Κίνα: Έναρξη λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού σταθμού τέταρτης γενιάς

Παγκόσμια πρεμιέρα του συγκεκριμένου τύπου αντιδραστήρων.

κίνα

Η έναρξη λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού του Σιντάο Μπέι στην Κίνα είναι μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Ο σταθμός αυτός είναι ο πρώτος στον κόσμο που χρησιμοποιεί αντιδραστήρες τέταρτης γενιάς, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να είναι πιο ασφαλείς, αποδοτικοί και οικονομικοί από τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες.

Οι αντιδραστήρες τέταρτης γενιάς χρησιμοποιούν μια σειρά από προηγμένες τεχνολογίες, όπως ψύξη με αέριο αντί για νερό υπό πίεση, υπερκρίσιμα υγρά ή τήγματα άλατα. Αυτές οι τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ασφάλεια των αντιδραστήρων, να μειώσουν τον κίνδυνο πυρηνικών ατυχημάτων και να αυξήσουν την αποδοτικότητα τους.

“Η εμπορική εκμετάλλευση του σταθμού του Σιντάο Μπέι άρχισε επισήμως”, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Παγκόσμια πρεμιέρα του συγκεκριμένου τύπου αντιδραστήρων

Πρόκειται για την πρεμιέρα παγκοσμίως αυτού του τύπου αντιδραστήρων, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι παραδοσιακοί αντιδραστήρες επιτρέπουν την παρραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την πυρηνική ενέργεια. Αλλά αυτά τα προηγμένα μοντέλα (οι λεγόμενοι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες ή SMR) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες εφαρμογές, όπως κυρίως η θέρμανση, η αφαλάτωση θαλασσινού νερού ή ακόμη ο ατμός για τις ανάγκες της βιομηχανίας.

Η Κίνα, η οποία επιδιώκει να απαλλαγεί από τον άνθρακα για την τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην κούρσα για τους νέους αντιδραστήρες.

Η χώρα επιδιώκει εξάλλου να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες τεχνολογίες, σε ένα πλαίσιο εντάσεων με τις δυτικές χώρες.

Κινεζικής κατασκευής το 90% του σταθμού

Πάνω από το 90% των εξοπλισμών του σταθμού του Σιντάο Μπέι είναι κινεζικής κατασκευής, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ένας από τους υπευθύνους του σχεδίου, ο Ζανγκ Γιανσού, τον οποίο επικαλέστηκε το Xinhua.

Η κατασκευή του σταθμού άρχισε το 2012. Ένας πρώτος SMR είχε συνδεθεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2021.

Με πληροφορίες από το ifimerida, η δυνατότητα παραγωγής του Σιντάο Μπέι ανέρχεται σε 200 MW, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους, οι αντιδραστήρες SMR μπορεί να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην απανθρακοποίηση και στην ενεργειακή μετάβαση, χάρη στην συμπαγή και απλοποιημένη αρχιτεκτονική τους, έναν σχεδιασμό σε μονάδες που μειώνει το κόστος και τη διάρκεια κατασκευής, και την πολλαπλή χρήση τους.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), πάνω από 80 σχέδια βρίσκονται σε ανάπτυξη σε 18 χώρες.

 

Διαβάστε επίσης:

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Προθεσμία για την Παρασκευή πήρε ο δολοφόνος της 43χρονης

Δύο τα «χτυπήματα» σε ΑΤΜ στην Αιγιάλεια, ζήτησε «συγγνώμη» ο τράπερ

Μητσοτάκης: Δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό

Αχαΐα: Περιπλανιόταν επί ώρες, τον «πρόδωσε» η καρδιά του – Η επικοινωνία με συγγενικό πρόσωπο και η παρερμηνεία του «στίγματος»

Πάτρα: Απειλή για το ΠΓΝΠ η υπουργική απόφαση – Ζητήθηκαν 26 Πανεπιστημιακοί γιατροί, δόθηκαν 14