Ντόναλντ Τραμπ για Ισραήλ και Ιράν: «Δεν ξέρουν τι στο διάολο κάνουν»
Οργή Τραμπ για Ισραήλ και Ιράν – Εύθραυστη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

Αυστηρό μήνυμα τόσο προς το Ισραήλ όσο και προς το Ιράν έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά την παραβίαση της εκεχειρίας που είχαν συμφωνήσει οι δύο χώρες, καταγγέλλοντας ανοιχτά και τις δύο πλευρές για ανευθυνότητα και κλιμάκωση.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον με προορισμό τη Χάγη της Ολλανδίας, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Τραμπ δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για τα γεγονότα. «Δεν ξέρουν τι στο διάολο κάνουν», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τη συμπεριφορά τόσο της Τεχεράνης όσο και του Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τις πρώτες αναφορές για ισραηλινά αντίποινα στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το Ισραήλ σχεδίαζε ένα «συμβολικό» πλήγμα σε ραντάρ της Τεχεράνης, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τραμπ.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε δημόσια το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα κάθε επιθετική ενέργεια:
«Ισραήλ, μην ρίξετε αυτές τις βόμβες. Αν το κάνετε, θα είναι σοβαρή παραβίαση. Γυρίστε τους πιλότους σας πίσω, τώρα!», έγραψε, επιχειρώντας να αποτρέψει την κλιμάκωση.
NOW – Trump says Israel and Iran “don’t know what the f*ck they’re doing.”pic.twitter.com/zzlRP8c7HC
— Disclose.tv (@disclosetv) June 24, 2025
Σε επόμενες δηλώσεις του, ο Τραμπ ξεκαθάρισε:
«Δεν είμαι ευχαριστημένος ούτε με το Ισραήλ ούτε με το Ιράν. Είμαι πραγματικά δυσαρεστημένος με το Ισραήλ. Πρέπει να κάνω το Ισραήλ να ηρεμήσει. Μόλις συμφωνήσαμε την εκεχειρία και έριξαν τις περισσότερες βόμβες που έχω δει ποτέ. Δεν ξέρουν τι κάνουν.»
Η οργισμένη αντίδρασή του υποδηλώνει τις εντάσεις στο εσωτερικό της αμερικανικής διπλωματίας, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να διαχειριστούν μια εύθραυστη εκεχειρία που απειλεί να τιναχτεί στον αέρα.
Νέα ανάρτηση Τραμπ: «Το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί»
Λίγη ώρα αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να ρίξει τους τόνους με νέα ανάρτηση, στην οποία υποστήριξε ότι η κρίση έχει αποκλιμακωθεί:
«Το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτεθεί στο Ιράν. Όλα τα αεροσκάφη θα αλλάξουν πορεία και θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ θα πραγματοποιήσουν ένα “φιλικό χαιρετισμό” προς το Ιράν. Κανείς δεν θα πάθει τίποτα όσο η εκεχειρία βρίσκεται σε εφαρμογή.»
Παράλληλα, τόνισε πως το Ιράν «δεν πρόκειται να ξαναφτιάξει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις», χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.
Πυραυλική επίθεση και αλληλοκατηγορίες
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς παρά την εκεχειρία που είχε ανακοινωθεί από τις 07:00 (ώρα Ελλάδας), στις 10:30 και πάλι ήχησαν σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι αναχαίτισε δύο πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, καταδίκασε την επίθεση και δήλωσε ότι «ο στρατός θα απαντήσει με σφοδρότητα».
Η εκεχειρία μοιάζει πιο εύθραυστη από ποτέ, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται και την Ουάσινγκτον να προσπαθεί να αποφύγει μια γενικευμένη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή.
Η προσεχής σύνοδος του ΝΑΤΟ αναμένεται να κυριαρχηθεί από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αναλαμβάνει ρόλο «πυροσβέστη» — με την οργή και τον αυθορμητισμό που τον χαρακτηρίζουν — προσπαθώντας να κρατήσει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας και να αποτρέψει μια νέα ένοπλη σύρραξη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News