Ο Ελληνας σκακιστής που πήρε τον τίτλο του Γκραν Μετρ
Πέρυσι, έγινε ο 16ος Ελληνας Γκραν Μετρ στην ιστορία του αθλήματος, πήρε την τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και φέτος αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Ο Σταμάτης Κούρκουλος είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος σκακιστής στην Ελλάδα και ένας από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Ξεκίνησε να ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία στην Καλλιθέα, στον ίδιο σύλλογο που ανήκει και τώρα, ανεβαίνοντας σιγά-σιγά τα σκαλιά.
Πέρυσι, έγινε ο 16ος Ελληνας Γκραν Μετρ στην ιστορία του αθλήματος και πήρε την τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Και φέτος αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας.
Εχει καταφέρει να βιοπορίζεται από το σκάκι και δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς αυτό. Ηταν φοιτητής στο Μαθηματικό Αθήνας, όμως δεν συνέχισε τις σπουδές του για να αφιερωθεί σ’ αυτό που αγαπάει περισσότερο.
– Πότε ξεκίνησες να παίζεις σκάκι;
Από την ηλικία των 5 ετών ήμουν σε σύλλογο, αλλά μικρότερος είχα μάθει τις κινήσεις από τους γονείς μου. Ξόδευα πολύ από τον ελεύθερο χρόνο μου για να παίζω σκάκι. Πάντα μου άρεσε ο γρίφος, το προσωπικό στοιχείο, η δημιουργικότητα και ήταν ένα πεδίο έκφρασης για μένα. Νομίζω ότι αυτά βγάζουν νόημα για ένα παιδί.
– Τι ήταν αυτό που σε κράτησε στον χώρο;
Με μάγεψε η ιστορία πίσω από το σκάκι και η διαδικασία των αγώνων με άλλα παιδιά, που είναι το μόνο που κρατάει τους περισσότερους.
– Πότε κατάλαβες ότι είσαι καλός;
Από πολύ νωρίς γιατί είχα διακρίσεις στα σχολικά πρωταθλήματα. Μεγαλώνοντας είχα αρχίσει να σκέφτομαι ότι θέλω να ασχοληθώ και επαγγελματικά με αυτό.
– Τι σημαίνει «ασχολούμαι επαγγελματικά με το σκάκι»;
Είναι λίγο σχετικό. Για να βιοποριστείς από το σκάκι, αν δεν είσαι στους κορυφαίους 20-30 παίκτες στον πλανήτη, δεν θα το πετύχεις. Υπάρχουν όμως τρόποι. Μπορείς να γίνεις δάσκαλος – προπονητής, όπως κάνω και εγώ. Και άλλα παράπλευρα, όπως η συγγραφή βιβλίων, η δημιουργία βίντεο. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν χορηγοί και οικονομική επιβράβευση.
– Μπορεί οποιοσδήποτε να παίξει σκάκι;
Φυσικά και ανεξαρτήτων ηλικίας. Είναι προσιτό σε όλον τον κόσμο, δεν χρειάζεται κάποιος εξοπλισμός. Σίγουρα σε υψηλότερο επίπεδο χρειάζονται κάποια στοιχεία. Ολοι μπορούν να βελτιωθούν με την εξάσκηση, αλλά στις μικρότερες ηλικίες είναι πιο γρήγορος ο ρυθμός που μπορεί να μάθει κανείς.
– Τι περιλαμβάνει μια προπόνηση ενός υψηλού επιπέδου σκακιστή;
Αρχικά περιλαμβάνει τη μηχανική – τεχνική ικανότητα, δηλαδή κάποιες μηχανικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα όταν σουτάρεις ή ντριμπλάρεις στο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν μοτίβα που όσο τα εξασκείς, σου γίνονται δεύτερη φύση. Υπάρχει και το πιο επιστημονικό στοιχείο με γνώση που πρέπει να αφομοιώσεις. Ανάλογα με το τι θα γίνει στην αρχή μιας παρτίδας, μπορεί να καταλήξουν τα πιόνια σε συγκεκριμένο σχηματισμό, το οποίο θα δώσει πλεονέκτημα σε έναν παίκτη. Αυτό το ανάγουμε στο στοιχείο της τακτικής.
– Τι σκέφτεσαι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα;
Προσπαθείς να μελετήσεις τι θα κάνει ο αντίπαλος, αλλά και τις δικές σου κινήσεις. Η συγκέντρωση είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Επειδή μια παρτίδα μπορεί να κρατήσει 4-5 ώρες, είναι δύσκολο να την κρατήσεις αμείωτη και ένα λάθος μπορεί να αναιρέσει όλα τα καλά που έχεις κάνει.
– Πώς αισθάνεσαι που είσαι από τους λίγους Ελληνες με τον τίτλο του Γκραν Μετρ;
Είναι τιμή, καθώς πρόκειται για τον υψηλότερο τίτλο στο σκάκι. Είναι σαν τη μαύρη ζώνη στο καράτε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.500-2.000 Γκραν Μετρ στην ιστορία του σκακιού. Είναι ένας τίτλος που σε ακολουθεί σε ολόκληρη τη ζωή σου.
– Εχει εισέλθει η Τεχνητή Νοημοσύνη στο σκάκι;
Ακόμα όχι πολύ έντονα. Χρησιμοποιούνται υπολογιστές για την εκμάθηση και την προπόνηση, αλλά όχι απαραίτητα με Τεχνητή Νοημοσύνη. Πιο πολύ η ΤΝ έχει χρησιμοποιήσει το σκάκι ως εργαλείο, παρά το αντίθετο. Κάποια στιγμή θα έρθει και στο δικό μας πεδίο.
– Με ποιο μεγάλο όνομα του σκακιού θα ήθελες να παίξεις ως αντίπαλος;
Στην εποχή που μεγάλωσα σίγουρα με τον Κασπάροφ.
– Ποιος είναι ο μεγάλος σου στόχος;
Είμαι ήδη πολύ ευχαριστημένος απ’ αυτά που έχω πετύχει. Προσπαθώ να ξεφύγω και να σκέφτομαι πιο μικρούς στόχους. Θα ήθελα μια μεγάλη διάκριση ατομικά. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα ήθελα να διακριθώ, ή με την Εθνική ομάδα σε κάποια Ολυμπιάδα. Πιο πολύ θα χαιρόμουν να έχει μεγαλύτερη απήχηση το σκάκι.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News