Μεταναστευτικό: Το μήνυμα της Ελλάδας στη Λιβύη – Γιατί η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της
Η κατάσταση όλων των τελευταίων ημερών σήμανε το τέλος της ανοχής, καθώς για το Μέγαρο Μαξίμου ήταν δεδομένο ότι η κατάσταση δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη συμβατική λογική διαχείρισης της κατάστασης.

Μπορεί η οικογένεια του Χαλίφα Χαφτάρ να θέλησε χθες δια της επίσκεψης του γιου του στον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης να περάσει το μήνυμα ότι δεν έχει αρνητική προαίρεση έναντι της χώρας, μετά το «φιάσκο» με την αναβολή της επίσκεψης της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, η κυβέρνηση εντούτοις έχει αποφασίσει να τηρήσει σκληρή γραμμή και εν τοις πράγμασι να εφαρμόσει το «μοντέλο του Έβρου» και στο Λιβυκό Πέλαγος, λόγω των συνεχιζόμενων ροών σε Γαύδο και κρητικά παράλια.
Η κατάσταση όλων των τελευταίων ημερών σήμανε το τέλος της ανοχής, καθώς για το Μέγαρο Μαξίμου ήταν δεδομένο ότι η κατάσταση δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη συμβατική λογική διαχείρισης της κατάστασης.
Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κωδικοποίησε χθες τις τρεις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Εν αρχήν, η αναστολή για τρεις μήνες (τουλάχιστον) της δυνατότητας υποβολής αιτήματος ασύλου για όσους φτάνουν από τη Λιβύη στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι μετανάστες αυτοί να αντιμετωπίζονται ως κρατούμενοι και να οδηγούνται σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα π.χ. στο ΚΥΤ της Μαλακάσας.
Προς τούτο, οι μετανάστες δεν θα «μετασταθμεύουν» στην Κρήτη, αλλά θα οδηγούνται απευθείας στο λιμάνι του Λαυρίου και από εκεί θα διαμοιράζονται σε δομές, όπου δεν θα έχουν δικαίωμα εξόδου ή χρήσης κινητού.
Πρόκειται για μια επιλογή που στόχο έχει να καταστήσει την παραμονή τους στην Ελλάδα ισχυρό αντικίνητρο για να κάνουν το ταξίδι από το Τομπρούκ, ιδίως όταν πρόκειται για μια δαπανηρή επιλογή.
Τέλος, η κυβέρνηση ανακοινωσε τη δημιουργία μιας τουλάχιστον κλειστής δομής και στην Κρήτη, πιθανότατα στο Καστέλλι Ηρακλείου. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν σε σύσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τη συμμετοχή και τοπικών αξιωματούχων της Κρήτης.
«Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Και το στέλνει προς όλους τους διακινητές και προς όλους τους δυνητικούς πελάτες τους, ότι τα χρήματα τα οποία δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα, διότι πια θα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα να μπορεί κανείς να φτάσει στην Ελλάδα διά της θαλάσσιας οδού», επεσήμανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα σήκωσε και το γάντι που του πέταξε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τα τεκταινόμενα με τη Λιβύη, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία επί Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε συμφωνία για ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Τρίπολης, πλην όμως η ευκαιρία παρήλθε.
Immediate actions to counter the invasion from North Africa
1. Suspension of asylum examination
2. Arrest and detention
3. Detention facility also in Crete
4. Blockage of the passage.
Clear message: Stay where you are, we do not accept you.
Tomorrow the legislative amendment in…— Θάνος Πλεύρης (@thanosplevris) July 9, 2025
Πολιτική στάθμιση
Είναι δεδομένο ότι η σκλήρυνση της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα είναι χωρίς αντιδράσεις και από ευρωπαϊκής μεριάς, πλην όμως η συμπεριφορά της κυβέρνησης Χάφταρ και η περιορισμένη δυνατότητα συνεννόησης ήταν για την κυβέρνηση η «αφορμή» για να «πατήσει το κουμπί» μέτρων που ήταν υπό συζήτηση. Ως επιταχυντής λειτούργησε παράλληλα και η ένταση των ροών από λιβυκής μεριάς, παράλληλα με την υπερφόρτωση πόλεων της Κρήτης, στις οποίες δεν υπήρχε δομή για τη διαχείριση των μεταναστών που έρχονταν.
Στην κυβέρνηση έκαναν παράλληλα και την πολιτική στάθμιση, αντιλαμβανόμενοι ότι η παράταση αυτών των άσχημων εικόνων θα ήταν ένα μήνυμα αδυναμίας της οργανωμένης πολιτείας, σε μια περίοδο που το μεταναστευτικό «δοκιμάζει» την κοινωνική συνοχή πολλών ευρωπαϊκών κοινωνιών. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η κυβέρνηση είχε κερδίσει πολιτικούς πόντους όταν είχε αποκρούσει την «υβριδική απειλή» στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 και στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχε περιθώριο να χαθεί και άλλος χρόνος.
Σε μια κίνηση με ενδιαφέρουσα σημειολογία μάλιστα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης ανήρτησε τις επικαιροποιημένες αποφάσεις της κυβέρνησης με ένα tweet στα Αγγλικά, θέλοντας προφανώς να στείλει με εύληπτο τρόπο το μήνυμα σε υποψήφιους για «πέρασμα» και στους διακινητές. Άλλωστε, δεν παραγνωρίζεται και από την ελληνική κυβέρνηση το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στη Λιβύη βρίσκονται εκατομμύρια μετανάστες από αφρικανικές χώρες που συρρέουν εκεί με την ελπίδα να περάσουν στην Ευρώπη.
Ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο
Ως προς το επιχειρησιακό σκέλος, δεν αναμένεται να αποσταλούν στο Λιβυκό Πέλαγος περισσότερες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, πλην όμως υπάρχει και plan B για τον ενεργότερο ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού σε περίπτωση που το «μήνυμα»…αργήσει να φτάσει στη Βεγγάζη και οι ροές συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News