Ο Κολοκοτρώνης και οι Βενετοί

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντής Σύνταξης εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Σύνδεση με το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας. Η δημοτική αρχή εναντιώνεται στο σχέδιο του Οργανισμού Λιμένα για ανάπτυξη σύγχρονης Μαρίνας στη βόρεια λιμενολεκάνη. Θεωρεί ότι δεν είναι αυτή η αξιοποίηση που θέλουμε για το παραλιακό μέτωπο. Αυτά τα προσυπογράφουν οι προσκυνημένοι, εξηγεί, με τη χαριτωμένη της, τουρκοκρατικής έμπνευσης ορολογία. Ο Κολοκοτρώνης και οι Νενέκοι. Ποιους έχουν προσκυνήσει οι Νενέκοι; Το μεγάλο κεφάλαιο που μεθοδεύει την οικειοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να αντλήσει υπερκέρδη για λογαριασμό των πλουσίων. Θα εντάξει, πιθανότατα, το ζήτημα ο Δήμος στην ύλη του παμπατραϊκού συλλαλητηρίου που συμφωνήθηκε για τον Φεβρουάριο. Θα διαμαρτυρηθούμε για οικονομική αφαίμαξη της αυτοδιοίκησης: Αντί οι πόροι της να κατευθυνθούν προς τις λαϊκές ανάγκες, τις εκμεταλλεύεται ληστρικά το κεφάλαιο με κάποιον τρόπο που δεν έχει περιγραφεί ακριβώς, αλλά ένας είναι ο τρόπος. Τα λεφτά πάνε στα λεφτά. Και δεν γίνονται και προσλήψεις για να υποστηριχθεί το δημοτικό έργο. Ο Δήμος δεν έχει προσωπικό, ενώ έχει τόσα πολλά να κάνει υπέρ του λαού. Ανακουφιστικά, ως επί το πλείστον.

Λίγο αργότερα τσαλαβουτάμε στις ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων. Στεκόμαστε σε μια είδηση από τη Βενετία: Θα εισάγουν πιλοτικά εισιτήριο επισκεπτών για το Καρναβάλι τους. Ο λόγος είναι ότι η πόλη έχει πνιγεί από το τουριστικό κύμα του Καρναβαλιού και θα προσπαθήσει να το κατανείμει κάπως πιο ισορροπημένα. Δωρεάν άφιξη στις μέρες με τη χαμηλότερη ζήτηση, χρέωση για την περίοδο αιχμής. Πέρυσι, διαβάζουμε, η πόλη άντλησε 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον καρναβαλικό τουρισμό.

Τα μεγέθη των πόλεων- πληθυσμός, φήμη, παράδοση, ακτινοβολία, ιστορικότητα- δεν συγκρίνονται. Δεν συγκρίνονται όμως και οι επί μέρους νοοτροπίες. Θα λέγαμε ότι αντιλήψεις και αγκυλώσεις σαν κι αυτές που παρουσιάζει η δημοτική αρχή των Πατρέων είναι συλλεκτικές. Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να τις συναντήσει κανείς σήμερα οπουδήποτε στην Ευρώπη. Ενδεχομένως αυτό είναι το σφάλμα μας: Αντί να ζητάμε από τον κόσμο- που λέει ο λόγος ότι το ζητάμε, γιατί μόνο προσλήψεις και χρηματοδοτήσεις ζητάμε- να μας επισκέπτεται για το Καρναβάλι μας, θα έπρεπε να προτείνουμε ως ατραξιόν τις αντιλήψεις της παράταξης που διοικεί τον Δήμο. Ελάτε στην Πάτρα να δείτε αφίσες για ανεπιθύμητους πρέσβεις, ελάτε να δείτε το Αστερίξ εναντίον Δανειστών- και αυτή η ορολογία     χρησιμοποιήθηκε, καθότι τα δάνεια ήταν καταστροφή, φυσικά, και όχι σωτηρία, καθότι έπρεπε να δανειστούμε με τους δικούς μας όρους.

Όλα αυτά από μια δημοτική αρχή την οποία οι δημότες έχουν μετατρέψει σε κορόνα στο κεφάλι τους, είτε επειδή εγκρίνουν την πολιτεία του Δημάρχου, είτε επειδή τους ικανοποιεί γενικά σαν πολιτικό και αγωνιστικό μοντέλο, αλλά στα επί μέρους δεν υπεισέρχονται. Άλλος δεν τα παρακολουθεί, άλλος σκοτίστηκε για Μαρίνες και γιοτ (πρωτίστως οι πολίτες με εξασφαλισμένα εισοδήματα, λόγω επαγγελματικής σύνδεσης με το δημόσιο ή τον Δήμο), άλλος σου λέει «για να παίρνει αυτή τη θέση ο Πελετίδης, δίκιο θα έχει: Καλά τους κάνει και τους στραπατσάρει, γιατί τέτοια θέλουνε». Και πράγματι τέτοια θέλουνε: Ο δήμαρχος απολαμβάνει πολύ μεγάλο σέβας από τον πολιτικό κόσμο αλλά και τον κόσμο της ενημέρωσης, που θεωρεί την περίπτωσή του λεβέντικη και απολαυστική.

Το πιο νόστιμο είναι ότι όλα αυτά αντιμετωπίζονται με συγκατάβαση εκ μέρους των αντιπάλων του, που χαρακτηρίστηκαν χθες προσκυνημένοι, αλλά δεν το πήραν βαρέως. Εχουν ακούσει και χειρότερα. Καθόντουσαν και άκουγαν τη δημοτική επιχειρηματολογία με σοβαρότητα, διαφωνώντας κυρίως για τον χρόνο που τους διέθετε το προεδρείο. Κύριε πρόεδρε, δεν μου φτάνουν πέντε λεπτά να απαντήσω στην ατίμωσή μου.

Λέγαμε για τη Βενετία. Αλλά και που λέγαμε και που δεν λέγαμε, δεν έχει σημασία. Η Πάτρα δεν παρακολουθεί τα άλλα Καρναβάλια. Το μόνο που την πειράζει είναι να μην τη φέρεις σε ίδια γραμμή με την Ξάνθη ή το Ρέθυμνο. Σαν τον παλιό καιρό που η Εθνική μας έτρωγε επτά γκολ στο εξωτερικό, αλλά καμαρώναμε το λιοντάρι τον τερματοφύλακά μας, που αποσόβησε άλλα δεκατέσσερα. Μωρέ, τι θυμηθήκαμε: Κάποτε είχε σχολιάσει το καρναβάλι μας για την τι βι ο Κώστας Βενετσάνος. Μέχρι εκεί. Θέλουμε και Μαρίνες, να μας καταλάβουν, όπως παλιά ο Βιλαρδουϊνος ο Γυισκάρδος και όλο το σκυλολόι των Εμπόρων των Εθνών.