Λείπουν 12.500 εργάτες από τη Δυτική Ελλάδα – Προωθείται λύση από Ινδία και Μπαγκλαντές

Η ινδική πλευρά ενδιαφέρεται -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- να αποστέλλει περίπου 50.000 εργαζόμενους, ειδικευμένους και μη, κατ’ έτος, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί.

Λείπουν 12.500 εργάτες από τη Δυτική Ελλάδα - Προωθείται λύση από Ινδία και Μπαγκλαντές

Ενα βήμα πριν από την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για την αποστολή εργατών από την Ινδία βρίσκεται η Ελλάδα. Η συμφωνία θα αποσκοπεί στο να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών που ταλανίζει πολλούς κλάδους της οικονομίας, προβλέποντας μετακλήσεις εργαζομένων στις οποίες προσφεύγουν πολλοί κλάδοι όπως η εστίαση και ο τουρισμός, για την εξεύρεση προσωπικού, αλλά και στην ανεύρεση εργατών για τον αγροτικό τομέα, την οικοδομή, τη βιομηχανία κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ινδική πλευρά ενδιαφέρεται -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- να αποστέλλει περίπου 50.000 εργαζόμενους, ειδικευμένους και μη, κατ’ έτος, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί.

Σχετική υπουργική απόφαση για την περίοδο 2023–2024 ενέκρινε 147.925 μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, με τη συντριπτική πλειονότητα να αφορά θέσεις στον πρωτογενή τομέα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε ζητήσει συνολικά 12.500 θέσεις εργατών από τρίτες χώρες. Από αυτές, η συντριπτική πλειονότητα αφορά τον πρωτογενή τομέα, όπως γεωργία, κτηνοτροφία, δασοκομία και αλιεία. Ειδικότερα, αρχικά εγκρίθηκαν 10.000 άδειες εργασίας, και στη συνέχεια προστέθηκαν επιπλέον 2.500 θέσεις με νέα υπουργική απόφαση, καλύπτοντας αιτήματα τοπικών παραγωγικών φορέων αλλά και μεμονωμένων παραγωγών και επιχειρήσεων.

Οσοι έρχονται στην Ελλάδα δεν απασχολούνται μόνο στη γεωργία αλλά και στην αλιεία, ακόμα και σε εργοστάσια ή ως οικιακοί βοηθοί. Ωστόσο οι περισσότεροι απασχολούνται στον αγροτικό τομέα. Τα αιτήματα που φτάνουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η οποία είναι αρμόδια να τα συλλέγει, για κάλυψη θέσεων εργασίας είναι χιλιάδες. Οι θέσεις εργασίες καλύπτονται από εργάτες που έρχονται στην Ελλάδα από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές αλλά και την Ινδία. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι σχετικές διαδικασίες αποδεικνύονται εξαιρετικά χρονοβόρες, καθώς απαιτούνται αυστηροί έλεγχοι και γραφειοκρατικές διατυπώσεις.

Προ ημερών, βρέθηκε στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, η πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα, Nahida Rahman Shumona, η οποία συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γρηγόρη Αλεξόπουλο. Σύντομα αναμένεται να συσταθεί και να λειτουργήσει στην Πάτρα Επίτιμο Προξενείο με σκοπό τη διευκόλυνση και την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών του Μπαγκλαντές ως προς την έκδοση αδειών παραμονής, εργασίας κι άλλων επίσημων εγγράφων.

Ο κ. Αλεξόπουλος τόνισε στην «Π» ότι, στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, απασχολούνται σήμερα 5.000 εργάτες γης από τρίτες χώρες, κυρίως από το Μπαγκλαντές. Πρόκειται για έναν μεγάλο πληθυσμό που καλύπτει εποχιακές ανάγκες στην αγροτική παραγωγή και είναι αναγκαίο. Ωστόσο, επισήμανε ότι το κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να φροντίσουν για τη νομιμότητα της παραμονής και της απασχόλησής τους, επ’ ωφελεία των αγροτικών επιχειρήσεων αλλά και γενικότερα για να διαμένουν σε σωστές συνθήκες. Ο κ. Αλεξόπουλος τόνισε οι υποδομές σε τόσο μικρές κοινωνίες είναι περιορισμένες και γι’ αυτό θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για τη διαμονή αυτών των εργατών.

Ανδρέας Φίλιας: Δεν φτάνουν μόνο οι συμφωνίες

Οπως εξηγεί μιλώντας στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών είναι γνωστό. Οι διακρατικές συμφωνίες υπάρχουν και τηρούνται. Επειδή όμως στην όλη διαδικασία εμπλέκονται τρεις πυλώνες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η αιρετή Περιφέρεια και το κράτος, αν ένας από αυτούς δεν λειτουργήσει σωστά, τότε κολλάει όλο το σύστημα».

Ο κ. Φίλιας τόνισε ότι το κράτος βγάζει γρήγορα το ΦΕΚ έγκρισης των θέσεων εργασίας, όμως η υπόθεση κολλάει στην έκδοση των αδειών εργασίας και διαμονής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λόγω έλλειψης προσωπικού στην αρμόδια διεύθυνση που προωθεί όλες τις διαδικασίες. Οι αποφάσεις αυτές βγαίνουν ανά διετία με μια αναθεώρηση στο μέσον. Η τελευταία είχε καταγράψει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 10.000 αιτήματα εργατών συν 2.500 που προστέθηκαν αργότερα. Το θέμα όμως είναι πόσοι από αυτούς τους εργάτες ήρθαν στην περιοχή.

Ελλείψεις και στη ΒΙΠΕ Πατρών

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών είναι οξύ στον πρωτογενή τομέα, όμως έχει κάνει την παρουσία του και στη μεταποίηση. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Πατρών (ΣΕΒΙΠΑ), Δημήτρης Λειβαδάρος, τόνισε στην «Π» ότι το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών ήταν από τα βασικά που απασχόλησαν τη συνάντηση που έγινε προ ημερών, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο. «Κρατώ ιδιαιτέρως -διότι θεωρώ ότι είναι ένα ευρύτερο πανελλαδικό πρόβλημα- αυτό της έλλειψης εργαζομένων. Ποιος να το έλεγε πριν από 10 χρόνια ότι σε αυτή τη χώρα θα βρισκόμασταν σε μία κατάσταση, στην οποία θα έχουμε τόσο σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών. Κι όμως αυτή είναι η πραγματικότητα» είχε πει τότε ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο Επιμελητήριο Αχαΐας.

«Πώς θα πετύχουμε ανάπτυξη χωρίς εργατικά χέρια όταν ήδη ξέρουμε ότι σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού;» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΑ Δημήτρης Λειβαδάρος. Ανέφερε ότι στη ΒΙΠΕ Πατρών παρατηρείται έλλειψη εργατικών χεριών σε ειδικότητες, όπως ηλεκτροσυγκολητές, μονταδόροι, εργάτες πλαστικού, κ.ά. «Επισκεφθήκαμε πρόσφατα το Μαρόκο και είδαμε μέσα στη ΒΙΠΕ δύο σχολές τεχνητών που κάνουν πρακτική στις εκεί βιομηχανίες και βρίσκουν άμεσα εργασία. Κάτι αντίστοιχο δεν θα μπορούσε να γίνει και εδώ;» σημείωσε ο κ. Λειβαδάρος, που βρίσκεται σε επαφή με τον τοπικό ΣΕΒ για να αναδείξουν το πρόβλημα στην προσεχή γενική συνέλευση του συνδέσμου.