Μαρινάκης: Η κυβέρνηση δρα προληπτικά και ενισχύει τις πολιτικές στήριξης των πολιτών σε έκτακτες συνθήκες
«Από το σύνολο 326.500 εργοδοτών που απασχολούν εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε 382.700 παραρτήματα επιχειρήσεων, αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά 690 επιχειρήσεις για 1671 παραρτήματα», είπε ο κυβερνητικός εκρπόσωπος
Με αναφορά στη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ξεκίνησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Συνολικά έχουν προκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 47 χώρες και κατά τη διάρκεια της συνόδου θα συζητηθούν ζητήματα όπως η υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας, η μετανάστευση, η ενέργεια και η διασυνδεσιμότητα», είπε.
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo κ. Παύλο Μαρινάκη (18/7/24)
Επεσήμανε στη συνέχεια ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δημοσίευσε τα στοιχεία που προέκυψαν μέσω της Εργάνης και αφορούν στην εφαρμογή του μέτρου της έκτακτης βάρδιας εργασίας σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Από το σύνολο 326.500 εργοδοτών που απασχολούν εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε 382.700 παραρτήματα επιχειρήσεων, αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά 690 επιχειρήσεις για 1671 παραρτήματα. Δηλαδή αίτηση υπέβαλε το 0,44% των παραρτημάτων επιχειρήσεων της χώρας». Πρόσθεσε ότι από τα 1671 παραρτήματα για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου τα 291 δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων. Τόνισε ότι το μέτρο της έκτακτης βάρδιας εργασίας αφορά λιγότερες από μία στις χίλιες επιχειρήσεις της χώρας μας και αποδεικνύεται ότι ο νόμος σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε θεσμοθέτηση της εξαήμερης εργασίας αλλά έκτακτη βάρδια για συγκεκριμένες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα παραρτήματά τους, οι οποίες αντιστοιχούν σε λιγότερες από μία στις χίλιες στη χώρα.Υπογράμμισε ότι για μία ακόμα φορά η πραγματικότητα διαψεύδει τα fake news και τους εμπνευστές τους.
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέρασε στην ανακοίνωση των μέτρων στήριξης των πολιτών για το μήνα Αύγουστο απέναντι στις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και έκανε αναλυτική αναφορά στα μέτρα αυτά.
«Η αυξημένη ζήτηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα στη χώρα μας, αλλά και σε γειτονικές χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η περιορισμένη διαθεσιμότητα διασυνδέσεων και η μειωμένη συνεισφορά κάποιων ΑΠΕ, ιδίως υδροηλεκτρικών λόγω άνυδρου χειμώνα, προκάλεσαν αυτή την ιδιότυπη ‘περιφερειακή ενεργειακή κρίση’. Η κυβέρνηση πιστή στην δέσμευσή της, δρα προληπτικά, πριν καν ανακοινωθούν οι τιμές του Αυγούστου οι οποίες αναμένεται πως θα είναι υψηλότερες συνεχίζοντας να στηρίζει τους πολίτες απέναντι σε κάθε είδους έκτακτη συνθήκη όταν χρειάζεται. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρερμηνευθεί, καθώς δεν έχουμε για την ώρα ενδείξεις πως αυτή η αυξητική τάση στο ρεύμα θα συνεχιστεί. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε στενά την πορεία των αγορών και του χρηματιστηρίου ενέργειας, ώστε να μπορούμε να ενισχύσουμε τις πολιτικές μας προκειμένου έκτακτες συνθήκες, όπως αυτή να μην λειτουργούν σε βάρος των πολιτών», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «με απόφαση του πρωθυπουργού, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα κληθούν να επιστρέψουν το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων. Οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλαγούν από την επιστροφή αναδρομικών για τη διετία 2019-2020 αλλά και από τα μειωμένα κονδύλια που πλήρωσαν και τα επόμενα χρόνια 2021-2023.Η εκκρεμότητα αυτή, δεν θα επιλυθεί εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα που καθυστέρησε η εφαρμογή του. Τονίζουμε πως, δεν πρόκειται να υπάρξει αναδρομική ισχύς».
Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, και σαφώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχώρησε ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, το κόστος των τροφίμων στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο, που συνιστά την καλύτερη επίδοση από τον Μάιο του 2021, δηλαδή την περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα είχε συρρικνωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Ο ρυθμός των ανατιμήσεων στην ευρωζώνη τον Ιούνιο ήταν 1,6% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1,3%.
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στα τρόφιμα στην Ελλάδα, αποδεικνύει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έχουν πλέον ορατά αποτελέσματα, δεδομένου ότι στις αρχές του 2024 οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνονταν με ρυθμό της τάξης του 8,3%.Ειδικά το τελευταίο τρίμηνο η αποκλιμάκωση του δείκτη τροφίμων στη χώρα μας είναι ραγδαία, από 5,3% τον Απρίλιο στο 1% του Ιουνίου. Αυτό δείχνει ότι οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, οι οποίες εκ των πραγμάτων απαιτούν χρόνο ώστε να αποδώσουν, αποφέρουν σταδιακά καρπούς. Στον γενικό πληθωρισμό, παράλληλα, η Ελλάδα βρέθηκε στο 2,5%, συμπίπτοντας απόλυτα με τον μέσο όρο της ευρωζώνης και οριακά καλύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 2,6%.
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι πολίτες της χώρας μας δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται από τις υψηλές τιμές για αυτό και η προσπάθειά μας είναι η πιο σημαντική και θα την εντείνουμε μέχρι να δούμε τις μειώσεις των τιμών. Όμως τα στοιχεία που προκύπτουν κάθε μήνα αποδεικνύουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει», είπε χαρακτηριστικά.
Το επόμενο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήταν η πορεία των έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ανέφερε ακόμη ότι «τέσσερα νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα εντάχθηκαν για συγχρηματοδότηση στο Ταμείο Συνοχής του Μηχανισμού για τη Σύνδεση της Ευρώπης», και τόνισε ότι για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων «εξασφαλίστηκε από κοινοτικούς πόρους ποσό, άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Η Ελλάδα προχωρά σταθερά στην ανάταξη και αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, στη βάση ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου για ανθεκτικές υποδομές».
«Ο παρατεταμένος καύσωνας σε συνδυασμό με την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους εξακολουθούν να πυροδοτούν καθημερινά δεκάδες επικίνδυνες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και να δοκιμάζουν τις αντοχές του Πυροσβεστικού Σώματος. Μόνο χθες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας αντιμετώπισαν 42 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα με σοβαρότερη τη φωτιά που ξέσπασε σε πυκνό, παρθένο πευκοδάσος στο Σοφικό Κορίνθου. Πάνω από 140 πυροσβέστες με 27 οχήματα και 6 ομάδες δασοκομάντος έδωσαν τεράστια μάχη με φλόγες, που ξεπέρασαν ακόμη και τα 20 μέτρα και επιχείρησαν 25 εναέρια μέσα. Στο έργο τους συνέδραμαν υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου από το ΓΕΕΘΑ και τους ΟΤΑ, καθώς και εθελοντές», είπε ακόμη ο κ. Μαρινάκης. Και τόνισε: «Ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε απόλυτη εγρήγορση, ενώ ο υπουργός Κλιματικής και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς, υπουργεία, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και σώματα ασφαλείας για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δυνάμεων στο πεδίο. Δεν απειλήθηκε κανένας οικισμός, ούτε η κατασκήνωση που ήταν κοντά και τελικά το απόγευμα οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά μετά από μεγάλο αγώνα».
Απηύθυνε επίσης έκκληση στους πολίτες «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς και οι επόμενες ημέρες είναι πολύ επικίνδυνες για την εκδήλωση σοβαρών πυρκαγιών. Ακόμα και μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή».
Αναφέρθηκε ακολούθως στην απόφαση του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Ι.Τ.Σ.) και της Δημόσιας Επιχείρησης «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.», με την οποία καθορίζεται η χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους υπαλλήλους των υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας τονίζοντας ότι «καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για την έκδοση μιας ρεαλιστικής ΚΥΑ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό του πολιτικού προσωπικού που απασχολείται στο Υπουργείο και το οποίο έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων για την άμυνα της χώρας, απασχολείται κυρίως σε χώρους εργασίας και με ειδικότητες, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα ανθυγιεινό και επικίνδυνο χαρακτήρα».
Ολοκληρώνοντας ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός μεταβαίνει το Σάββατο, 20 Ιουλίου, στην Κύπρο, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ,Νίκου Χριστοδουλίδη για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ανέφερε:
Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται αυτή την ώρα στο Οξφορντσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου συμμετέχει στην τέταρτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Συνολικά έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 47 χώρες και κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθούν ζητήματα όπως η υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας, η μετανάστευση, η ενέργεια και η διασυνδεσιμότητα.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δημοσίευσε τα στοιχεία που προέκυψαν μέσω της «ΕΡΓΑΝΗΣ» και αφορούν στην εφαρμογή του μέτρου της έκτακτης βάρδιας εργασίας σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου.
Από το σύνολο περίπου 326.500 εργοδοτών που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε περίπου 382.700 παραρτήματα επιχειρήσεων, αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά: 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα.
Δηλαδή, αίτηση υπέβαλε το 0,44% των παραρτημάτων επιχειρήσεων της χώρας.
Από τα 1.671 παραρτήματα για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, δηλαδή συνεχή λειτουργία 24 ώρες- 7ημέρες την εβδομάδα με κυλιόμενες βάρδιες, ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες,
τα 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.
Οι προϋποθέσεις, οι δικλίδες και τα φίλτρα του νόμου ήταν συγκεκριμένα και αυστηρά και αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι από τα 1261 παραρτήματα για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση απορρίφθηκαν τα 970.
Στην πραγματικότητα λοιπόν και όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία το μέτρο της έκτακτης βάρδιας εργασίας αφορά λιγότερες από μια στις χίλιες επιχειρήσεις της χώρας μας.
Αποδεικνύεται, πως ο νόμος σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε θεσμοθέτηση της 6ημερης εργασίας, αλλά έκτακτη βάρδια για συγκεκριμένες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα παραρτήματά τους οι οποίες, επαναλαμβάνω, αντιστοιχούν σε λιγότερες από 1 στις 1000.
Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θεσμοθετείται σε καμία περίπτωση 6ήμερη εργασία. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο CNN, γιατί δυστυχώς υπήρξε παρανόηση και σε διεθνή ΜΜΕ, είπε ότι πρόκειται για μύθο. Φαίνεται λοιπόν για μια ακόμη φορά ότι η πραγματικότητα διαψεύδει τα fake news και τους εμπνευστές τους.
Ανακοινώθηκαν χθες τα μέτρα στήριξης των πολιτών για τον μήνα Αύγουστο απέναντι στις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Συγκεκριμένα,
– Πρώτον, νομοθετείται άμεσα έκτακτη ειδική εισφορά ανά θερμική μεγαβατώρα υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.
Η διάρκεια του μέτρου θα είναι τουλάχιστον δίμηνη, ενώ για την πρώτη εφαρμογή της εισφοράς, ως μήνας αναφοράς ορίζεται ο Ιούλιος του 2024.
Πρωταρχικός σκοπός θέσπισης της ειδικής εισφοράς είναι η προσωρινή υποστήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του έκτακτου υψηλού ενεργειακού κόστους.
– Δεύτερον, μέσω του ποσού που θα συγκεντρωθεί, θα επιδοτηθούν για τον Αύγουστο οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, τα τιμολόγια δηλαδή που έχουν κυμαινόμενες τιμές. Δεν επιδοτούνται οι καταναλωτές που έχουν ενταχθεί στα μπλε, δηλαδή τα σταθερά τιμολόγια καθώς για εκείνους δεν υπάρχουν διακυμάνσεις στην τιμολόγηση, αφού οι λογαριασμοί τους έχουν σταθερή τιμή από 1.1.2024.
Το όριο κατανάλωσης της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι οι 500 κιλοβατώρες το μήνα, ενώ ειδική πρόνοια θα υπάρχει για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Οι ανακοινώσεις για την ακριβή περίμετρο των δικαιούχων και το τελικό ποσό της επιδότησης σε ευρώ/μεγαβατώρα, θα γίνουν αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών τιμών του πράσινου τιμολογίου τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.
Τρίτον, θα υπάρξει από ελληνικής πλευράς ένα είδος μηχανισμού παρέμβασης σε περίπτωση στρέβλωσης της αγοράς.
Όταν, δηλαδή, κάποια χαρακτηριστικά παρουσιάζονται κατά διαστήματα, γιατί υπάρχει μόνιμη στρέβλωση της αγοράς, όπως συμβαίνει τώρα με αυτή την αύξηση των τιμών και για την οποία δεν υπάρχει επαρκής αντίδραση από την ευρωπαϊκή πλευρά.
Πρόκειται στην ουσία για τον μηχανισμό που είχε αξιοποιηθεί κατά το παρελθόν και θα υπάρξει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η Ελλάδα να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα αυτής της πρόνοιας.
Απ’ την στιγμή που εκδηλώθηκε η ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η Κυβέρνηση ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες, δαπανώντας πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Φορολόγησε τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών και μέσω αυτής της έκτακτης φορολόγησης κατάφερε να απορροφήσει τις αυξήσεις του ρεύματος κατά 80-90% στα οικιακά τιμολόγια και κατά 100% στα κοινωνικά τιμολόγια.
Επιπλέον, δόθηκαν στοχευμένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και το 2024 και Κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τις Πολύτεκνες Οικογένειες, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης.
Παράλληλα, με τα «χρωματιστά τιμολόγια» η Κυβέρνηση διευκόλυνε τη διαφάνεια και την καλύτερη γνώση της λειτουργίας των διαφορετικών κατηγοριών τιμολογίων, καθώς για πρώτη φορά οι καταναλωτές γνωρίζουν και μπορούν να συγκρίνουν άμεσα τις τιμές μεταξύ των παρόχων, με αποτέλεσμα να λειτουργεί έτσι καλύτερα ο ανταγωνισμός στην αγορά.
Θεσπίστηκε, ακόμα, το ειδικό τιμολόγιο ΓΑΙΑ για τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, μέσω του οποίου αποκτούν ηλεκτρικό ρεύμα σε χαμηλές τιμές για 10 χρόνια και μάλιστα για τα δύο πρώτα χρόνια σε τιμές προ κρίσης.
Ενώ, έχει δημιουργηθεί και ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών που έχουν οι αγρότες στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας σε 120 άτοκες δόσεις.
Έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικά για τις ρευματοκλοπές έχουμε και τα πρώτα στοιχεία ότι οι ρυθμίσεις και οι έλεγχοι αποδίδουν. Σκοπός είναι να μειωθεί η επιβάρυνση του μέσου καταναλωτή ηλεκτρικού ρεύματος από τα παραπάνω φαινόμενα.
Η αυξημένη ζήτηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα στη χώρα μας, αλλά και σε γειτονικές χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η περιορισμένη διαθεσιμότητα διασυνδέσεων και η μειωμένη συνεισφορά κάποιων ΑΠΕ, ιδίως υδροηλεκτρικών λόγω άνυδρου χειμώνα, προκάλεσαν αυτή την ιδιότυπη «περιφερειακή ενεργειακή κρίση».
Η Κυβέρνηση πιστή στην δέσμευσή της, δρα προληπτικά, πριν καν ανακοινωθούν οι τιμές του Αυγούστου οι οποίες αναμένεται πως θα είναι υψηλότερες συνεχίζοντας να στηρίζει τους πολίτες απέναντι σε κάθε είδους έκτακτη συνθήκη όταν χρειάζεται. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρερμηνευθεί, καθώς δεν έχουμε για την ώρα ενδείξεις πως αυτή η αυξητική τάση στο ρεύμα θα συνεχιστεί.
Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε στενά την πορεία των αγορών και του χρηματιστηρίου ενέργειας, ώστε να μπορούμε να ενισχύσουμε τις πολιτικές μας προκειμένου έκτακτες συνθήκες, όπως αυτή να μην λειτουργούν σε βάρος των πολιτών.
Επιπλέον, με απόφαση του Πρωθυπουργού, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα κληθούν να επιστρέψουν το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων.
Οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλαγούν από την επιστροφή αναδρομικών για τη διετία 2019-2020 αλλά και από τα μειωμένα κονδύλια που πλήρωσαν και τα επόμενα χρόνια 2021-2023.
Η εκκρεμότητα αυτή, δεν θα επιλυθεί εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα που καθυστέρησε η εφαρμογή του.
Τονίζουμε πως, δεν πρόκειται να υπάρξει αναδρομική ισχύς.
Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, και σαφώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχώρησε ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, το κόστος των τροφίμων στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο, που συνιστά την καλύτερη επίδοση από τον Μάιο του 2021, δηλαδή την περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα είχε συρρικνωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Ο ρυθμός των ανατιμήσεων στην ευρωζώνη τον Ιούνιο ήταν 1,6% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1,3%.
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στα τρόφιμα στην Ελλάδα, αποδεικνύει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση έχουν πλέον ορατά αποτελέσματα, δεδομένου ότι στις αρχές του 2024 οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνονταν με ρυθμό της τάξης του 8,3%.
Ειδικά το τελευταίο τρίμηνο η αποκλιμάκωση του δείκτη τροφίμων στη χώρα μας είναι ραγδαία, από 5,3% τον Απρίλιο στο 1% του Ιουνίου. Αυτό δείχνει ότι οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, οι οποίες εκ των πραγμάτων απαιτούν χρόνο ώστε να αποδώσουν, αποφέρουν σταδιακά καρπούς.
Στον γενικό πληθωρισμό, παράλληλα, η Ελλάδα βρέθηκε στο 2,5%, συμπίπτοντας απόλυτα με τον μέσο όρο της ευρωζώνης και οριακά καλύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 2,6%.
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι πολίτες της χώρας μας δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται από τις υψηλές τιμές για αυτό και η προσπάθειά μας είναι η πιο σημαντική και θα την εντείνουμε μέχρι να δούμε τις μειώσεις των τιμών. Όμως τα στοιχεία που προκύπτουν κάθε μήνα αποδεικνύουν ότι η πολιτική της Κυβέρνησης αποδίδει.
Η πορεία των έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους παρουσιάστηκε στο πλαίσιο σύσκεψης που είχε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν:
• Η πορεία υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήδη στο 1ο εξάμηνο του 2024 έχουν απορροφηθεί περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ από τα 418 εκατ. ευρώ που είναι ο στόχος για φέτος.
• Η πρόοδος των ψηφιακών υπηρεσιών. Στο gov.gr υπάρχουν σήμερα 1832 ψηφιακές υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις. Μέσα σε ένα χρόνο από τον Ιούνιο του 2023, ως τον Ιούνιο του 2024 έχουν ενσωματωθεί 300 νέες υπηρεσίες, ενώ στο mAigov, την πρώτη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης του ελληνικού δημοσίου, έχουν πραγματοποιηθεί 1.000.000 διάλογοι.
• Παρουσιάστηκαν τα 3 νέα έγγραφα που θα προστεθούν σύντομα στο ψηφιακό πορτοφόλι, του Gov.gr Wallet καθώς και η εύκολη εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του Gov.gr Wallet με την παροχή ρητής συναίνεσης για την άντληση δεδομένων με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας ακόμα και της ψηφιακής.
• Η πορεία του ψηφιακού εισιτηρίου μέσω του Gov.gr Wallet για την ασφαλή είσοδο στα γήπεδα. Μέχρι στιγμής έχουν ενσωματωθεί στο Gov.gr Wallet περισσότερα από 52.000 προσωποποιημένα εισιτήρια διαρκείας.
• Παρουσιάστηκαν οι εφαρμογές που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για την ενίσχυση δημόσιων πολιτικών όπως το MyCoast, καθώς και η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα.
– Οι δράσεις vouchers για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης όπως το «Thessaly Evros Pass».
• Ξεχωριστή αναφορά έγινε στο έργο του Κτηματολογίου το οποίο ολοκληρώνεται ως το τέλος του 2025 με τη χώρα μας να αποκτά μετά από 30 χρόνια ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο. Σημειώνεται πως το 90% των πράξεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη γίνεται πλέον ψηφιακά.
Τέσσερα νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα εντάχθηκαν για συγχρηματοδότηση στο Ταμείο Συνοχής του Μηχανισμού για τη Σύνδεση της Ευρώπης.
Οι εγκριθείσες προτάσεις συμπληρώνουν κενά στο βασικό άξονα Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη / Προμαχώνας και αφορούν στα έργα:
1. Αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας στο τμήμα Μουριές – Προμαχώνας
2. Αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής ΣΚΑ- Οινόη
3. Αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Πύθιο – Ορμένιο και
4. του νέου συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στο τμήμα ΣΚΑ-Κιάτο
Για την υλοποίησή τους εξασφαλίστηκε από κοινοτικούς πόρους ποσό, άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.
Η Ελλάδα προχωρά σταθερά στην ανάταξη και αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, στη βάση ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου για ανθεκτικές υποδομές.
Ο παρατεταμένος καύσωνας σε συνδυασμό με την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους εξακολουθούν να πυροδοτούν καθημερινά δεκάδες επικίνδυνες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και να δοκιμάζουν τις αντοχές του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μόνο χθες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας αντιμετώπισαν 42 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα με σοβαρότερη τη φωτιά που ξέσπασε σε πυκνό, παρθένο πευκοδάσος στο Σοφικό Κορίνθου. Πάνω από 140 πυροσβέστες με 27 οχήματα και 6 ομάδες δασοκομάντος έδωσαν τεράστια μάχη με φλόγες, που ξεπέρασαν ακόμη και τα 20 μέτρα και επιχείρησαν 25 εναέρια μέσα. Στο έργο τους συνέδραμαν υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου από το ΓΕΕΘΑ και τους ΟΤΑ, καθώς και εθελοντές.
Ταυτόχρονα έγινε τεράστια κινητοποίηση αεροσκαφών και ελικοπτέρων από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η οποία στα πρώτα λεπτά πήρε επικίνδυνες διαστάσεις λόγω των καιρικών συνθηκών, της βλάστησης και της μορφολογίας του εδάφους.
Ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε απόλυτη εγρήγορση, ενώ ο υπουργός Κλιματικής και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς, υπουργεία, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και σώματα ασφαλείας για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δυνάμεων στο πεδίο.
Δεν απειλήθηκε κανένας οικισμός, ούτε η κατασκήνωση που ήταν κοντά και τελικά το απόγευμα οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά μετά από μεγάλο αγώνα.
Ένας πυροσβέστης, πενταετούς υποχρέωσης με καταγωγή από το Σοφικό Κορινθίας, επιχείρησε μαζί με τους συναδέλφους του εθελοντικά στη φωτιά, καθώς δεν είχε βάρδια. Υπέστη καρδιακό επεισόδιο και διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αττικής, ενώ άλλοι 3 πυροσβέστες τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση σε όλους τους πυροσβέστες που υπερέβαλαν εαυτόν στη μάχη με τις φλόγες για ακόμα μια φορά.
Αυτή τη στιγμή η φωτιά δεν έχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο στο πεδίο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και από αέρος γίνεται διαβροχή για την αποφυγή τυχόν αναζωπυρώσεων.
Κάνουμε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς και οι επόμενες ημέρες είναι πολύ επικίνδυνες για την εκδήλωση σοβαρών πυρκαγιών. Ακόμα και μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.
Με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Ι.Τ.Σ.) και της Δημόσιας Επιχείρησης «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.», εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται η χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους υπαλλήλους των υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.
Στην ΚΥΑ αυτή, εισάγονται νέες ειδικότητες- κατηγορίες που αφορούν στο μεγάλο σύνολο του πολιτικού προσωπικού, και αναβαθμίζονται κρίσιμες ειδικότητες οι οποίες ανήκαν σε κατώτερη κατηγορία.
Επισημαίνεται ότι καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για την έκδοση μιας ρεαλιστικής ΚΥΑ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό του πολιτικού προσωπικού που απασχολείται στο Υπουργείο και το οποίο έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων για την άμυνα της χώρας, απασχολείται κυρίως σε χώρους εργασίας και με ειδικότητες, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα ανθυγιεινό και επικίνδυνο χαρακτήρα.
O Πρωθυπουργός μεταβαίνει το Σάββατο, 20 Ιουλίου, στην Κύπρο, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News