Νικόλαος Πήττας: Ο πατρινός εφευρέτης που παράγει ενέργεια από πεπιεσμένο αέρα

Ο πατρινός ηλεκτρολόγος μηχανικός, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών Νικόλαος Πήττας, βραβεύεται σήμερα από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας μαζί με 13 ακόμα εφευρέτες.

Πήττας Ο Νικόλαος Πήττας βραβεύεται για κατασκευή συστήματος που παράγει ενέργεια από πεπιεσμένο αέρα

Μεταξύ των 14 εφευρετών που θα βραβευθούν σήμερα από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), περιλαμβάνεται ο πατρινός ηλεκτρολόγος μηχανικός, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών Νικόλαος Πήττας, ο οποίος με μια εφεύρεση την οποία έχει κατοχυρώσει παγκοσμίως, υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Ο Νικόλαος Πήττας έχει επινοήσει μια διάταξη για την αέναη παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, με μηδενικούς ρύπους και με πολύ χαμηλό κόστος κατασκευής.

Ο ίδιος λέει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι σε περίπτωση που οι συνθήκες επιτρέψουν να αναπτυχθεί σε εμπορική κλίμακα, η εν λόγω μέθοδος ενδέχεται να αλλάξει τελείως τα δεδομένα του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η μέθοδος που προτείνει ο κ. Πήττας είναι προϊόν 14χρονης επιστημονικής έρευνας και δεν έχει καμία σχέση με τα έως σήμερα γνωστά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, όπως οι μπαταρίες, η αντλησιοταμίευση, το υδρογόνο, κ.ά.

Ο πατρινός επιστήμονας έχει δημιουργήσει μία διάταξη η οποία χρησιμοποιεί μονάδες ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά πάνελ ή ανεμογεννήτριες), η οποία αποθηκεύει μέρος της παραγόμενης ενέργειας υπό μορφή πεπιεσμένου αέρα (200 bar) μέσω ενός συμπιεστή σε μία αεροστεγή δεξαμενή. Όταν λόγω εξωτερικών συνθηκών, παύουν να λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες ή τα φωτοβολταϊκά, απελευθερώνεται ο αποθηκευμένος αέρας υπό πίεση, για την συνέχιση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ένα σύστημα αεριοστροβίλου – γεννήτριας.

Κατά τον κ. Πήττα, η ενέργεια του πεπιεσμένου αέρα υπερκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ενεργειακές απαιτήσεις κατά τη μεγαλύτερη στατιστικά χρονική διάρκεια άπνοιας η μη ηλιοφάνειας, σύμφωνα με τα τοπικά ανεμολογικά-ηλιοφάνειας στοιχεία.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Η σημασία ενός τέτοιου επιτεύγματος κατά τον κ. Πήττα είναι τεράστια, αν αναλογιστούμε ότι τα συστήματα ΑΠΕ αδυνατούν από μόνα τους, να κρατήσουν σταθερό ένα ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ τα υπάρχοντα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και οικονομικά ασύμφορα και τα ηλεκτρικά δίκτυα για να μην καταρρεύσουν, καταλήγουν να χρειάζονται την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, δηλαδή πάλι κάποιο ορυκτό καύσιμο.
Αυτές οι λύσεις όπως τόνισε ο κ. Πήττας δεν οδηγούν σίγουρα στη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», αντίθετα μας δεσμεύουν στα ορυκτά καύσιμα.

Η δική του εφεύρεση – τεχνολογία όμως, παρέχει τη δυνατότητα αέναης και αξιόπιστης τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες σπιτιών, βιοτεχνιών, οικισμών, εργοστασίων χωρίς την διασύνδεσή τους με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Μιλώντας με τον κ. Πήττα διαπιστώσαμε ότι έχει συσσωρευμένα παράπονα, γιατί χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τα 71του χρόνια για να αναγνωριστεί η εφεύρεσή του. Τόνισε στην «Π» τα εξής: «Νοιώθω μια αναγνώριση, ότι έστω και τώρα κατάλαβαν κάποιοι στην Ελλάδα τη σπουδαιότητα και τη σημασία αυτής της εφεύρεσης. Αυτή δεν είναι μια απλή ευρεσιτεχνία ή ένας ακόμα μηχανισμός. Είναι ένας επιτυχής συνδυασμός αλληλουχιών που μπορούν να μας δώσουν 7 – 8 παγκόσμιες ευρεσιτεχνίες οι οποίες μας δίνουν λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα».

Ο πατρινός εφευρέτης, λέει ότι παρόμοιες προσπάθειες αλλά χωρίς αποτέλεσμα, έκαναν χώρες όπως η Γερμανία, η ΗΠΑ και η Κίνα, με συμμετοχή ινστιτούτων και μεγάλων επιχειρήσεων, με τεράστιες χρηματοδοτήσεις. «Η δύναμη του μυαλού νικάει τη δύναμη του χρήματος» λέει ο ίδιος, που σκοπεύει να φτιάξει την διάταξη αυτή στην Ικαρία.
«

Εγώ φτιάχνω το «πράσινο εργοστάσιο» για την πλήρη αειφόρο παραγωγή ενέργειας, με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα και με αέναη παραγωγή ενέργειας» λέει στην «Π» τονίζοντας ότι έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Ιταλική ENEL και με ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ
Ο Νίκος Πήττας είναι ένας επιστήμονας που εφευρίσκει μεθόδους και μηχανισμούς για να λύνει προβλήματα, αλλά δεν μένει στο θεωρητικό επίπεδο. Για την εμπορική τους αξιοποίηση έχει συστήσει την «Πήττας Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» στο Ρίο. Συνεργάστηκε στο παρελθόν με γνωστές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη μιας πρωτότυπης διαδικασίας εξουδετέρωσης αερίων ρύπων με ταυτόχρονη ανάκτηση ενέργειας.

Η μονάδα του λειτουργεί από το 2004 στο εργοστάσιο της Feedus στη ΒΙΠΕ Πατρών, καθώς επίσης σε μια ακόμα επιχείρηση στην Κόρινθο, ενώ έχει αναπτύξει και μια εξελιγμένη εκδοχή μονάδας εξουδετέρωσης αερίων ρύπων, σωματιδίων και οπτικού νέφους με χρήση για τα πυρηνελαιουργεία της περιοχής.