στοιχίσει. Κυρίως σε όσους δεν έχουν το χρήμα για να προπαγανδίσουν τις θέσεις τους. Θα ανεβούν όλα τα μικρά κόμματα, αλλά όχι σε τρελά νούμερα. Αλλωστε δεν το λέω εγώ ότι θα είναι πάλι πρώτος ο Μητσοτάκης, το λένε οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης. Παλεύουν ποιος θα έρθει δεύτερος. Αδιανόητα πράγματα. Αναγνωρίζουν στη συνείδηση του κόσμου ότι πρώτος είναι ο Μητσοτάκης. Είναι σαν να λες ότι το πρωτάθλημα θα το πάρει σίγουρα εκείνος κι εγώ παλεύω για τη 2η θέση. Στην πολιτική ορθώνεις λόγο και κάνεις αντιπολίτευση. Στις ευρωεκλογές η ψήφος είναι χαλαρή και τιμωρητική. Θα έχει απώλειες η ΝΔ. Κάναμε λάβαρο αυτό το θέμα και πήγαν πίσω όλα, η ακρίβεια, η ενέργεια. Επιταγές εξοφλούνται, δεν εξηγείται αλλιώς.
-Και η στάση της Εκκλησίας σε όλα αυτά;
Είναι λογική και αναμενόμενη, με βάση τα πιστεύω της. Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό. Την Εκκλησία δεν μπορείς να τη χρησιμοποιείς όμως. Τη μια να τη θες μαζί σου και μετά να λες ή παπάδες ή ζεβγάδες. Επί Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, η ΝΔ υπερθεμάτιζε και δεν ψήφισε για τις ταυτότητες. Σήμερα ξαφνικά η στάση της Εκκλησίας δεν είναι σωστή. Ας τους καταψηφίσουν, όμως, επιτέλους. Εμείς ψηφίσαμε έναν νόμο Πεπονή που ήταν στη σωστή κατεύθυνση και μας έβριζαν στους δρόμους. Η Εκκλησία θα συνεχίσει αυτήν τη στάση, όμως θεωρώ ότι μετά από λίγο καιρό θα χαλαρώσουν όλα.
-Εσείς τι θα κάνατε αν ήσασταν βουλευτής;
Φυσικά και θα το καταψήφιζα. Τώρα γίνομαι ο κακός στο κόμμα μου, αλλά δεν πειράζει. Θα πήγαινα στη Βουλή. Η αποχή είναι… κρύβομαι. Και ο πολλά βαρύς, ο κ. Πολλάκης, που έλεγε ότι χειρουργούσε, κρύφτηκε. Κρητίκαρος με ύψος δυο μέτρα θα του την πέσανε στα χωριά. Εγώ επειδή δεν κρύβομαι, είμαι εκτός συστήματος. Αλλά δεν θα σταματήσω. Δεν θα αλλάξω τώρα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News