Οι τέσσερις επικρατέστεροι για τον νέο Πάπα

Οι στοιχηματικές εταιρείες και οι παρατηρητές του Βατικανού είχαν ήδη αρχίσει να κάνουν εικασίες για πιθανούς διαδόχους από τη στιγμή που η υγεία του Ποντίφικα είχε αρχίσει να επιδεινώνεται.

Πάπα

Σήμερα θα γίνει η πρώτη συνάντηση των 135 καρδινάλιων στην Καπέλα Σιξτίνα, οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν τον νέο Πάπα που θα ηγηθεί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και θα διαδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο.

Η πρόβλεψη του νικητή εκ των προτέρων δεν είναι εύκολη. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου κονκλαβίου το 2013, ο Καρδινάλιος Χόρχε Μπεργκόλιο (σσ. ο Πάπας Φραγκίσκος) ήταν κάθε άλλο παρά φαβορί για να διαδεχθεί τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ. Παρ’ όλα αυτά, έγινε Πάπας Φραγκίσκος μετά από 24 ώρες και πέντε γύρους ψηφοφορίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian, η αβεβαιότητα για τον επόμενο ηγέτη των περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων καθολικών είναι μεγαλύτερη από ποτέ αφού οι περισσότεροι που θα ψηφίσουν δεν έχουν συμμετάσχει ξανά σε κονκλάβιο, ενώ η γεωγραφική διασπορά της ομάδας καθιστά απρόβλεπτη την τελική απόφαση.

Οι στοιχηματικές εταιρείες και οι παρατηρητές του Βατικανού είχαν ήδη αρχίσει να κάνουν εικασίες για πιθανούς διαδόχους από τη στιγμή που η υγεία του Ποντίφικα είχε αρχίσει να επιδεινώνεται. Τα διακυβεύματα για την επιλογή ενός νέου πάπα είναι ασυνήθιστα υψηλά. Οκτώ στους δέκα καρδινάλιους έχουν διοριστεί από τον Πάπα Φραγκίσκο την τελευταία δωδεκαετία, ενώ 20 έγιναν καρδινάλιοι μόλις τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Πολλοί γνωρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη, μετά τον θάνατο του ποντίφικα.

Ακολουθούν τα επικρατέστερα ονόματα που είναι πιθανό για τη διαχοδή του Πάπα Φραγκίσκου:

Οι τέσσερις επικρατέστεροι

Ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν θεωρείται πλέον «ο κύριος υποψήφιος», το μεγάλο φαβορί για να γίνει ο επόμενος Πάπας, αν και «όχι σίγουρος». Ο 70χρονος Ιταλός Παρολίν από το Βένετο είναι το υψηλότεροβαθμο μέλος του κονκλάβιου και θεωρείται εδώ και καιρό μια συνετή και μετριοπαθής προσωπικότητα.

Πρόσφατα, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα L’Eco di Bergamo, σχολίασε διάφορα γεωπολιτικά ζητήματα, λέγοντας: «Όλοι μπορούν να συμβάλουν στην ειρήνη, αλλά οι λύσεις δεν πρέπει ποτέ να επιδιώκονται μέσω μονομερών επιβολών που κινδυνεύουν να ποδοπατήσουν τα δικαιώματα ολόκληρων λαών, διαφορετικά δεν θα υπάρξει ποτέ δίκαιη και διαρκής ειρήνη».

Ένας καλά πληροφορημένος αξιωματούχος του Βατικανού δήλωσε στον Independent: «Είναι δύσκολο να ξέρει κανείς αν όντως είναι ο βασικός υποψήφιος, γιατί οι καρδινάλιοι είναι πολύ δύσκολο να “διαβαστούν”. Είναι μια παράξενη ομάδα και πολλοί δεν γνωρίζονται καλά μεταξύ τους. Αυτό που τα ΜΜΕ θεωρούν “καλό υποψήφιο” μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που πιστεύουν εκείνοι.

Ο Παρολίν όμως είναι μια “σίγουρη” επιλογή γιατί τον γνωρίζουν όλοι, ήταν ευγενικός με όλους και δεν συγκρούστηκε ποτέ με κανέναν. Εργάζεται πάνω από δέκα χρόνια στο Βατικανό και ξέρει πώς λειτουργεί».

Ως πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου των Συνδιασκέψεων των Επισκόπων της Ευρώπης, ο Ούγγρος Καρδινάλιος Πίτερ Έρντο είναι γνωστός για την αφοσίωσή του στη Μαρία, τη μητέρα του Ιησού.

Είναι ο κορυφαίος υποψήφιος της συντηρητικής πτέρυγας της Εκκλησίας και αναμένεται να είναι ο κύριος αντίπαλος του Παρολίν στις πρώτες ψηφοφορίες. Ο 72χρονος Ούγγρος είναι γνωστός για τη συντηρητική του στάση, καθώς έχει αντιταχθεί στη χορήγηση της Θείας Κοινωνίας σε διαζευγμένους ή ξαναπαντρεμένους Καθολικούς, πιστεύοντας στην αδιάλυτη φύση του γάμου.

Έχει επίσης συγκρίνει την υποδοχή προσφύγων με την εμπορία ανθρώπων. Ο Έρντο έγινε καρδινάλιος το 2003 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

Ως ο έβδομος Φιλιππινέζος που έγινε καρδινάλιος, ο Καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε θα μπορούσε να είναι ο πρώτος Ασιάτης Πάπας. Ονομάζεται συχνά ο «Ασιάτης Φραγκίσκος» ή «Φραγκίσκος Νο 2» λόγω της ομοιότητάς του με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ο Τάγκλε έχει εκφράσει αριστερόστροφες απόψεις και έχει επικρίνει τη γλώσσα της Εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τις ανύπαντρες μητέρες και τους διαζευγμένους. Το 2015 είχε δηλώσει:

«Τα σκληρά λόγια που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για τους ομοφυλόφιλους, τους διαζευγμένους και τις ανύπαντρες μητέρες ήταν πολύ αυστηρά και προκάλεσαν την απομόνωσή τους από την κοινωνία».

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες αν έχει πραγματική υποστήριξη από τους καρδινάλιους ή αν είναι κυρίως “προβεβλημένος” στα ΜΜΕ.

Ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, στα 60 του χρόνια, είναι πολύ νεότερος από άλλους υποψήφιους και έχει μετατραπεί από «αουτσάιντερ» σε σοβαρό φαβορί. Είναι επικεφαλής των Καθολικών στους Αγίους Τόπους σε μία περίοδο έντονων γεγονότων στη Μέση Ανατολή.

Η εκλογή του Πιτσαμπάλα θα αποτελούσε σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός, σε μια εποχή που η Εκκλησία έχει επικρίνει την κυβέρνηση του Νετανιάχου.