Ο θεσμός «Welcome to UP» προσφέρει πολλαπλά οφέλη – Αφιέρωμα στο μεγάλο Φεστιβάλ της Δυτικής Ελλάδας!

Μια σπουδαία διοργάνωση από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, που αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή και διευρύνεται συνεχώς!

Welcome Χαμόγελο, κέφι, νέοι φίλοι! Πολλαπλά τα οφέλη του «Welocme to UP»

Κάθε χρόνο στα τέλη του χειμώνα, η Πάτρα έχει το Καρναβάλι, το οποίο απογειώνει την πόλη σε πολλά επίπεδα. Το αντίστοιχο μεγάλο event του φθινοπώρου είναι το «Welcome to UP», το μεγάλο φεστιβάλ υποδοχής πρωτοετών φοιτητών που συμβάλλει πολυεπίπεδα στην ανάπτυξη όχι μόνο του Πανεπιστημίου της Πάτρας αλλά και ολόκληρης της περιοχής.

Και λέμε ολόκληρης της περιοχής, καθώς η διοργάνωση απλώνεται, πλέον, όπου υπάρχει Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μεσολόγγι, στο Αγρίνιο και όπου χτυπάει η καρδιά της πανεπιστημιακής μας κοινότητας.

Η προσπάθεια του πρύτανη Χρήστου Μπούρα και των συνεργατών του είχε απήχηση από την πρώτη κιόλας στιγμή, με το Φεστιβάλ να γίνεται θεσμός και να αγκαλιάζεται την πρώτη διετία της ζωής του από τη νεολαία, τον φοιτητικό κόσμο, τις οικογένειες και τους φίλους των σπουδαστών και από μια μεγάλη ομάδα επισκεπτών που συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της Πάτρας, της Αχαΐας και ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα το σύνθημα «κάθε φθινόπωρο πάμε Πάτρα» να απλώνεται, πλέον, σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και να διευρύνεται και με την επέκτασή του στη γειτονική Αιτωλοακαρνανία.

Ποιοι είναι, όμως, οι στόχοι αυτής της προσπάθειας;

Καταρχάς, η γνωριμία των νέων φοιτητών με το ίδρυμα και τις πόλεις που τους υποδέχονται (ενημερωτικά περίπτερα, επαφές με ομάδες, δομές και δράσεις, συνάντηση με επιτυχημένους αποφοίτους, ξεναγήσεις σε εμβληματικά σημεία με ανοικτό λεωφορείο, περίπατοι σε τόπους ενδιαφέροντος και μνημεία, γνωριμία με τους χώρους και τους ανθρώπους του ΑΕΙ και των πόλεων) και η διευκόλυνση της μετεγκατάστασής τους μέσω ενός κύκλου παροχών και εκπτώσεων (παροχές και ειδικές τιμές από τους εμπόρους και την εστίαση). Κοντά στη γνωριμία βρίσκεται και η ψυχαγωγία, με μεγάλες συναυλίες να ανεβάζουν τον υδράργυρο της διασκέδασης, με προβολές ταινιών, με μουσική και live εκπομπές από τον UP FM, με αθλήματα, γιόγκα, πικ-νικ κ.ά.

Welcome

Η πλατεία Γεωργίου Α΄ πλημμύρισε από φοιτητές από όλη τη χώρα στις συναυλίες του «Welcome to UP»

Το δεύτερο επίπεδο της διοργάνωσης προτρέπει στην επαφή των πολιτών με το Πανεπιστήμιό τους, με επιδίωξη τη διείσδυση της γιορτής στην πόλη, τη διάχυση του Φεστιβάλ στην ευρύτερη περιοχή. Το Πανεπιστήμιο άνοιξε τις πύλες του για όλους τους πολίτες, παρέχοντας πρόσβαση στη γνώση (συνέδρια, ημερίδες, προβολές, συναυλίες, περίπτερα), ενώ παράλληλα «κατέβηκε» στην πόλη με open bus, «περπάτησε» στα στενά της, έδειξε τα αξιοθέατα και τα στέκια της, σύστησε τις γεύσεις και τις μυρωδιές της, τις συνήθειες και τις ιδιαιτερότητές της, έκανε γνωστή την ιστορία του, έβαλε στο «πνεύμα» των φοιτητών τα καταστήματα εστίασης και τα εμπορικά και απέδειξε ότι η Πάτρα και το ΑΕΙ της δεν είναι δύο παράλληλοι, αλλά δύο δρόμοι που συναντιούνται και μπορούν να οδηγήσουν σε ανοικτές λεωφόρους.

Η τρίτη παράμετρος που αναδεικνύεται από το «Welcome to UP» είναι η συνεργασία των φορέων. Το Φεστιβάλ φέρνει κοντά το Πανεπιστήμιο της Πάτρας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τα επιμελητήρια και τους δήμους, με συλλόγους και θεσμούς, αποδεικνύοντας ότι η διαδρομή από μια έξυπνη και πρωτοποριακή ιδέα μέχρι την υλοποίησή της, απαιτεί ανοικτά αφτιά και μάτια, αλλά πάνω από όλα ανοικτές κεραίες και διάθεση συνεργασίας.

Welcome

Βόλτα με λεωφορείο σε όλα τα αξιοθέατα της περιοχής

ΨΗΛΑ Ο ΠΗΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η αλήθεια είναι ότι στο μυαλό των ανθρώπων του Πανεπιστημίου της Πάτρας βρίσκονται πολλά όμορφα πράγματα για το μέλλον. Η υποδοχή των δυο πρώτων διοργανώσεων ήταν αναπάντεχα θερμή, τόσο που η διοργάνωση ακόμη μεγαλύτερων events κάθε Οκτώβριο, να αποτελεί μονόδρομο. Και όταν λέμε μεγαλύτερων, εννοούμε σε διάρκεια, σε χρονική και χωρική διασπορά, σε περιεχόμενο και σίγουρα σε κέφι, με την επέκταση και στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι.

Τι είναι στην ουσία το «Welcome to UP»;  Μια ωραία ομάδα ανθρώπων του Πανεπιστημίου με ανησυχίες και οράματα πέραν και πλέον των επαγγελματικών τους αναζητήσεων, εκπρόσωποι του «επιχειρείν», φορείς και άνθρωποι του «διοικείν», της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και τις ιδέες τους σε μια κοινή, εξωστρεφή προσπάθεια που γίνεται θεσμός για την Πάτρα, την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα. Ο βασικός στόχος, ωστόσο, παραμένει εκείνη η αρχική σπίθα που άναψε και έγινε φωτιά: Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας να έχουν την καλύτερη εικόνα για το ίδρυμα και τις πόλεις που το φιλοξενούν. Δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση και προβολή από αυτήν!

Χρήστος Μπούρας: «Η βαριά βιομηχανία της περιοχής…»

WelcomeΟ πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, ο οποίος ηγήθηκε στη συγκεκριμένη προσπάθεια εξωστρέφειας, δηλώνει τα εξής στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»: «Το Welcome to UP είναι ένας συνεχώς εξελισσόμενος, δυναμικός θεσμός, που ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα του καλωσορίσματος πρωτοετών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πανελλαδικά, αλλά και να ανοίξει παράθυρα διαλόγου και επικοινωνίας με τις πόλεις που αποτελούν έδρες του Πανεπιστημίου. Είναι ένας θεσμός που διανθίζεται και απλώνεται σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και μετατρέπεται σε μεγάλη φθινοπωρινή γιορτή της νεολαίας».

Ο κ. Μπούρας δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον, με βάση τη δυναμική που διαγράφει ήδη το «Welcome to UP»:  «Μετά το πρώτο Φεστιβάλ σχεδιάσαμε κάτι πιο διευρυμένο, κάτι πιο μεγάλο και χωροταξικά αλλά και πιο πλούσιο. Πλέον, ο θεσμός ξεφεύγει από τα στενά όρια της Πάτρας και της περιφέρειας. Το αποτύπωμα που αφήνει το Φεστιβάλ είναι πολύ μεγάλο και από συζητήσεις και με άλλους πρυτάνεις της χώρας, είναι κάτι το οποίο ζητούν και οι φοιτητές των υπόλοιπων πανεπιστημίων. Θέλουμε να είμαστε παντού, όπου υπάρχει Πανεπιστήμιο Πατρών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνδυάζοντας τη γνώση με την αγορά, την εξειδίκευση με την καινοτομία, τους φοιτητές με τη δραστήρια νεολαία της περιοχής μας, τη χαρά με τη δημιουργία. Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι η «βαριά βιομηχανία» της περιοχής, την οποία αιμοδοτεί συνεχώς με νέους κατοίκους».

Παράλληλα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών έδωσε και την εξής υπόσχεση: «Η διοργάνωση κάθε χρόνο θα γίνεται όλο και καλύτερη. Φέτος, σας διαβεβαιώνω ότι το Φεστιβάλ θα είναι πολύ καλύτερο από πέρυσι, με ένα δυναμικό δίκτυο επικοινωνίας για φοιτητές/τριες, ακαδημαϊκούς και πολίτες. Θα ζήσουμε ξανά ένα σκηνικό γιορτής, στην οποία η γνώση και η καινοτομία συναντούν την ιστορία, τον πολιτισμό και τα όνειρα των χιλιάδων φοιτητών του τρίτου μεγαλύτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος στη χώρα. Τέλος, νιώθουμε υπερήφανοι και ως Οργανωτική Επιτροπή για το ότι υπερασπιστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο χρήμα. Η διαχείριση μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε όμορφα πράγματα για το Φεστιβάλ του 2024».

Διαβάστε επίσης:

Πλημμύρισε στην Πάτρα το γυμναστήριο, μάζευαν τα νερά με κουβάδες και πετσέτες! ΦΩΤΟ

Μητσοτάκης σε αγρότες: Είμαστε εδώ να δώσουμε λύσεις αλλά τα δημοσιονομικά είναι περιορισμένα

Εξεταστική για Τέμπη – Η κατάθεση Καραμανλή: Καμιά τεχνολογία δεν είναι σίγουρο ότι θα απέτρεπε το δυστύχημα – ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ

Αυτός είναι ο 36χρονος σκιέρ από την Φλώρινα που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στη Βουλγαρία – ΦΩΤΟ

Ο καβγάς που προηγήθηκε του τριπλού φονικού στη Γλυφάδα – Πώς ο 76χρονος «αγαπήτος» της οικογένειας Καρνέση έγινε μακελάρης