Μια απλή οφθαλμολογική εξέταση προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Βρετανοί ερευνητές διαπιστώνουν ότι τα μοτίβα των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών προβλημάτων.
Μια απλή μη επεμβατική οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να είναι σε θέση να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής όταν συνδυάζεται με άλλες πληροφορίες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός πληροφοριών σχετικά με το πρότυπο των αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή και παραδοσιακών κλινικών παραγόντων επιτρέπει στους ερευνητές να προσδιορίσουν καλύτερα τον κίνδυνο εμφράγματος συγκριτικά με καθιερωμένα μοντέλα που στηρίζονται μόνο σε δημογραφικά δεδομένα.
Στη μελέτη που παρουσιάζεται σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής στη Βιέννη, οι ερευνητές περιγράφουν λεπτομερώς το πώς χρησιμοποίησαν δεδομένα από την UK Biobank (βιοτράπεζα), η οποία περιέχει ιατρικά αρχεία και αρχεία σχετικά με τον τρόπο ζωής 500.000 ανθρώπων, για να υπολογίσουν μια μέτρηση που ονομάζεται fractal dimension (στα ελλ. μορφόκλασμα ή μορφοκλασματικό σύνολο, που στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και σε πολλές επιστήμες περιγράφει ένα γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης, κι έτσι συχνά αναφέρεται σαν “απείρως περίπλοκο”).
Στη συνέχεια η μέτρηση ενσωματώθηκε σε ένα πολυπαραγοντικό μοντέλο (περιλαμβάνοντας π.χ. ηλικία, φύλο, συστολική αρτηριακή πίεση, δείκτη μάζας σώματος και κάπνισμα που είχαν μελετηθεί σε άτομα που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή), συμπεριλαμβάνοντας και εικόνες του αμφιβληστροειδούς τους. Το μοντέλο μπόρεσε να ταξινομήσει καλύτερα τους συμμετέχοντες σε χαμηλού ή υψηλού ρίσκου για έμφραγμα μυοκαρδίου συγκριτικά με άλλα μοντέλα.
Το μοντέλο λειτουργούσε ακόμη καλύτερα όταν οι ερευνητές πρόσθεταν μια παράμετρο που σχετίζεται με τη γενετική προδιάθεση για καρδιακή προσβολή, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει μια κοινή γενετική βάση μεταξύ της φράκταλ διάστασης (fractal dimension) και του εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Ο μέσος όρος ηλικίας για καρδιακή προσβολή είναι τα 60 έτη. Οι ερευνητές ωστόσο διαπίστωσαν ότι το μοντέλο τους μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα εμφράγματος ακόμη και 5 έτη νωρίτερα από το συμβάν, ελπίζοντας ότι, στο μέλλον, μια απλή εξέταση αμφιβληστροειδούς θα μπορεί να είναι σε θέση να παρέχει αρκετές πληροφορίες για τον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου για καρδιακή προσβολή.
Αυτό θα επέτρεπε στους γιατρούς να προτείνουν συμπεριφορές που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η διατήρηση της φυσιολογικής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πιθανό κάθε πάθηση να έχει ένα μοναδικό αγγειακό προφίλ στον αμφιβληστροειδή και πιθανώς τα ευρήματά τους να είναι χρήσιμα για την πρόβλεψη και άλλων ασθενειών. Σε επόμενο στάδιο θα ήθελαν να επαναλάβουν την ανάλυση ξεχωριστά σε άνδρες και γυναίκες για να διερευνήσουν εάν το μοντέλο ταξινομεί το ρίσκο εμφράγματος καλύτερα ανά φύλο.
Προς το παρόν η έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Κανείς όμως δεν διαφωνεί με το ότι ο αμφιβληστροειδής παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για άμεση οπτικοποίηση των αγγείων και αξιολόγηση της αγγειακής υγείας. Προσεγγίσεις όπως αυτή, που χρησιμοποιούν την υπολογιστική όραση και/ή τη μηχανική μάθηση για να ανιχνεύσουν λεπτές αγγειακές λειτουργίες που προβλέψουν τη μελλοντική υγεία της καρδιάς φαίνονται πολλά υποσχόμενες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News