Ο καλός ο μύλος είναι πεθαμένος

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

 

Η χώρα μας έχει τον ήλιο της και τον αγέρα της και την επιβουλεύονται γι’ αυτά τα αγαθά. Μην ξεχνάμε ότι ένας λόγος για τον οποίο μας έστησαν ολόκληρη την ιστορία με τη χρεοκοπία και τα μνημόνια ήταν, αφενός ότι μας φθονούσαν για τα φυσικά μας πλεονεκτήματά, αφετέρου γιατί ήθελαν να τα εκμεταλλευθούν, κατά κύριο λόγο ενεργειακά. Και μόνο τον ήλιο της Ελλάδας να μετασχηματίσεις, παράγεις ενέργεια ικανή να αφήσει τους Σεϊχηδες άνεργους, όπως είναι γνωστό. Για να μη μιλήσουμε και για τα πετρέλαιά μας.

Τα κατ’ εξοχήν εργαλεία για την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, είναι τα φωτοβολταϊκά τόξα, τα φράγματα, οι ανεμογεννήτριες. Και τα τρία απαιτούν μια αποφασιστική παρέμβαση στο φυσικό τοπίο. Δεν γίνεται απλά να φυσάει και να γίνεται ηλεκτρικό ρεύμα. Απλό ρεύμα γίνεται, αν έχεις διαμπερές σπίτι, αλλά αυτό ίσα που δροσίζει και σου τσακίζει τα κασώματα από το βίαιο κλείσιμο της αναθεματισμένες της πόρτας. Η αλήθεια είναι ότι οι παλιότερες κοινωνίες είχαν γνωρίσει τεχνικές μορφές μετατροπής της μηχανικής ενέργειας του ανέμου σε χρηστική δύναμη: Μιλάμε ασφαλώς για τους ανεμόμυλους και τους υδρόμυλους. Τους οποίους θεωρούμε επιτομή της γραφικότητας. Βλέπεις μύλο σε ανεμοδαρμένη πλαγιά και αγαλλιάζει η ψυχή σου, ακόμα και αν έχει ρημάξει και δεν αλέθει πλέον τίποτα. Οι ανεμογεννήτριες είναι μια εξελιγμένη μορφή συναφούς μοχλού, αλλά στο πολύ πιο πομπώδες. Τις βλέπεις σε ανάπτυξη σε κορυφογραμμές και νιώθεις ένα δέος. Κάποιοι φρίττουν. Προτιμούσαν τους λόφους γυμνούς, ημιπράσινους και φαλακρούς. Μπαίνει και ο ορνιθολογικός παράγοντας στη μέση: Διαπιστώνεται ότι ο περιστρεφόμενος έλικας της γεννήτριας έχει σκοτώσει πουλιά.

Τελευταία αναπτύσσεται μεγάλη αντάρα κατά των ανεμογεννητριών, επειδή βιάζουν αισθητικά το τοπίο. Ευτυχώς που προλάβαμε και φτιάξαμε φράγματα και φωτοβολταϊκά πριν λατρέψουμε το αναλλοίωτο του φυσικού χώρου, γιατί δεν θα είχαμε ούτε τη Λίμνη των Κρεμαστών, ούτε το φράγμα του Πείρου, από το οποίο θα υδροδοτηθούν η Πάτρα, ο Ερύμανθος και η δυτική Αχαϊα, αρκεί βέβαια να αντικαταστήσουν το σάπιο δίκτυο που ξοδεύει το μισό νερό στο υπέδαφος.

Οι ανεμογεννήτριες, λοιπόν, είναι βιασμός: Η συγκέντρωση που έγινε στο Καστρίτσι κατά μιας τέτοιας δυναμικής εγκατάστασης, συγκέντρωση σύμπασα την αυτοδιοίκηση και αρκετούς βουλευτές. Η κοινωνία είναι κατά του αιολικού πάρκου, εμείς είμαστε με την κοινωνία, άρα είμαστε κατά του αιολικού πάρκου. Αλλά για να μην κατηγορηθούμε ότι είμεθα τεχνολογικά οπισθοδρομικοί, στρίβουμε με μια γενικόλογη συνηγορία υπέρ της τακτοποιημένης χωροθέτησης. Και γειά σας.

Αν η ευαισθησία μας για τις δυναμικές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον ήταν ευρεία και διαχρονική, θα πονούσε λίγο παραπάνω η ψυχή μας για την οικιστική αναρχία της υπαίθρου και το οδικό αλάμ τουρλούμ των περιφερειακών κοινοτήτων, ημιορεινών και παραλιακών. Μας χαλάει η ανεμογεννήτρια και όχι τα μποτιλιαρίσματα στα χασαποταβερνάδικα και τις πανηγύρεις. Θα πεις, ο,τι μπορεί να περισώσει κανείς. Οσο για την εναλλακτική ενέργεια, βεβαίως και είναι επιθυμητή, αρκεί να μην αυτό, να μην εκείνο, να μην το άλλο. Και αρκεί να μην ενοχλεί αυτούς που ψηφίζουν. Αν έχετε δε κάποια απορία για την ενεργειακή πολιτική που εγκρίνει η αυτοδιοίκησή μας, το ζήτημα είναι πολιτικό και ιδεολογικό, όπως όλα, και μια τέτοια απάντηση θα πάρετε.

Οι Σεϊχηδες μπορούν να είναι ήσυχοι.