Οι φευγαλέες όψεις της καθημερινότητας – Η έκθεση της Ελεάννας Μαρτίνου
«Αστικές Εντυπώσεις» είναι ο τίτλος της έκθεσης της εικαστικού Ελεάννας Μαρτίνου, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της την Παρασκευή 11 Ιουνίου στην γκαλερί Cube. Πρόκειται για μια ενότητα δουλειάς που ξεκίνησε το 2013 και αποτελείται, όπως αναφέρει και η ίδια, από εικόνες που προέκυψαν ως αποτέλεσμα περιπλανήσεων χωρίς συγκεκριμένο προορισμό. «Κατά τη διάρκεια της βαθιάς οικονομικής κρίσης, οι άσκοπες περιπλανήσεις αποτέλεσαν μέθοδο σκέψης και ενδοσκόπησης» τονίζει, ενώ συμπληρώνει πως οι «Αστικές Εντυπώσεις» περιλαμβάνουν ζωγραφικά έργα, βασισμένα σε προσωπικές φωτογραφίες ψηφιακά επεξεργασμένες. «Η διαδρομή ξεκινάει με εικόνες βηματισμού που δικτυώνονται σε ενότητες: Σκάλες, Σπίτια, Δρόνοι, Μετρό, Εσωτερικοί χώροι – Λαβύρινθοι» αναφέρει η Ελεάννα Μαρτίνου.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Λιάνα Ζωζά και η Νίκη Παπασπύρου, ιστορικός τέχνης, η οποία σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η αρχή της περιπλάνησης, της διαδικασίας της εξερεύνησης, δηλώνεται αλληγορικά με την αφαιρετική αποτύπωση ενός ποδιού σε κίνηση. Η καταγραφή του βήματος είναι το ξεκίνημα της πορείας μέσα στον χώρο της πόλης αλλά ταυτόχρονα και της εκθεσιακής διαδρομής. Ακολουθούν μια σειρά από έργα με τη θεματική της αστικής περιπλάνησης. Η ζωγράφος μετατρέπει τις διαδρομές της σε εικόνες, είτε αυτές είναι όψεις των δρόμων που περιπλανάται, είτε γνώριμες σκηνές μέσα στις αστικές συγκοινωνίες, όπως το μετρό. Οι όψεις της καθημερινότητας αποτυπώνονται φευγαλέα, αφαιρετικά. Δεν εστιάζει σε λεπτομέρειες δίνοντας με αυτόν τον τρόπο στις εικόνες της την έννοια της καθολικότητας. Η προσωπική της μνήμη γίνεται η κοινή όλων μας βιωμένη αστική εμπειρία. Κάθε έργο δεν συνιστά απλή αποτύπωση μιας σκηνής της πόλης σε δεδομένο χρόνο αλλά πρόθεση να διερευνηθεί η σχέση του βλέμματος με τις συνιστώσες της πόλης, την αρχιτεκτονική, την πολεοδομία, το δίκτυο των δρόμων της. Τα έργα αναδεικνύουν την συνεχή διαπραγμάτευση της θέσης του ατόμου μέσα στον συλλογικό χώρο».
Συνεχίζοντας η Νίκη Παπασχύρου τονίζει: «Το αστικό περιβάλλον ως ένα δίκτυο χώρου και χρόνου μεταγράφεται στην εικαστική σύνθεση μέσω της έντονης πυκνής ζωγραφικής και της τεχνικής του κολάζ. Ετερόκλητα στοιχεία και υλικά όπως κομμένες λωρίδες διαφορετικών ειδών χαρτιού, φωτογραφίες, κλωστές δημιουργούν ένα δίκτυο πληροφοριών που πραγματώνουν την έννοια του χώρου ως ένα σύνολο διαδραστικών σχέσεων. Η μορφολογία των έργων καταδεικνύει τη σύνδεσή τους με τις έννοιες που διερευνούν. Οι αφαιρετικές εντυπώσεις-συνθέσεις είναι κιβωτοί αφηγηματικού υλικού που υπερβαίνουν τη χωροχρονική στατικότητά τους. Ο περιπατητής-επισκέπτης της έκθεσης διαμορφώνει μια ειδική σχέση με τον αστικό χώρο που παρατηρεί καθώς το νόημα που φέρει κάθε εικόνα διαρκώς μεταβάλλεται ανάλογα την οπτική του και τις εμπειρίες του».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News