Λίβανος: Κάλεσε τη Χαμάς να μην προχωρήσει σε επιχειρήσεις που διακινδυνεύσουν την ασφάλεια της χώρας
Τι ανακοινώθηκε από το λιβανικό Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας

Ο Λίβανος ζήτησε-προειδοποίησε την παλαιστινιακή Χαμάς να μην διεξάγει επιχειρήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ή την κυριαρχία της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα (2/5) το λιβανικό Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας.
Η ανακοίνωση έγινε σε μια περίοδο που ο Λίβανος αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ για να αφοπλίσει ένοπλες ομάδες εκτός κρατικού ελέγχου μετά τον πόλεμο του περασμένου έτους μεταξύ του Ισραήλ και της ένοπλης λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς.
Όρος της εκεχειρίας που τερμάτισε αυτό τον πόλεμο καλούσε τον Λίβανο να αφοπλίσει «όλες τις ένοπλες ομάδες στον Λίβανο» και να διαλύσει μη εξουσιοδοτημένες στρατιωτικές υποδομές.
Ο Μοχάμεντ αλ Μουστάφα, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το σώμα θα εισηγηθεί μια σειρά αποφάσεων στο υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένης της «προειδοποίησης προς τη Χαμάς να μην χρησιμοποιεί το λιβανέζικο έδαφος για να πραγματοποιεί οποιεσδήποτε ενέργειες που απειλούν την εθνική ασφάλεια του Λιβάνου».
Η Χαμάς έχει μακροχρόνια παρουσία στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων στους καταυλισμούς σε όλη τη χώρα που φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες για χρόνια και όπου οι λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας έχουν περιορισμένη εξουσία.
Μαζί με τη Χεζμπολάχ, μαχητές της Χαμάς στον Λίβανο εκτόξευσαν πυραύλους κατά μήκος των νότιων συνόρων προς το Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει πολλά ανώτατα στελέχη της Χαμάς στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή αρχηγού του παλαιστινιακού κινήματος στις αρχές του 2024.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, οποίος στο παρελθόν διετέλεσε διοικητής του στρατού, έχει δεσμευτεί να θέσει όλα τα όπλα στη χώρα υπό την εξουσία του κράτους.
«Ο πρόεδρος υπογράμμισε την άρνηση του Λιβάνου να εμπλακεί σε περιφερειακές συγκρούσεις, τονίζοντας τη σημασία των παλαιστινιακών δικαιωμάτων χωρίς να διακυβεύεται η σταθερότητα του Λιβάνου», δήλωσε ο Μουστάφα σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του συμβουλίου.
«Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη να παραδοθούν παράνομα όπλα και να αποτραπεί η Χαμάς ή οποιαδήποτε άλλη παράταξη από το να υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια και σταθερότητα του Λιβάνου», ανέφερε ανακοίνωση του συμβουλίου.
Δείτε επίσης:
Επιδόματα με προπληρωμένη κάρτα: Τι αλλάζει, δημόσια λοταρία με έπαθλα
Ακίνητα: Ποιοι ιδιοκτήτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και κυρώσεις
Καιρός: Ανοδος της θερμοκρασίας, που θα βρέξει, η πρόγνωση για την Πάτρα
Κερατσίνι: Θρήνος και ερωτήματα για τον 43χρονο πατέρα, βρέθηκε απαγχονισμένος
Eρντογάν για Κύπρο: «Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της τουρκικής δημοκρατίας»
Συμφωνία Ουκρανίας – ΗΠΑ για τα ορυκτά: Πως επηρεάζει την ειρηνευτική διαδικασία με τη Ρωσία
Αλλαγές Τραμπ στην Κυβέρνηση, νέος ρόλος για Ρούμπιο, «έφαγε» τον Γουόλτς
Εκτός του νέου δικτύου παρακολούθησης τρένων η Πάτρα – Δεν φτάνει ο πομπός του ΟΣΕ
Πάτρα – Καραμανδάνειο: Κοιμούνται ακόμα σε καναπέδες μετά τη φωτιά – «Υπογράφεται το έργο»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News