Μέγα Σπήλαιο: Εορτασμός χωρίς τη θαυματουργή εικόνα – Αντιδράσεις μοναχών
Το μοναστήρι πανηγυρίζει κάθε Δεκαπενταύγουστο και θα γιορτάσει και φέτος χωρίς την εικόνα της Μεγαλόχαρης Παναγίας του.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δεν θα βρουν στη θέση της την εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλιώτισσας πιστοί που συρρέουν κατά εκατοντάδες στον απόκρημνο βράχο του Χελμού πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η ομώνυμη μονή και παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι θα επιστραφεί το συντομότερο δυνατό, δεν έχει γίνει κάτι μέχρι τώρα.
Το μοναστήρι πανηγυρίζει κάθε Δεκαπενταύγουστο και θα γιορτάσει και φέτος χωρίς την εικόνα της Μεγαλόχαρης Παναγίας του. Την πικρία τους εκφράζουν και οι μοναχοί της μονής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αν δεν έρθει πίσω τη συγκεκριμένη ημερομηνία που τους έχουν ορίσει, θα πάνε να την πάρουν μόνοι τους: «Η εικόνα για εμάς είναι πρωτίστης σημασίας και ιδιαίτερης αξίας. Ακόμα και στη φωτιά θα πέσουμε για να προστατέψουμε την ιστορική εικόνα της Παναγίας μας».
Να υπενθυμίσουμε ότι η εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλιώτισσας παραμένει εδώ και δύο χρόνια στα εργαστήρια της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προκειμένου να συντηρηθεί. Οπως μας διαβεβαίωσε ο ηγούμενος της ιεράς μονής, π. Καλλίνικος η εικόνα θα επιστρέψει στη Μονή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ σε αναμονή παραμένει και η συντήρηση του ιστορικού ναού του μοναστηριού, καθώς οι εργασίες έχουν καθυστερήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση με τον εργολάβο που θα αναλάβει να τοποθετήσει τις σκαλωσιές. «Μας βάλανε και αδειάσαμε το ναό εδώ κι ενάμιση μήνα και δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. Είναι ντροπή! Πρέπει να τηρούνται οι δεσμεύσεις», λέει ο π. Καλλίνικος, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του.
Η εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλιώτισσας είναι έργο του Αποστόλου Λουκά και μία από τις 3 σημαντικότερες εικόνες της Παναγίας που αγιογράφησε ο ίδιος. Πιστεύεται ότι μαζί με το Ευαγγέλιο και τις Πράξεις των Αποστόλων, την χάρισε ο Απόστολος Λουκάς στο πνευματικό του τέκνο, τον ηγεμόνα της Αχαΐας, Θεόφιλο. Εκείνος την κληροδότησε στους απογόνους του. Κατά την εποχή των διωγμών, αυτοί την έκρυψαν στο Σπήλαιο. Οταν πέθαναν ή μαρτύρησαν για τον Χριστό, παρέμενε στο Σπήλαιο μέχρι που ανακαλύφθηκε κατά θαυμαστό τρόπο από την Αγία Ευφροσύνη. Είναι ανάγλυφη, πάχους 3 πόντων, πλασμένη από κερί, μαστίχα και άλλες ύλες. Σε αυτήν απεικονίζεται η Παναγία καθισμένη με το κεφάλι να γέρνει ελαφρά προς τα δεξιά και με το χέρι της κρατά το Χριστό που είναι καθισμένος στα γόνατά της.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News