Οι πιο ισχυροί σεισμοί που έπληξαν την Αχαΐα από το 23μΧ έως σήμερα ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι σεισμοί που καταγράφηκαν στην Αχαΐα ξεπέρασαν τα 6 Ρίχτερ

σεισμοί

Η επικαιρότητα των τελευταίων εβδομάδων με τους αλλεπάλληλους σεισμούς στις Κυκλάδες που έχουν αναστατώσει περισσότερο τη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη και την Ίο, μας θύμισαν πως η χώρα μας είναι αρκετά σεισμογενής και ο Εγκέλαδος την επισκέπτεται τακτικά.

Το pelop.gr αναζητώντας στοιχεία στο διαδίκτυο για τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην Αχαΐα, συγκέντρωσε δεδομένα από την αναλυτική πτυχιακή εργασία δύο φοιτητών του ΑΤΕΙ Πάτρας του τμήματος Πολιτικών Εργων Υποδομής, του Δημήτρη Ηλία και Μιχάλη Κύπρου, αλλά και από άλλες πηγές του διαδικτύου.

Οι ισχυρότεροι σεισμοί που έπληξαν την Αχαΐα από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Ο αρχαιότερος σεισμός που καταγράφεται σε αρχαία κείμενα είναι εκείνος που προκάλεσε την καταβύθιση ή ακριβέστερα την πλήρη εξαφάνιση από προσώπου γης μίας ολόκληρης αχαϊκής πόλεως της Ελίκης τον χειμώνα του 373 π.Χ.

Το 23 μ.Χ. έπληξε το Λίγιο και την στενή γύρω περιοχή με μέγεθος 6.5 R, που προκάλεσε βαρύτατη συμφορά στους κάτοικους της πόλεως αυτής και τους ανάγκασε να στραφούν προς την Ρώμη για βοήθεια.

Στις 21 Ιουλίου του 365 μ.Χ., ένας τρομερός σεισμός μεγέθους 8.2 R καταστρέφει δέκα πόλεις στην Κρήτη, προκαλεί διαρρήξεις βράχων στις κορυφές του Ταύγετου. Το χειρότερο όμως όλων ακολουθείται από ένα γιγαντιαίο θαλάσσιο σεισμικό κύμα, που σαρώνει τις παραλίες από την Αλεξάνδρεια και την Κρήτη μέχρι ολόκληρη σχεδόν την Πελοπόννησο και την δυτική Στερεά, την Ήπειρο και τις Δαλματικές ακτές. Δεν γλιτώνει βέβαια από την καταστροφή η Πάτρα και οι λοιπές ακτές της Αχαΐας επί του Πατραϊκού κόλπου.

Στις 7 Ιουλίου 551 μ.Χ., μία σειρά από σεισμούς έπληξε την Αχαΐα και ιδιαίτερα την Πάτρα, προξενώντας σοβαρές καταστροφές και χιλιάδες νεκρούς που ανήλθαν σε 4000 περίπου. Οι σεισμοί αυτοί ισοπέδωσαν αναρίθμητα χωριά και 8 πόλεις, μεταξύ των οποίων ήταν η Φωκίδα, η Κορώνεια, η Πάτρα και η Ναύπακτος, στην οποία υπήρξαν και τα περισσότερα θύματα. Σε πολλά μέρη το έδαφος άνοιξε από βαθιά έως επάνω και σχηματίστηκαν χάσματα.

Από τον 6ο μέχρι τον 17ο αιώνα δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες περί κάποιους σοβαρούς σεισμούς που να έγιναν στην περιοχή της Αχαΐας. Τον Αύγουστο του 1304 υπάρχουν αόριστες πληροφορίες για πολύ ισχυρούς σεισμούς, που έπληξαν όλη την Αχαΐα, χωρίς όμως να παρέχονται περισσότερα στοιχεία περί εκτάσεως των καταστροφών και του αριθμού.

Στις 27 Ιουλίου του 1714, ημέρα Κυριακή γύρω στις 10 το πρωί, έγινε ένας πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 6.6 R, ο οποίος γκρέμισε τα καμπαναριά των εκκλησιών και τους νάρθηκες. Επίσης, σε μερικά παλάτια γκρεμίστηκαν οι πύργοι του κάστρου.

Από τις 8 Φεβρουαρίου του 1723 και για 4 ολόκληρες βδομάδες, εσείστηκε συνεχώς η Πατραϊκή γη, με αποτέλεσμα ένα ελαιοτριβείο που ανήκε στην μονή Όμπλου να πέσει από τον σεισμό στο Σαραβάλι.

Στις 14 Μαΐου του 1748, ημέρα Τρίτη, η ώρα 3 μ.μ., έγινε ένας ισχυρός σεισμός στο Αίγιο μεγέθους 6.8 R, που ακολουθήθηκε από θαλάσσιο σεισμικό κύμα που σάρωνε κυριολεκτικά ότι βρισκόταν στο δρόμο του σε ολόκληρη την παραθαλάσσια περιοχή της πόλης, με αποτέλεσμα να γκρεμίσει τα…

Στις 30 Ιανουαρίου του 1785, έγινε ένας σεισμός μεγέθους 6.6 R στις 4 τα χαράματα στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος γκρέμισε όλες τις εκκλησίες από τα θεμέλια και μέρος από το κάστρο. Ακόμα, 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ο αιώνας της Επανάστασης είχε πολλούς σεισμούς κοντά στην Πάτρα

Στις 8 Ιουνίου του 1804, έγινε ένας σφοδρός σεισμός μεγέθους 6.6 R, ο οποίος προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην Πάτρα και στα γύρω παραθαλάσσια χωριά, με αποτέλεσμα να διαταραχθούν με βιαιότητα τα πλοία που ήταν στο λιμάνι.

Στις 8 Ιανουαρίου του 1805, συγκλονίζεται πάλι η Πάτρα από νέο ισχυρό σεισμό, ο οποίος προκάλεσε πολλές καταστροφές και 7 νεκρούς.

Στις 23 Ιανουαρίου 1806, ακόμα ένας σφοδρός σεισμός κτυπά την Πάτρα και προκαλεί κατάρρευση του ναού της μονής Γηροκομείου και βλάβες σε πολλά κελλιά της μονής αυτής. Ακόμη, μεγάλες βλάβες προκλήθηκαν στο βυζαντινό ναό του προφήτη Ηλία και στην ιστορική μονή Όμπλου στην πλαγιά του Παναχαϊκού. Σοβαρές ρωγμές έπαθε και το κάστρο της πόλης με δεκάδες νεκρούς.

Στις 11 Αυγούστου του 1817, μία τρομακτική δόνηση μεγέθους 6.5 R ισοπέδωσε τα 2/3 του Αιγίου και των γειτονικών του χωριών, ενώ ένα θαλάσσιο σεισμικό κύμα σάρωσε την παραλία του Αιγίου μέχρι περίπου τις εκβολές του Σελινούντος και εξαφάνισε ένα ολόκληρο ακρωτήριο. Στο πέρασμά του, το κύμα παρέσυρε τις σταφιδαποθήκες και τις τελωνειακές αποθήκες της παραλίας. 65 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο.

Στις 6 Ιανουαρίου του 1821, ένα θαλάσσιο σεισμικό κύμα κατακλύζει την παραλιακή ζώνη της Πάτρας και τις δυτικότερες περιοχές της. Προξένησε μεγάλες καταστροφές στις εγκαταστάσεις του λιμανιού της πόλεως και σε κοντινά κτίρια. Κατακλύστηκε το αρχαίο ιερό της Δήμητρας, που τώρα είναι αφιερωμένο στον προστάτη της Αχαϊκής πρωτεύουσας, Απόστολο Αντρέα. Ακόμα, ξεριζώθηκαν πολλά δέντρα.

Στις 26 Δεκεμβρίου του 1861, σεισμός μεγέθους 6.7 R έπληξε το Αίγιο και τα χωριά ανατολικότερα του Αιγίου σε μια απόσταση μέχρι 15 km περίπου. Ρήγματα και κατολισθήσεις έγιναν στην ίδια ακριβώς περιοχή μεταξύ του χωριού Γαρδενά και του ποταμού Ερασίνου. Αμέσως μετά τον σεισμό, ένα θαλάσσιο σεισμικό κύμα κατέκλυσε την παραλία με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου.

Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1888, μία ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.2 R προκάλεσε πολλές βλάβες στο Αίγιο και σε μία παραλιακή λωρίδα εκατέρωθεν του, μήκους 10 km περίπου. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε απόσταση 150 km. Το μέγεθος του δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά οι μετασεισμοί υπήρξαν πολλοί και αρκετά ισχυροί. Επί 15 ημέρες, αποδυνάμωναν συνεχώς τα κτίρια και διεύρυναν τις ρωγμές, προκαλώντας μερικές καταρρεύσεις στα κτίρια. Ιδιαίτερα επλήγησαν η πόλη του Αιγίου, καθώς και τα χωριά Βαλιμίτικα, Άγιος Αθανάσιος, Αγία Ελένη, Κουλούρα και Άγιος Κωνσταντίνος. Στα χωριά αυτά, όλα σχεδόν τα κτίρια έπαθαν σοβαρές ζημιές.

Στις 25 Αυγούστου του 1889, ένας τρομερός σεισμός μεγέθους 7.0 R εκδηλώθηκε στην Αιγιαλεία με επίκεντρο τη Φτέρη Αιγίου. Από τη Φτέρη ως το Διακοφτό σημειώθηκαν καταρρεύσεις οικιών.

Ο νέος αιώνας με αρκετά Ρίχτερ

Τις χρονιές 1909 και 1911, σημειώθηκαν στην Πάτρα ισχυρές δονήσεις που προκάλεσαν ρωγμές σε τοίχους, ενώ στο ναό του Παντοκράτορος κτυπούσαν έντονα οι καμπάνες. Στις 6 Ιουλίου του 1925, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 6.6 R με επίκεντρο στο χωριό Κάτω Κλειτορία των Καλαβρύτων, προκάλεσε απλές ρωγμές σε κτίρια της ευρείας περιοχής Καλαβρύτων και μέχρι σχεδόν την Τρίπολη.

Στις 22 Μαρτίου του 1934, ένας ισχυρός σεισμός στο Αίγιο προκάλεσε ρωγμές σε 8 κατοικίες, ενώ στα περίχωρα σημειώθηκε και μία ολική κατάρρευση.

Στις 16 Απριλίου του 1947, ένας ισχυρός σεισμός στο μυχό του Πατραϊκού κόλπου προκάλεσε κατάρρευση 3 οικιών στο Αντίρριο, έντονη ρηγμάτωση μίας εκκλησίας, του δημαρχείου και πολλών δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων στο Ρίο, καθώς και πολλά ρήγματα στο 10% περίπου των οικιών της Πάτρας.

Τα 6,8 Ρίχτερ του Αγρινίου επηρέασαν την Πάτρα

Στις 31 Μαρτίου του 1965, και ώρα 11:47 π.μ., έγινε ένας ισχυρός σεισμός με επίκεντρο κοντά στο Αγρίνιο, με μέγεθος 6.8 R. Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και αρκετά σημαντικές ζημιές στην Αχαΐα και την υπόλοιπη βόρεια Πελοπόννησο. Κατέρρευσαν πολλές οικίες, καταστήματα, τα ξενοδοχεία “Παράενών” και “Ελλάς”, ενώ έπαθε αρκετές βλάβες και το αρχοντικό του Μαραγκόπουλου στην οδό Όθωνος και Αμαλίας.

Ζημιές υπέστησαν μεταξύ άλλων το κτίριο της τροχαίας, το Α’ γυμνάσιο θηλέων, το κατάστημα της νομαρχίας, ο ιερός ναός Ευαγγελίστριας. Βλάβες έπαθε επίσης και ο παλιός ναός του Αγίου Ανδρέου. Έγιναν εξάλλου ακατοίκητα ή κατέρρευσαν πλήρως 9 σπίτια στο Μιντιλόγλι, 15 σπίτια στο Σαραβάλι, 20 στο Βασιλικό, 7 στο συνοικισμό Κυδωνιές Χαλανδρίτσης, 7 στο Λίγιο και 8 στο Μαυρίκιο. Ζημιές προκλήθηκαν επίσης σε όχι λίγες εκκλησίες: στο ναό Μοναστηρίου Οάσεως, του Μιντιλογλίου, κάτω Αχαΐας και Ομβρυάς. Ειδικότερα, στο Μιντιλόγλι διερράγη ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου, κατέρρευσε το ένα κωδωνοστάσιο του και έπαθε βλάβες το τέμπλο του.

Ο σεισμός του Αιγίου με τα 26 θύματα και τις μεγάλες καταστροφές

Ο σεισμός στο Αίγιο το 1995, είχε μέγεθος 6,1 της κλίμακα Ρίχτερ και έλαβε χώρα στις 15 Ιουνίου 1995 ώρα 03:15 και προκάλεσε 26 θύματα (16 Έλληνες και 10 Γάλλοι) και σοβαρές υλικές καταστροφές. Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά από το Αίγιο, στο δυτικό άκρο του Κορινθιακού κόλπου, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός σημειώθηκε 15 λεπτά μετά τον κύριο και είχε μέγεθος 5,7 ρίχτερ. Οι νεκροί ήταν αποτέλεσμα της κατάρρευσης μιας πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης και του ξενοδοχείου «Ελίκη» στα Βαλιμίτικα.

Το ρεπορτάζ του Αργύρη Ντινόπουλου για τον σεισμό του Αιγίου

Πέρα από τις καταστροφές που σημειώθηκαν, παρατηρήθηκε μια διάρρηξη του εδάφους μήκους πέντε χιλιομέτρων και κατακόρυφης μετακίνησης 5 εκατοστών από τον Άγιο Κωνσταντίνο στα δυτικά μέχρι τα Σταφιδάλωνα στα ανατολικά του Αιγίου. Κοντά στις παραλίες παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης, τα οποία δημιουργούνται όταν σεισμικές δονήσεις χαλούν τη συνοχή λεπτόκοκκων εδαφών πλούσιων σε άμμο και νερό, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρονται ως υγρά. Παρατηρήθηκε λόγω του σεισμού αποκόλληση των ακτών σε παραλίες με μεγάλη κλίση, όπου ζώνες με πλάτος μέχρι 50 με 70 μέτρα ολίσθησαν λόγω του σεισμού προς τη θάλασσα. Τέλος, παρατηρήθηκαν μικρές κατολισθήσεις.

Αίγιο – Σεισμός: Τα παλαιά διατηρητέα είναι η μεγάλη πληγή, πλήθος επικίνδυνων κτιρίων στην παραλία

Ο καταστροφικός σεισμός του 2008 στην Ανδραβίδα που έπληξε και την Αχαΐα

Ο σεισμός στην Ανδραβίδα έλαβε χώρα στις 8 Ιουνίου 2008 και ώρα 15:25 προκάλεσε 2 θανάτους και περισσότερους από 220 τραυματισμούς και άφησε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους άστεγους στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Ο σεισμός είχε μέγεθος 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 16χλμ σύμφωνα με το Γεωδυναμικο ινστιτούτο. Ο σεισμός έγινε τόσο αισθητός στην Αθήνα όσο και σε περιοχές της νότιας Ιταλίας.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών ερευνών ανέφερε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6.5 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν περίπου 32 χλμ νοτιοδυτικά της Πάτρας. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε ομάδες διάσωσης και ανάκαμψης (συμπεριλαμβανομένων μελών πέντε κυβερνητικών υπηρεσιών), τον Ερυθρό Σταυρό και τις μονάδες του στρατού προκειμένου να εκτιμήσουν τις ζημίες και τις ανάγκες των επιζώντων στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

σεισμοί

Ο σεισμός της 8ης Ιουνίου 2008, προκλήθηκε από πιέσεις που προέκυψαν από την κίνηση της μικρής πλάκας του Αιγαίου, νοτιοδυτικά σε σχέση με την πλάκα Ευρασίας με ταχύτητα περίπου 30 mm / y. Το όριο μεταξύ της πλάκας του Αιγαίου και της πλάκας Ευρασίας στην κεντρική Ελλάδα είναι διάχυτο. Η σεισμικότητα συγκεντρώνεται σε ζώνες παραμόρφωσης με ανατολική τάση και βορειοανατολική τάση. Οι ανατολικές τάσεις χαρακτηρίζονται από κυρίως κανονική βλάβη. Οι βορειοανατολικές τάσεις χαρακτηρίζονται από κυρίως σεισμούς που προκαλούν βλάβες. Από τις αρχές του 20ού αιώνα, οι μεγαλύτεροι σεισμοί της Κεντρικής Ελλάδας είχαν μεγέθη περίπου 7,2 Ρίχτερ.

Τουλάχιστον 1.156 κτίρια καταστράφηκαν στις πόλεις της Αχαΐας και της Ηλείας. Αυτός ο σεισμός ήταν τόσο δυνατός για να προκαλέσει ζημιες σε κατασκευές σε έκταση 2000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έγινε αισθητός ακόμη και 350 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο. Μέσα στα 2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της κατεστραμμένης περιοχής σημειώθηκαν πολλές κατολισθήσεις.

Τα χωριά που επλήγησαν από τον σεισμό ήταν οι Πόρτες, το Σαντομέρι και το Βάλμη. Παρόλο που υπήρχαν εμφανίσεις βράχων και κατολισθήσεων τόσο μακριά όσο στο νησί του Λούκα 100 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο. Τα χωριά Πόρτες και Σαντομέρι βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού, το όρος Σκολλις.

σεισμοί

Πρόκειται για ένα βουνό με πολύ απότομους βράχους χαλαρών βράχων, όπως ψαμμίτη, και ψηλότερα υπάρχουν βράχοι από ασβεστόλιθο. Κατά τη διάρκεια του σεισμού σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές σε αυτούς τους βράχους του όρους Σκολλις. Αυτή η ζημιά οδήγησε σε κατολισθήσεις. Αποκολλήθηκε ασβεστολιθικός βράχος από αυτό το βουνό, ο οποίος κατέστρεψε ένα σπίτι στο χωριό Σαντομέρι και προκάλεσε σοβαρές δομικές ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν θύματα σε αυτό το συμβάν.

Οδηγίες προστασίας από τους σεισμούς

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Μέσα στο σπίτι

  • Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
  • Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
  • Τοποθετήστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
  • Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
  • Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
  • Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:
    • κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
    • μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
    • μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
  • Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)
  • Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

Έξω από το σπίτι

  • Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:
    • μακριά από κτίρια και δέντρα
    • μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
  • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
  • Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
  • Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
  • Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτίριο

  • Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
  • Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
  • Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

  • Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
  • Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

  • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
  • Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει συγκεντρώσει όλες τις χρήσιμες συμβουλές για τους πολίτες σε περίπτωση σεισμού.

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
  • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
  • Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
  • Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
  • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
  • Χρησιμοποιήστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
  • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ ΣΕ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ (ΤΣΟΥΝΑΜΙ)

Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο

  • Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
  • Παρατηρήστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
  • Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
  • Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
  • Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.