Νέα έρευνα δείχνει πώς τα προβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο «JAMA Psychiatry».

προβιοτικά-έρευνα-κατάθλιψη

Νέα έρευνα δείχνει πώς τα προβιοτικά μπορεί να λειτουργούν αναφορικά με την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η νέα έρευνα έδειξε ότι άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή που έπαιρναν προβιοτικά μαζί με τα συνήθη αντικαταθλιπτικά φάρμακα είδαν τα συμπτώματά τους να βελτιώνονται.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αποτελούν συνήθως την πρώτη γραμμή θεραπείας για τα άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Ωστόσο, έως και το 30% των ατόμων με κατάθλιψη δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «JAMA Psychiatry» τα άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή που έλαβαν προβιοτικά συμπληρώματα τα οποία περιείχαν 14 στελέχη βακτηρίων, είδαν τα συμπτώματά τους να βελτιώνονται.

Η διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή διάρκειας οκτώ εβδομάδων, διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College του Λονδίνου σε συνεργασία με την εταιρεία προβιοτικών ADM Protexin. Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της βελτίωσης της υγείας του εντέρου μέσω της χρήσης προβιοτικών και της επίδρασής της στην ψυχική υγεία.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 50 άτομα που είχαν διαγνωστεί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες έπαιρναν αντικαταθλιπτικά φάρμακα για έξι ή περισσότερες εβδομάδες.

Και οι δύο ομάδες παρουσίασαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ωστόσο, τα συμπτώματα των ατόμων που έλαβαν προβιοτικά, βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο από την τέταρτη εβδομάδα και μετά.

«Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα ήταν η αλλαγή στις βαθμολογίες άγχους, οι οποίες σπάνια έχουν διερευνηθεί σε μελέτες για την κατάθλιψη», δήλωσε η δρ Νικόλοβα, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College του Λονδίνου.

Πώς το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την ψυχική υγεία

«Η κατανόηση του εντερικού μικροβιώματος και των επιπτώσεών του στην ψυχική υγεία βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο», δήλωσε ο δρ Μπέντζαμιν Λέρνερ, γαστρεντερολόγος στο νοσοκομείο Μπρίτζπορτ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Γνωρίζουμε ότι το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, η πλειονότητα των οποίων ζει μέσα στο έντερο- γνωρίζουμε ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί επηρεάζουν την πέψη, τον μεταβολισμό και τη φλεγμονή– και γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος και το πεπτικό σύστημα επικοινωνούν μέσω νευρικών και ορμονικών σημάτων, που αναφέρονται συλλογικά ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου», εξήγησε ο επιστήμονας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για τη βιολογική πολυπλοκότητα της ψυχικής υγείας και του μικροβιώματος του εντέρου, συμπλήρωσε.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και το μικροβίωμα του εντέρου είναι δύο από τα πιο πολύπλοκα βιολογικά συστήματα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι επηρεάζουν το ένα το άλλο με πολλαπλούς τρόπους, πιθανότατα ταυτόχρονα», σημείωσε.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι η χορήγηση προβιοτικών συμπληρωμάτων θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας για τη μεταβολή των αλληλεπιδράσεων του εντέρου και του εγκεφάλου.

«Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου είναι μια έννοια που προτείνει μια συσχέτιση μεταξύ του εντερικού μικροβιόκοσμου και των νευροενδοκρινικών-ανοσολογικών οδών», δήλωσε η Κέλσι Κόστα, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

«Οι αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι αυτή η σύνδεση διευκολύνεται μέσω μιας σειράς φυσιολογικών και βιοχημικών οδών, όπως οι ορμόνες, το ανοσοποιητικό σύστημα και τα μεταβολικά υποστρώματα που παράγει ο μικροβιόκοσμος», πρόσθεσε.

Πώς τα προβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Σύμφωνα με τον Λέρνερ, ο τρόπος με τον οποίο τα προβιοτικά συμπληρώματα βοηθούν στη αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι ακόμη άγνωστος.

«Πιθανοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και την υπορύθμιση των προφλεγμονωδών σηματοδοτικών μορίων που ονομάζονται κυτοκίνες», εξήγησε.

Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορoύν να μειώσουν τα συμπτώματα της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής βελτιώνοντας και αναδιανέμοντας τα είδη του μικροβιόκοσμου, διατηρώντας την ακεραιότητα του εντερικού φραγμού και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, σύμφωνα με την Κόστα.

«Αυτά τα οφέλη θα μπορούσαν να προκαλέσουν θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά, τη διάθεση, τον ύπνο, την όρεξη και τη νόηση, βελτιώνοντας τη συνολική ψυχική υγεία», πρόσθεσε.

Ωστόσο, πρόκειται για μια πολύ μικρή μελέτη.

«Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν αρκετά μικρή, με μόνο 25 συμμετέχοντες σε κάθε ομάδα. Επιπλέον, όλοι λάμβαναν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, εκτός από τα προβιοτικά. Δεν γνωρίζουμε αν θα είχαμε τα ίδια ευρήματα και σε μια μεγαλύτερη μελέτη ή αν τα προβιοτικά θα είχαν θετική επίδραση ελλείψει αντικαταθλιπτικού», δήλωσε ο Δρ Λέρνερ.

Επιπλέον, δεν είναι όλα τα προβιοτικά ίδια.

«Διαφορετικά είδη και στελέχη είναι πιθανό να επηρεάζουν τον οργανισμό με διαφορετικούς τρόπους», σημείωσε.

«Υπάρχουν μελέτες που θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς και μελέτες που θα πρέπει να ωθήσουν σε περαιτέρω έρευνα. Αυτή είναι μία από αυτές τις μελέτες που θα πρέπει να ωθήσουν σε περαιτέρω έρευνα. Εν ολίγοις, οι άνθρωποι με κατάθλιψη θα πρέπει να αναζητούν επαγγελματική βοήθεια και όχι να αυτοθεραπεύονται με προβιοτικά», τόνισε ο Λέρνερ.

Έρευνα: Τα προβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Ποιες είναι οι τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

Υπάρχουν πολλές τροφές πλούσιες σε προβιοτικά που μπορούμε να βάλουμε στη διατροφή μας για να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου μας.

«Προτιμώ τις τροφές που είναι φυσικά πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο, το miso, το tempeh και το κεφίρ. Καλές πηγές πρεβιοτικών (τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων) είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα μήλα, οι μπανάνες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα σπαράγγια και οι αγκινάρες», δήλωσε ο Λέρνερ.

Τα γιαούρτια είναι μια από τις πιο δημοφιλείς προβιοτικές πηγές σε γαλακτοκομικές και μη γαλακτοκομικές ποικιλίες. Το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, είναι επίσης καλές πηγές προβιοτικών.

 

Πηγή: ertnews.gr