Ο τελευταίος τηλεφωνικός θάλαμος της Πάτρας!

Το 1992 το πρώτο καρτοτηλέφωνο στην Πάτρα ήταν γεγονός. Τοποθετήθηκε στην πλ. Ανδρούτσου, στο Βλατερό, κάτω από το κάστρο μέσα στον γυάλινο παλιό τηλεφωνικό θάλαμο

θάλαμος

Πρόκειται για ένα πραγματικό μουσειακό έκθεμα της πόλης: Είναι ο τελευταίος τηλεφωνικός θάλαμος της Πάτρας, που και αυτός όμως κινδυνεύει με απόσυρση από τον ΟΤΕ!
Βρίσκεται ξεχασμένος από το χρόνο και τους ανθρώπους στην πλατεία Ομονοίας, έχοντας εδώ και χρόνια απομείνει μόνος του, αφού έχασε το …ταίρι του: Τον πορτοκαλί δηλαδή θάλαμο, που βρισκόταν δίπλα του και προοριζόταν για τις υπεραστικές κλήσεις!
Πλέον βρίσκεται απαξιωμένος, αφού σχεδόν πουθενά δεν χρησιμοποιείται η τηλεκάρτα, πλην φυλακών και στρατιωτικών στρατοπέδων. Σε κάθε περίπτωση όμως, στη θέα του ξυπνάνε αναμνήσεις μιας άλλης εποχής και η πόλη οφείλει να τον διατηρήσει στη θέση του!

θάλαμοςΟπως λέει στην «ΠτΚ» ο Γιάννης Μυλωνάς, συνταξιούχος τεχνικός ΟΤΕ και συλλέκτης, στην Πάτρα, οι τηλεφωνικοί θάλαμοι έκαναν την εμφάνιση τους το 1957 φέροντας πλέον το σήμα του νεοσύστατου τότε ΟΤΕ.

Ο πρώτος θάλαμος που τοποθετήθηκε και λειτούργησε ήταν στην πλατεία Γεωργίου Α΄. Ακολούθησαν θάλαμοι στα Υψηλά Αλώνια, στην πλατεία Πυροσβεστείου, στην συνέχεια ακολούθησαν η πλατεία Τριών Συμμάχων, το άνω μέρος της οδού Τριών Ναύαρχων και αλλού:

«Μετά την σύσταση του ΟΤΕ τα κέρματα απέκτησαν νέο λογότυπο καθώς και ημερομηνία κοπής κι άλλα σύμβολα. Τηλεφωνικοί κερματοδέκτες τοποθετηθήκαν και εντός καταστημάτων με μεγάλη κίνηση, κυρίως παντοπωλεία και καφενεία, τοποθετηθήκαν όμως και στην πρόσοψη του κτιρίου του ΟΤΕ στην οδό Γούναρη (μετά το 1957)» μας λέει ο κ. Μυλωνάς και συμπληρώνει:

«Τα κέρματα που χρησιμοποιήθηκαν από το 1952 έως το 1972 και έφεραν το λογότυπο του ΟΤΕ ήταν 27 διαφορετικά.
Το 1960 επίσης περίπου έκαναν την εμφάνιση τους στα περίπτερα, τηλεφωνικές συσκευές με μετρητή. Οι δείκτες τελών και αυτοί θύματα της τεχνολογίας, αποσύρθηκαν μετά την εμφάνιση των καρτοτηλεφώνων».

Οπως μας πληροφορεί ο κ. Μυλωνάς, το 1968 η εταιρεία DNA AE μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό του ΟΤΕ σχεδίασε και κατασκεύασε τηλεφωνικούς θαλάμους από αλουμίνιο και κρύσταλλα security, αντικαθιστώντας όλους τους μέχρι εκείνη την στιγμή τσιμεντένιους.
Από το 1970 και μετά αρχίζει η αποξήλωση των παλιών κερματοδεκτών και η εγκατάσταση εντός των ίδιων τηλεφωνικών θαλαμών, νέων τηλέφωνων, που λειτουργούσαν με νόμισμα της μίας δραχμής. Οι νέοι νομισματοδέκτες ήταν γεγονός!

θάλαμος

1969: ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΟΙ ΓΥΑΛΙΝΟΙ ΘΑΛΑΜΟΙ

Αντικατάσταση κερματοδεκτών είχαμε σε όλα τα σημεία λειτουργίας άσχετα αν βρίσκονταν σε θαλάμους ή στεγάζονταν σε καταστήματα.
Στην Πάτρα έφτασαν το 1969 οι νέοι τηλεφωνικοί θάλαμοι εξ ολόκληρου από γυαλί, πάνω σε αλουμινένιο σκελετό με μεγάλη φωτεινότητα και ευδιάκριτα σήματα του ΟΤΕ.
Οι νέοι θάλαμοι σε μπλε απόχρωση ήταν για αστικά τηλεφωνήματα και εντός αυτών τοποθετηθήκαν νομισματοδέκτες που λειτουργούσαν με δραχμή:

«Τοποθετηθήκαν σύντομα σε δεκάδες σημεία της πόλης και έγιναν σημεία αναφοράς για τα ραντεβού της νεολαίας και της γειτονιάς. Παράλληλα, εμφανίστηκαν και θάλαμοι πορτοκαλί απόχρωσης που φιλοξενούσαν νομισματοδέκτες με υποδοχές 2, 5 και 10 δραχμών και ήταν κατάλληλοι για υπεραστικά τηλεφωνήματα. Οι πορτοκαλί θάλαμοι τοποθετηθήκαν ακριβώς διπλά στους μπλε αλλά μονό σε κομβικά σημεία της πόλης μας».

θάλαμος
ΟΙ ΘΑΛΑΜΟΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ… ΚΑΜΠΙΝΕΣ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ!

Οι τσιμεντένιοι θάλαμοι απαξιώθηκαν όλοι και μετά από αίτημα του Δήμου Πατρέων παραχωρηθήκαν σε αυτόν που τους χρησιμοποίησε για μερικά χρόνια σαν …καμπίνες αλλαγής λουόμενων στην παραλία από την Ρομάντζα μέχρι το Φάρο της Πλαζ, παρέμειναν μέχρι το 1978 και έγιναν μπάζα στα πλαίσια της διαμόρφωσης της παράλιας!
Θυμάται ο κ. Μυλωνάς: «Λίγο αργότερα εμφανίστηκαν και τα γνωστά κόκκινα τηλέφωνα (ΤΑΜURA) που λειτουργούσαν αρχικά με δίδραχμο και τα προμηθευτήκαν όλα σχεδόν τα περίπτερα και αρκετά μικροκαταστήματα. Αλλά και τα κόκκινα τηλέφωνα αποσύρθηκαν μετά από την εμφάνιση των καρτοτηλεφώνων.
Η λειτουργία των νομισματοδεκτών που διήρκεσε μέχρι το 1994 προσαρμόζονταν ανάλογα στο κόστος των τηλεφωνημάτων.
Σταδιακά από τη δραχμή που χρειαζόταν το 1970 για ένα τηλεφώνημα, φθάσαμε στο δεκάρικο το 1994, οπότε και αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία.
Οι υπεραστικοί νομισματοδεκτες κατέληξαν το 1994 να λειτουργούν με 10, 20 και 50 δραχμές.»

1992: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΡΤΟΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Η εμφάνιση των τηλεκαρτών και τα νέα καρτοτηλέφωνα έφεραν την επανάσταση στο χώρο της κοινόχρηστης τηλεφωνίας. Το 1992 το πρώτο καρτοτηλέφωνο στην Πάτρα ήταν γεγονός.
Τοποθετήθηκε στην πλ. Ανδρούτσου, στο Βλατερό, κάτω από το κάστρο μέσα στον γυάλινο παλιό τηλεφωνικό θάλαμο.
Η χρήση της τηλεκάρτας ήταν για αστικά, υπεραστικά και διεθνή τηλεφωνήματα αφού το υπόλοιπο των μονάδων της καθόριζε τον χρόνο ομιλίας με τον καλούμενο, άσχετα της απόστασης που βρίσκονταν.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα σε όλους τους υπάρχοντες τηλεφωνικούς θαλάμους τοποθετηθήκαν καρτοτηλέφωνα και η επιτυχία τους ήταν τεράστια.
Η τηλεκάρτα ήταν πλέον σε όλα τα πορτοφόλια και η χρήση της εύκολη και άμεση.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ… ΗΜΙΘΑΛΑΜΟΥΣ

Μετά το 1996 σταδιακά άρχισε η αντικατάσταση των παλιών γυάλινων θαλαμών με ανοικτούς θαλάμους (ημιθαλάμους).
Το 2004 τοποθετηθήκαν τηλεφωνικοί ημιθάλαμοι κίτρινου χρώματος με καρτοτηλέφωνα στολισμένα με τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, Φοίβο και Αθηνά.
Ο κ. Μυλωνάς μας λέει επίσης ότι «καρτοτηλέφωνα επιτραπέζια άρχισαν να τοποθετούνται σε περίπτερα και καταστήματα από το 1994 και λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο με αυτά στους θαλάμους, μόνο που ήταν επιτραπέζια για εσωτερική χρήση.
Οι τύποι καρτοτηλεφώνων που χρησιμοποιήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου από το 1992 μέχρι το 2008 είναι πολλοί και συνεχώς βελτιώνονταν σε εμφάνιση και τηλεπικοινωνιακές ευκολίες».