Μέγαρο Μαξίμου: Πώς έφτασαν τα πράγματα στην παραίτηση Καραμανλή – Το παρασκήνιο
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ευρύτερος προβληματισμός.
Ο προβληματισμός της κυβέρνησης είναι διάχυτος στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις τραγικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών που έχουν συγκλονίσει τη χώρα και έχουν οδηγήσει στην παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει παγώσει τους πάντες. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ευρύτερος προβληματισμός για τις συνθήκες που επικρατούν πλέον στην κοινωνία και το αποτύπωμα που θα αφήσει στην πολιτική ζωή του τόπου. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο συζήτησαν τις τελευταίες ώρες το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Και αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η μετάθεση του χρόνου των εκλογών πέραν της Κυριακής 9 Απριλίου.
Η μεγάλη σύσκεψη
Με την επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τον τόπο της τραγωδίας, τα Τέμπη, έγινε μεγάλη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί ήταν όλοι οι βασικοί συνεργάτες του, πχ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Άκης Σκέρτσος, ο Θοδωρής Λιβάνιος, ο Δημήτρης Τσιόδρας, ο Γιάννης Μπρατάκος και άλλοι. Ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα με όλους να συνηγορούν στην μετάθεση του χρόνου των εκλογών.
Η 23η Απριλίου
Ουδείς ήταν στη λογική να γίνουν οι εκλογές την Κυριακή των Βαΐων μέσα σε αυτό το κλίμα, καθώς θα συμπίπτει περίπου με το σαρανταήμερο μνημόσυνο των θυμάτων. Ως εκ τούτου υπάρξει εισήγηση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος η μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών. Ουσιαστικά αλλάζει ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού και η πιθανή ημερομηνία πλέον είναι η 23η Απριλίου.
Μονόδρομος η παραίτηση Καραμανλή
Η τραγωδία των Τεμπών δε θα μπορούσε να μην έχει και παραιτήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή και έχοντας υπόψη ότι μπροστά υπάρχουν και εκλογές ήθελε να υπάρξει ένα μήνυμα ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Γι’ αυτό και οι παραιτήσεις τόσο του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, και των διοικήσεων των οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για τους σιδηροδρόμους ήταν μονόδρομος. Όπως έμαθα υπήρξε επικοινωνία με τον Κ. Καραμανλή και αποφασίστηκε ότι η παραίτησή του ήταν μονόδρομος.
Ο ρόλος Γεραπετρίτη
Επειδή όμως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών αποφασίστηκε να μην τοποθετηθεί πρόσωπο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για να μην διαταραχθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες ενόψει των εκλογών. Γι’ αυτό αποφασίστηκε να αναλάβει ουσιαστικά υπηρεσιακός υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σε κακή ψυχολογία
Ο Κώστας Καραμανλής ήταν σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το μέγεθος της τραγωδίας. Η σκέψη της παραίτησης όμως δεν ήταν στο τραπέζι εξ αρχής από τον ίδιο. Όσο περνούσαν οι ώρες όμως η πλάστιγγα έγερνε υπέρ της παραίτησης. Και όπως έμαθα για την κίνηση του ενημέρωσε εκτός από τον πατέρα του, Αχιλλέα Καραμανλή, και τον πρώην υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη, τον οποίο και συμβουλεύτηκε ενώ είχε επικοινωνία και με τον Θόδωρο Ρουσόπουλο.
Σιωπητήριο και στο ΣΥΡΙΖΑ
Η τραγωδία στα Τέμπη άλλαξε και τον σχεδιασμό της Κουμουνδούρου. Η υπόθεση Παύλου Πολάκη πάγωσε καθώς λόγω του τριήμερου πένθους ανεστάλησαν όλες οι κομματικές εκδηλώσεις αλλά και οι συνεδριάσεις των οργάνων. Άρα η σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που θα συζητούσε το θέμα Πολάκη παρουσία και του ίδιου του Κρητικού πολιτικού μετατέθηκε. Ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε χαμηλούς τόνους εξ αρχής καθώς όπως έμαθα είπε στους συνεργάτες του πως αυτός δεν θα κάνει πολιτική τυμβωρυχία όπως η ΝΔ με την τραγωδία στο Μάτι.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News