Μητσοτάκης: Με αυστηρά κριτήρια η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων – Ιστορική μεταρρύθμιση – Τι είπε για την οπαδική βία
«Θα έχει ενδιαφέρον ο διάλογος για να φανεί ποιος θα είναι ο πραγματικά εκσυγχρονιστής», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν ως παραρτήματα μεγάλων πανεπιστημίων και θα λειτουργούν με αυστηρά κριτήρια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας.
«Θα έχει ενδιαφέρον ο διάλογος για να φανεί ποιος θα είναι ο πραγματικά εκσυγχρονιστής», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας έμμεση αναφορά στη στάση που θα κρατήσει η αντιπολίτευση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, μίλησε για το πρώτο αλλά θεμελιώδες βήμα για την αναθεώρηση του άρθρου 16.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ιστορική μεταρρύθμιση, η οποία έρχεται, όπως είπε, να διορθώσει μια «ιστορική ανορθογραφία». Σημείωσε επίσης ότι τα προγράμματα σπουδών θα εγκρίνονται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια, ενώ και οι κτιριακές υποδομές θα έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Κατά την εισήγησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε και στο οικονομικό κομμάτι της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, κάνοντας και ειδική αναφορά στην Κύπρο.
Η οπαδική βία
Μιλώντας στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2023, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στα νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας, τονίζοντας πως η “μάχη” αυτή διεξάγεται στη σκιά ενός ακόμα σοβαρού τραυματισμού ενός αστυνομικού.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως “… ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης, πώς θα προχωρήσουμε ουσιαστικά στην άμεση εφαρμογή και προβλέψεων οι οποίες μπορεί να ίσχυαν και στο παρελθόν αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί από τις ΠΑΕ, όπως οι κάμερες ή η άμεση καθιέρωση μητρώου με τα μέλη μιας και μόνο λέσχης ανά Σύλλογο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο με τη συνεργασία του αρμόδιου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου του εισιτηρίου μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά.
Και βέβαια, μία ακόμη σημαντική παρέμβαση: η δυνατότητα της πολιτείας να παρεμβαίνει άμεσα, με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο διοικητικών ποινών, όποτε εντοπίζονται περιστατικά όπως ρίψη κροτίδας ή άναμμα φωτοβολίδας σε γήπεδα. δηλαδή αντικειμενικά γεγονότα, τα οποία θα επισύρουν πια αυτοματοποιημένες ποινές διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.
Είναι σημαντικό, επίσης, ότι η σχετική έρευνα έχει αναβαθμιστεί, με την Εισαγγελία να ερευνά πια στο ανώτατο επίπεδο την τυχόν διασύνδεση της βίας στα γήπεδα με τη δράση εγκληματικών οργανώσεων.
Αλλά δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, εμείς οι ίδιοι έχουμε αναγνωρίσει ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις. Δεν θα ξαναπώ το κοινότοπο, ότι «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», αλλά αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι πια υπάρχει μία απαίτηση, καθολική απαίτηση να ξαναγίνουν τα γήπεδα χώροι αθλητικής άμιλλας, αλλά και αρμονικής συνάντησης όσων αγαπούν τα σπορ και να μην αναγκαζόμαστε να «καταναλώνουμε» σημαντικούς ανθρώπινους πόρους από την Αστυνομία κάθε Κυριακή για να εξασφαλίζουμε ότι δεν θα γίνονται επεισόδια στα γήπεδα.”.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News