Λέκκας: Υποχρεωτικός ο προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτίρια – Τι θα γίνει με τα 500.000 αυθαίρετα
Υποχρεωτικός γίνεται προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτίρια ενώ πρέπει να ελεγχθούν και τα 500.000 αυθαίρετα κατηγορίας 5 που δεν έχουν στατικές μελέτες.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο Alpha 989 και τον Σωτήρη Μπέσκο, έβγαλε ειδήσεις όταν αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας.
Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, θα είναι πλέον υποχρεωτικός ο προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτίρια της χώρας, τόσο ο πρωτοβάθμιος όσο και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Αυτός ο έλεγχος ήταν προαιρετικός από το 2000 έως τώρα. Ωστόσο από δω και πέρα θα γίνει υποχρεωτικός.
Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι ο έλεγχος θα ξεκινήσει από κτίρια που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την ασφάλεια των πολιτών όπως είναι τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Όσον αφορά τα ιδιωτικά κτίρια, και ειδικότερα τα παλιά, αυτά που κατασκευάστηκαν πριν από το 1959, σε αυτά υπόχρεος για τον έλεγχο είναι ο ιδιοκτήτης του κάθε ακινήτου.
Τα αυθαίρετα κατηγορίας
Ο κ. Λέκκας τόνισε επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι πρέπει να ελεγχθούν και τα 500.000 αυθαίρετα κατηγορίας 5, πολλά από τα οποία δεν έχουν στατικές μελέτες. «Υπάρχει αυτό το πρόβλημα που πρέπει να το λύσουμε, αλλά υπάρχει και το πρόβλημα με τα περίπου 14.000 εγκαταλελειμμένα κτίρια σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτά η κατάσταση είναι δύσκολη, είτε γιατί είναι άγνωστοι οι ιδιοκτήτες είναι γιατί είναι διατηρητέα», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία και το «ρήγμα της Κωνσταντινούπολης»
Σε σχετική ερώτηση για την πιο συγκλονιστική εικόνα που είχε στην Τουρκία όπου μετέβη με το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, ο καθηγητής είπε ότι «η εικόνα που θα μου μείνει από την καταστροφή στην Τουρκία είναι η έντονη εναλλαγή συναισθημάτων και καταστάσεων: την μια βγάζεις έναν ζωντανό από τα ερείπια και την άλλη σου πεθαίνει ένα κοριτσάκι στα χέρια, πηγαίνεις από τη χαρά στην θλίψη».
Αναφορικά με το αν αυτός ο σεισμός επηρεάσει το λεγόμενο «ρήγμα της Κωνσταντινούπολης», ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι είναι πιθανό να συμβεί αυτό αλλά όχι μέσα στους επόμενους μήνες. Εάν συμβεί θα γίνει μακροπρόθεσμα και είναι άγνωστο εάν η επίδρασή του θα έχει το «αντίκτυπό» της προς τα δυτικά ή προς τα ανατολικά. Σημείωσε δε, ότι ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του θα έχουν πιο πλήρη εικόνα επ’ αυτού μετά από 6 μήνες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News