Να στηρίξει την Α’ κατοικία και τα φτωχά νοικοκυριά ο Δήμος Πατρέων, με την αγορά και την ανέγερση οικιών
Του Θεόδωρου Κανελλόπουλου, Μέλος Δ.Σ. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ, πρόεδρος Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Πατρών Αιγίου, Συνδικαλιστής ΔΑΚΕ/ΕΔΟΠ-ΔΕΗ, Μέλος στο Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ»
Αφορμή για την σημερινή μου παρέμβαση αποτέλεσαν, τόσο η προσπάθεια επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος την Πολύτεκνης και Μονογονεϊκής οικογένειας στην περιοχή του Ψάχου, που έχασε την μοναδική της Α’ κατοικία σε πλειστηριασμό, όσο και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ριζοσπάστη στις 19/7/2022 για τους επικείμενους πλειστηριασμούς.
Για το θέμα της οικογενείας, τις ενέργειες και το τελικό αποτέλεσμα θα τοποθετηθώ δημόσια σε λίγες μέρες.
Ως ενεργός, πολιτικοποιημένος και ευαισθητοποιημένος πολίτης, με τη σημερινή μου δημόσια τοποθέτηση θα καταθέσω την άποψή μου, για άλλη μια φορά, σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, τις Λαϊκές Ανάγκες και τους πολίτες που επιζητούν την βοήθεια της πολιτείας.
Όχι με τη λογική της καταγγελίας.
Αλλά προτείνοντας ταυτόχρονα και τη λύση, κατ’ την άποψή μου, στο πρόβλημα.
Είναι γνωστή σε όλους μας η πολιτική των Τραπεζών, στην αδυναμία των δανειοληπτών να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις στα Δάνεια.
Είναι γνωστό και σε όλους μας ότι το πολιτικό σύστημα, εκτός των εξαιρέσεων, δεν τόλμησε και δεν τολμά να αντιταχθεί με τους Τραπεζίτες.
Οι μοναδικοί πρωθυπουργοί που τα έβαλαν μετά τη Μεταπολίτευση με τους Τραπεζίτες ήταν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1977 με την Κρατικοποίηση των Τραπεζών Εμπορικής και Ιονικής Λαϊκής του Ανδρεάδη (προεδρικό διάταγμα Ν. 861/77), καθώς και ο Κώστα Καραμανλής το 2004 με το κούρεμα και τη διαγραφή στα Πανωτόκια των Δανείων με τον Ν.3259/2004 κατ’ το άρθρο 39.
Μπροστά σ’ αυτή την πολιτική πραγματικότητα και την Τραπεζική Αγχόνη, οι πολίτες αναζητούν σωσίβιο σωτηρίας και προστασίας της Α’ κατοικίας τους.
Πολλοί μπορεί να πουν ότι με αγώνα θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Με διαδηλώσεις και συνθήματα «Κανένα σπίτι στα χέρια Τραπεζίτη», με αποφάσεις σε συλλογικά όργανα π.χ. Δημοτικά Συμβούλια και φορείς, θα αποτρέψουμε το ξεσπίτωμα των Λαϊκών Οικογενειών.
Τι έχει δείξει μέχρι σήμερα η εμπειρία. Τα σπίτια συνεχίζονται να βγαίνουν σε πλειστηριασμούς και οι φτωχές οικογένειες στο δρόμο.
Εμείς να ικανοποιουμαστε με ολιγόωρη διαμαρτυρία και σε πολιτικές αναλύσεις μετ’ οίνου στα ουζερί, καταγγέλλοντας το Κοινωνικό Σύστημα, τους πολιτικούς, τα κόμματα και τους Τραπεζίτες.
Υπάρχει όμως και ο άλλος δρόμος.
Όχι κατ’ ανάγκη η επιστροφή του Καραμανλισμού στην πολιτική.
Αλλά η αξιοποιήσει των δυνατοτήτων των νόμων από του Δήμους.
Να γίνει ο Δήμος, ο κάθε Δήμος, πραγματικός συμπαραστάτης στα Λαϊκά Συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού.
Σε αυτή τη κατεύθυνση οφείλει σήμερα η κάθε Δημοτική Αρχή, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Νόμου 3463/2006 κατ’ το άρθρο 188, για την ανέγερση κατοικιών όπου θα παραχωρούνται σε Άστεγους και Οικονομικά Αδύναμους Δημότες.
Ιδρύοντας Αναπτυξιακές Εταιρείες με αντικείμενο την Ανέγερση, Αγορά και Αξιοποίηση κατοικιών, για την παραχώρησή τους σε ευάλωτα νοικοκυριά με χαμηλό ενοίκιο.
Η παραπάνω οικιστική πολιτική του Δήμου θα συμβάλλει, τόσο στην μείωση της εκμετάλλευσης των πολιτών από τις τιμές των ενοικίων, όσο και στα οικονομικά των Δήμων με νέα έσοδα.
Θα στηρίξει ουσιαστικά τις Λαϊκές Ανάγκες και την Λαϊκή Οικογένεια, καθώς επίσης και στεγαστικά προγράμματα της πολιτείας, που σήμερα δεν υλοποιούνται λόγω αδυναμίας εύρεσης στέγης, π.χ. εγκατάσταση οικογενειών Ρομά σε σπίτια.
Με την υλοποίηση της παραπάνω πρότασή μου ο Δήμος, θα δώσει οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, καθώς επίσης θα αξιοποιηθούν ακίνητα που σήμερα είναι εγκαταλειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους.
Και το μεγάλο ερώτημα που κάποιοι δικαίως θα θέσουν, π.χ. από την σημερινή Δημοτική Αρχή της Πάτρας, με ποιους οικονομικούς πόρους;
Την απάντηση την έχει ήδη διατυπώσει ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπειρώσεις Δημήτρης Αϊβαλής, στην 43η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Πάτρα στις 23/12/2013.
Από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
Τα χρήματα που εισπράττει κάθε χρόνο ο Δήμος από τον ΤΑΠ, να αξιοποιούνται για το οικιστικό πρόγραμμα του Δήμου, για την ανέγερση ή αγορά κατοικιών που θα δοθούν με χαμηλό ενοίκιο στις Λαϊκές Οικογένειες του Δήμου.
Διασώζοντας παράλληλα και την Α’ κατοικία σε Ευάλωτα νοικοκυριά, που οι Τράπεζες κατέσχεσαν ή θα βγάλουν σε πλειστηριασμό.
Ελπίζω τόσο ο Δήμαρχος της Πάτρας κ. Πελετίδης, όσο και οι άλλες Δημοτικές Παρατάξεις, να υιοθετήσουν την πρότασή μου, ώστε η Πάτρα να γίνει η Ελληνική «Βιέννη», όπου ο εκεί Δήμος έχει στην ιδιοκτησία του πάνω από 300.000 οικίες για τους δημότες του.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News