Κυπαρίσσι: Το χωριό της Λακωνίας που θυμίζει νησί!

Το ανεπιτήδευτο παραθαλάσσιο στολίδι της Λακωνίας κάτω από τον Πάρνωνα

Κυπαρίσσι

Πέρα από τα γνωστά πέτρινα χωριά και τις διάσημες παραλίες της, σε μια απομονωμένη ακόμα και για τα λακωνικά δεδομένα γωνιά της ανατολικής ακτής της Πελοποννήσου θα συναντήσουμε το Κυπαρίσσι. Ένα χωριό που μοιάζει να βρίσκεται στην άκρη του κόσμου. Για να φτάσουμε εδώ οδηγούσαμε για περίπου 2 ώρες με αφετηρία τη Σπάρτη. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής περιλαμβάνει ιδιαίτερα δύσκολο δρόμο με στροφές και στενό οδόστρωμα καθώς κατηφορίζουμε τις πλαγιές του Πάρνωνα. Η κουραστική οδήγηση αποζημιώνεται όταν θα δούμε τα διώρoφα ασβεστωμένα σπίτια και τις ακτές του Μυρτώου Πελάγους.

Το χωριό των περίπου 400 κατοίκων είναι χωρισμένο σε τρεις γειτονιές-οικισμούς. Η Βρύση (ή Κυπαρίσσι) είναι το κομμάτι του χωριού που δεν βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και το πρώτο που θα συναντήσετε. Είναι ο παλαιότερος από τους τρεις οικισμούς, Οι άλλοι δύο είναι νεότεροι και παραθαλάσσιοι. Η Παραλία είναι το μέρος που συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο. Εκεί βρίσκονται οι περισσότερες καφετέριες και ταβέρνες, εκεί βρίσκονται και παραδοσιακά ασβεστωμένα σπίτια πραγματικά δίπλα στη θάλασσα που πιθανότατα όλο και κάπου έχετε δει σε φωτογραφίες. Η Μητρόπολη είναι ο οικισμός στον οποίο υπάρχουν αρκετά τουριστικά καταλύματα και γενικά νεότερα οικοδομήματα.

Κυπαρίσσι

Ένας πραγματικά παραδοσιακός προορισμός

Με τη σημερινή του ονομασία το χωριό μετρά περίπου 1000 χρόνια ζωής. Κυρίως απομονωμένης ζωής. Μέχρι τη δεκαετία του 1970 το Κυπαρίσσι δεν συνδεόταν ωδικός με την υπόλοιπη Λακωνία, ο μοναδικός τρόπος να φτάσεις εδώ ήταν δια θαλάσσης. Αυτή η απομόνωση αποτυπώνεται και τώρα στη γενικότερη αύρα του χωριού. Νομίζει κανείς πως ο χρόνος έχει σταματήσει. Δεν είναι τυχαίο πως στο Κυπαρίσσι έγιναν το περασμένο καλοκαίρι τα γυρίσματα για τη σειρά «Βαρδιάνος στα Σπόρκα» , την τηλεοπτική μεταφορά του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που προβλήθηκε στην ΕΡΤ. Η επιλογή του Κυπαρισσιού για το γύρισμα μιας σειράς που διαδραματίζεται στον 19ο αιώνα ήταν εξαιρετική. Ακόμα και στον 21ο αιώνα της τουριστικής ανάπτυξης το Κυπαρίσσι παραμένει ένας προορισμός που διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα χωρίς να το προσπαθήσει. Περίπου όπως θα ήταν ένα χωριό σε κάποιο δημοφιλές τουριστικό νησί των Κυκλάδων ή των Σποράδων τη δεκαετία του 1970.

Οι δρόμοι του χωριού είναι στενοί, μετά βίας χωρούν ένα αυτοκίνητο. Αλλά ούτως ή άλλως δεν σας προτείνουμε να το χρησιμοποιείτε όσο είστε εδώ. Αξίζει να το παρκάρετε στην άφιξη και να μετακινείστε με τα πόδια απολαμβάνοντας τη φύση, δηλαδή τα έλατα τα κυπαρίσσια και τις χαρουπίες. Τις περιποιημένες αυλές των σπιτιών με τα λουλούδια. Να περπατήσετε στο ανηφορικό μονοπάτι κοντά στη Βρύση και να επισκεφτείτε το αρχαίο ασκληπιείο των Κυφαντών (όπως λεγόταν το Κυπαρίσσι στην αρχαιότητα), τις λαξευμένες σε βράχο γούρνες οι οποίες γέμιζαν με ιαματικό νερό από το βουνό.

Επίσης, μία εξαιρετικά όμορφη βόλτα ειδικά τις απογευματινές ώρες είναι προς το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Θα περπατάτε κατά μήκος της ακρογιαλιάς ενώ στα ανοιχτά ή στο λιμανάκι του Κυπαρισσιού Εκεί όπου δεν αποκλείεται να βρίσκονται και πολυτελή γιοτ. Άλλωστε το Κυπαρίσσι ήταν ένας από τους τόπους που το καλοκαίρι του 1997 παραθέρισε η Νταϊάνα με τον Ντόντι Αλφαγέντ, λίγο καιρό πριν χάσουν τη ζωή τους στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα του Παρισιού.

 

Πηγή: travel.gr