Λιβύη: Ο πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο στον Αραβικό Σύνδεσμο
Αυτά τα μνημόνια «δεν έχουν νομική ισχύ και δεν δεσμεύουν το λιβυκό κράτος», δήλωσε ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου της Λιβύης.
Ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ σε επιστολή του τη Τετάρτη στο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit καταγγέλλει το νέο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης σημειώνοντας σύμφωνα με το libyareview.com ότι αυτά τα μνημόνια «δεν έχουν νομική ισχύ και δεν δεσμεύουν το λιβυκό κράτος».
Ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, της Λιβύης Abdullah Blaiheg, επεσήμανε ότι «η θητεία της GNU έληξε συνταγματικά, σύμφωνα με τους όρους της πολιτικής συμφωνίας. Απέτυχε να εκτελέσει τα καθήκοντα και τα καθήκοντά της που καθορίζονται στον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στο Libyan Political Dialogue Forum (LPDF) που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020».
Η κυβέρνηση δίχασε το λαό
«Αυτή η κυβέρνηση δεν επιδίωξε να διατηρήσει την εθνική ενότητα της χώρας, αλλά μάλλον δίχασε τον λιβυκό λαό και συμμάχησε με πολιτοφυλακές για να παραμείνει στην εξουσία. Εκτός από την προσπάθεια της για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής εκλογών. Αυτή η κυβέρνηση απέτυχε να βάλει τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ των πολιτοφυλακών και των συμμοριών της στην Τρίπολη. Τουλάχιστον 40 Λίβυοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην Τρίπολη στις 27 Αυγούστου», ανέφερε η επιστολή.
Ο Blaihaig είπε ότι η GNU παραβιάζει τη δέκατη παράγραφο του Άρθρου VI, του LPDF. Αυτό ορίζει ότι «η εκτελεστική αρχή δεν θα εξετάζει, κατά το προκαταρκτικό στάδιο, νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις».
Εσκεμμένη παραβίαση
«Η διάπραξη αυτής της εσκεμμένης παραβίασης θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και με τις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου», πρόσθεσε.
Το άρθρο υπενθυμίζει ότι η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα αλ Μανγκούς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Το μνημόνιο κατανόησης είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και συμβάλλει στην επίλυση της παγκόσμιας κρίσης όσον αφορά την ενέργεια και το φυσικό αέριο».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News