Νικολακόπουλος: “Ευκαιρία” δυναμικής προοπτικής τα ειδικά σχέδια πολεοδόμησης – Ένα από αυτά στην Ηλεία

Ομιλία του Ηλείου βουλευτή Ανδρέα Νικολακόπουλου για τον ολοκληρωμένος σχεδιασμός για περιβάλλον και τη διαχείριση επεξεργασίας αποβλήτων.

Ηλεία

H κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα στην διαχείριση των αποβλήτων, προχωρώντας σε σταδιακό κλείσιμο χωματερών σε αρκετές περιοχές της χώρας και στη δημοπράτηση και κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων. Μία από αυτές μάλιστα, βρίσκεται στην Τριανταφυλλιά της Ηλείας και έχει ήδη ξεκινήσει την λειτουργία της με ότι αυτό συνεπάγεται θετικά για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα παραπάνω τόνισε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ επεσήμανε ακόμη τα εξής: «Προχώρησε επιπλέον στην αδειοδότηση Σταθμών Μεταφόρτωσης Αποβλήτων, στην πιλοτική εφαρμογή του Πληρώνω όσο Πετάω – Κερδίζω όσο Διαχωρίζω, αλλά και σε ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, εκσυγχρονισμένο και προσανατολισμένο στην αύξηση της ανακύκλωσης και τη μείωση της ταφής των αποβλήτων μέχρι το 2030. Νομοθέτησε το πλαίσιο για μία «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης» και έθεσε τις βάσεις στην κοινωνία για την ένταξη της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα μας».

Ακολούθως, ο κ. Νικολακόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση  στο θέμα της ανακύκλωσης τονίζοντας ειδικότερα : «Η ανακύκλωση τίθεται στο επίκεντρο της διαχείρισης αποβλήτων και καθίσταται υπόθεση όλης της κοινωνίας. Την πενταετία που προηγήθηκε η ανακύκλωση αυξήθηκε κατά ποσοστό 1% έως 2%.  Σήμερα είναι περίπου στο 20%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στο 50%. Ποσοστά που δεν αντιστοιχούν σε μια αναπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα. Για τον λόγο αυτό το νομοσχέδιο προχωρά σε αναγκαίες ρυθμίσεις, όπως η πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων, η μείωση των αρνητικών συνεπειών της παραγωγής και της διαχείρισής τους, η αύξηση της ανακύκλωσης, ο περιορισμός του συνολικού αντικτύπου της χρήσης των πόρων και η βελτίωση της αποδοτικότητάς τους. Και όλα αυτά έχουν στόχο τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης».

Δεν παρέλειψε πάντως ο κ. Νικολακόπουλος να ασκήσει αυστηρή κριτική στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ  απέναντι στο περιβάλλον, οι οποίες «φόρτωσαν» την Ελλάδα με πρόστιμα και με μια δυσάρεστη εικόνα που η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει: «Δεν έχουμε ξεχάσει ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν  κατ’ επανάληψη σε καταδίκες της Ελλάδας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κακή διαχείριση αποβλήτων με τις ανησυχίες της Επιτροπής να αφορούν τους χώρους υγειονομικής ταφής.

To ΥΠΕΝ έδωσε έναν τεράστιο αγώνα για να απαλλαχθεί η χώρα μας από την υποχρέωση καταβολής των χρηματικών κυρώσεων, που της είχαν επιβληθεί.

Εντός του 2020, αποδείχθηκε η αποκατάσταση οκτώ  ΧΑΔΑ ανάμεσά τους και αυτός της Ανδραβίδας – Κυλλήνης αλλά και η παύση λειτουργίας δύο ΧΑΔΑ με αποτέλεσμα τη μείωση των ετήσιων προστίμων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα κατέβαλλε το ποσό των 80.000 ευρώ, σε ετήσια βάση, για καθεμία από τις 65 περιπτώσεις παράνομων ΧΑΔΑ που υπήρχαν το Α’ εξάμηνο του 2019 ενώ κατά το Β’ εξάμηνο του ίδιου έτους, αποδείχθηκε η παύση λειτουργίας πέντε ΧΑΔΑ.

Καλό θα ήταν λοιπόν να προσέχει την κριτική του στο συγκεκριμένο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός αναφέρθηκε και στην δυνατότητα  που δίνει το νομοσχέδιο για την εφαρμογή των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων με χαρακτηριστική περίπτωση αυτό που αναμένεται να γίνει στην Ηλεία. Πιο συγκεκριμένα είπε: «Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα ανάπτυξης και ριζικής αναβάθμισης για την χώρα μας. Πάνω από 240 εκατομμύρια ευρώ, θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό.

Για την Ηλεία, τον νομό που εκπροσωπώ, η ένταξη στο Ειδικό Πολεοδομικό σχέδιο αποτελεί ένα έργο σταθμό για τον απεγκλωβισμό του νομού μας από τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις χρήσεις γης. Ένα έργο που ενισχύει το παραλιακό μας μέτωπο, αυξάνει τα τουριστικά και επενδυτικά οφέλη και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Ένα έργο που θέτει όχι μόνο την Ηλεία αλλά και την Δυτική Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».