Με σφραγίδα Πάτρας η «ψηφιακή» φρεγάτα

Το σκάφος δεν θα κατασκευαστεί τελικά σε ελληνικά ναυπηγεία, όμως θα έχει ελληνική υπογραφή και μάλιστα από την Πάτρα.

φρεγάτα

Με βάση την ελληνο-γαλλική συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες στο Παρίσι, η Ελλάδα ισχυροποιεί στον μέγιστο βαθμό για τις επόμενες δεκαετίες το Πολεμικό Ναυτικό της, καθώς θα προμηθευτεί μέχρι το 2025 από τη γαλλική Naval Group τρεις φρεγάτες τύπου FDI με τη δυνατότητα προσθήκης μιας ακόμα (3+1).
H FDI Hellénique (δηλαδή η ελληνική εκδοχή της φρεγάτας Belharra) είναι ένα πλοίο μήκους 121 μέτρων με εκτόπισμα περί τους 4.500 τόνους και μέγιστη ταχύτητα τους 27 κόμβους. Εχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ένα ελικόπτερο αλλά και μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και μπορεί να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο για 3.500 ώρες τον χρόνο.
Θεωρείται ένα πολεμικό πλοίο στην αιχμή της τεχνολογίας και γι΄αυτό αποκαλείται «ψηφιακή φρεγάτα».

 

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Το σκάφος δεν θα κατασκευαστεί τελικά σε ελληνικά ναυπηγεία, όμως θα έχει ελληνική υπογραφή και μάλιστα από την Πάτρα. Στις 13 Φεβρουαρίου του 2020 στη Γαλλική Πρεσβεία, τα γαλλικά ναυπηγεία Naval Group υπέγραψαν προκαταρκτικές συμφωνίες συνεργασίας, με ελληνικές εταιρίες της αμυντικής βιομηχανίας και με ερευνητικούς – ακαδημαϊκούς φορείς, μεταξύ των οποίων και με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Εκ μέρους του ιδρύματος, τη συμφωνία συνεργασίας με τον Γαλλικό όμιλο, υπέγραψε ο καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος, διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων, του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών. Το εργαστήριο δουλεύει εντατικά εδώ και χρόνια, στο πεδίο των σύνθετων υλικών και κατασκευών. Επίσης, έχει μεγάλη εμπειρία στη δυναμική των κατασκευών και τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσει και τεχνολογίες drones, σε επίπεδο μοντελοποίησης και εξομοίωσης.

φρεγάτα

Ο καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος, διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων

Ο επικεφαλής του εργαστηρίου καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος, μιλώντας στην «Π» γι΄αυτό το πρόγραμμα, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, έχουν γίνει συναντήσεις με τη Naval Group, ενώ το εργαστήριο ήδη συνεργάζεται με το γαλλικό πανεπιστήμιο ENSTA Bretagne, πάνω σε αντικείμενα που θα εφαρμοστούν στην τελική διαμόρφωση της νέας φρεγάτας.
Ρωτήσαμε τον κ. Κωστόπουλο, αν το Πανεπιστήμιο Πατρών και το εργαστήριο που διευθύνει, θα συμβάλουν στην κατασκευή του πρωτοποριακού και πανίσχυρου πλοίου για το Πολεμικό Ναυτικό και μας απάντησε, σίγουρα ναι.
«Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα κοινών διπλωματικών εργασιών και ανταλλαγής μελών ΔΕΠ και φοιτητών επί του πεδίου με αντικείμενο τα σύνθετα υλικά και τεχνολογίες μη επανδρωμένων αεροχημάτων UAV. Η Πάτρα συμμετέχει ενεργά σε αυτό το σκάφος» τόνισε ο κ. Κωστόπουλος και πρόσθεσε ότι «η φρεγάτα Belharra, ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή από τις διαθέσιμες λύσεις που υπήρχαν για την άμυνα της Ελλάδας».

 

 

Η ADAMANT COMPOSITES

Η Naval Group συζητά ακόμα και με μια πατρινή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, την Adamant Composites που υλοποιεί πρωτοποριακά προγράμματα σύνθετων υλικών και διαστημικής. Η εταιρεία έχει εντάξει στο πελατολόγιό της ευρωπαϊκές βιομηχανίες (όπως η AIRBUS Defense & Space), ερευνητικά κέντρα και διεθνείς οργανισμούς, και έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με σημαντικές εταιρείες της Ευρώπης για την ανάπτυξη και την εφαρμογή των καινοτόμων προϊόντων της.
Το περασμένο καλοκαίρι η Naval Group πραγματοποίησε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με ένα σημαντικό αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και η Adamant Composites για συζητήσεις –μεταξύ άλλων- για drones, πρωτοποριακά υλικά, τεχνολογίες για ναυπηγεία, κ.ά.

 

φρεγάτα

 

Το πλοίο εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30 και προσφέρει αεράμυνα περιοχής σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 200 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και αντιβαλλιστικές ικανότητες.
Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο 76 χιλιοστών, σύστημα RAM 21 πυραύλων, αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, ελικόπτερο MH-60R, τορπίλες, υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και σκάφος UAV.