Μαρινάκης για Σύρο: «Δεν θα επιτρέψουμε ρατσιστικές συμπεριφορές – Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στην Ελλάδα»

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε το περιστατικό στο λιμάνι της Σύρου, όπου Ισραηλινοί τουρίστες δεν κατάφεραν να αποβιβαστούν λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε το συμβάν «εξοργιστικό» και κάλεσε τις αρχές να εφαρμόζουν αυστηρά τον νόμο σε ανάλογες περιπτώσεις.

Μαρινάκης για Σύρο: «Δεν θα επιτρέψουμε ρατσιστικές συμπεριφορές – Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στην Ελλάδα»

Ως «εξοργιστικό και αδιανόητο» χαρακτήρισε το περιστατικό στο λιμάνι της Σύρου ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1. Αφορμή στάθηκε η ματαίωση της αποβίβασης Ισραηλινών τουριστών, μετά από κινητοποίηση διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό που δεν εκφράζει την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας πως «ο αντισημιτισμός και κάθε μορφή ρατσισμού ή φασισμού δεν θα γίνουν ανεκτά στη χώρα μας». Όπως ανέφερε, οι ελληνικές αρχές οφείλουν, στο πλαίσιο των προβλέψεων του νόμου, να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την ελευθερία κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως καταγωγής ή θρησκεύματος.

«Είναι άλλο πράγμα η δημοκρατική διαμαρτυρία για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα –την οποία και η ελληνική κυβέρνηση έχει καταδικάσει– και άλλο να στραφείς κατά ανθρώπων λόγω εθνικότητας. Όταν η διαμαρτυρία μετατρέπεται σε εκδήλωση φόβου και αποκλεισμού, τότε αποκτά φασιστικά χαρακτηριστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η απόφαση του πλοιάρχου να μην επιτρέψει την αποβίβαση των Ισραηλινών τουριστών δεν ήταν τυχαία, αλλά απόρροια ενός «κλίματος φόβου» που δημιουργήθηκε στο λιμάνι. Ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχει σαφής πρόβλεψη στον αντιρατσιστικό νόμο για τέτοιες περιπτώσεις, και κάλεσε τις τοπικές αρχές –λιμενικό και αστυνομία– να εφαρμόζουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο με αποφασιστικότητα.

«Δεν λέω ότι τελέστηκε παράνομη πράξη. Αυτό είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Όμως, όταν δημιουργείται συνθήκη που εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία ή τη φιλοξενία πολιτών, οι αρχές οφείλουν να επιβάλλουν την τάξη», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η ασφάλεια των ανθρώπων προέχει έναντι οποιασδήποτε άλλης παραμέτρου.

Ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι δεν δημιουργήθηκε διπλωματικό ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, αλλά τόνισε πως τέτοιου είδους περιστατικά ενδέχεται να προκαλέσουν ανησυχία, όταν θίγουν πολίτες ξένων κρατών. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη διαμαρτυρία και την εχθρική ενέργεια. Το πρώτο είναι δικαίωμα. Το δεύτερο είναι έκφραση φασισμού», ανέφερε.

Κλείνοντας, επανέλαβε τη στήριξή του στις ελληνικές αρχές, σημειώνοντας ότι στη μεγάλη τους πλειονότητα επιτελούν το έργο τους με επαγγελματισμό και συνέπεια, αλλά υπογράμμισε πως «όπου υπάρχει κενό εφαρμογής του νόμου, αυτό πρέπει να καλύπτεται χωρίς καθυστέρηση».