Οι θέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την Εκτροπή του Αχελώου

Στη διαβούλευση για τη«2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (EL04)»

θέσεις

Με αφορμή την ημερίδα διαβούλευσης µε θέμα:«2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (EL04)», που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στην Ι.Π Μεσολογγίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επαναδιατυπώνει και δημοσιοποιεί τις απόψεις της όπως αυτές υποβλήθηκαν από 3/11/2023 στην ιστοσελίδα δημόσιας διαβούλευσης της Γενικής Διεύθυνσης Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει σταθερά αντίθετη σε οποιοδήποτε σενάριο Εκτροπής του Αχελώου αξιολογώντας το έργο ως περιβαλλοντικά και οικονομικά επιβαρυντικό, τόσο για τη Δυτική Ελλάδα, όσο και για τη Θεσσαλία. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης επίσης, έχουν επισημανθεί ελλείψεις σε κείμενα τεκμηρίωσης τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των διαχειριστικών σχεδίων, αλλά και αυθαίρετες προσεγγίσεις μεθοδολογίας ως προς τις εκτιμήσεις των αναγκών ύδατος για τον κάμπο της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επισημαίνει τα εξής:

– Δεν έχουν εκτελεστεί τα απαραίτητα έργα που προβλέπονται για την ελάττωση των απωλειών ύδατος του αρδευτικού δικτύου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να θεωρούνται αξιόπιστοι οι υπολογισμοί του υδατικού ισοζυγίου

– Το ιδιαίτερα υψηλό περιβαλλοντικό κόστος καθιστά το έργο εξαιρετικά δυσμενές τόσο για την Αιτωλοακαρνανία, όσο και για τη Θεσσαλία, καθώς είναι ανυπολόγιστες οι συνέπειες που θα έχει στη διαταραχή της υπάρχουσας ισορροπίας του οικοσυστήματος.

– Το κεφαλαιουχικό κόστος κατασκευής των απαιτούμενων υποδομών είναι εξίσου σημαντικά επιβαρυντικό και για τις δύο Περιφέρειες.

– Τα κόστη αυτά συνδυαστικά θα επιφέρουν υπερβολική επιβάρυνση στο κόστος άρδευσης σε Θεσσαλία και Αιτωλοακαρνανία

Τα στοιχεία προέκυψαν από σχετική μελέτη που ανατέθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε μεγάλη και αξιόπιστη μελετητική εταιρία για την αξιολόγηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Εκτροπή του Αχελώου.

Σημειώνεται τέλος, ότι σε κάθε περίπτωση παραμένουν ενεργά τα ζητήματα που έχει εγείρει το Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορούν στο συγκεκριμένο φαραωνικό έργο, όπως και η παραβίαση των ευρωπαϊκών οδηγιών 200/60/ΕΚ και 92/43/ΕΚ.

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, με αφορμή τη διαβούλευση, δήλωσε σχετικά: «Τόσο προσωπικά, όσο και θεσμικά είναι πάγια, εκφρασμένη δημόσια και στιβαρή η αντίθεση μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια νεκρανάστασης της Εκτροπής του Αχελώου. Το φαραωνικό έργο δεν αποτελεί αντικείμενο τοπικιστικού ή ιδεολογικού φανατισμού. Είναι ξεκάθαρα ζήτημα δικαιοσύνης και σεβασμού στους φυσικούς πόρους. Όπως επίσης ξεκάθαρο είναι ότι τα περιβαλλοντικά και κεφαλαιουχικά κόστη καθιστούν το έργο εντελώς ασύμφορο, τόσο για την Αιτωλοακαρνανία, όσο και για ολόκληρο τον Θεσσαλικό Κάμπο.

Ως Περιφερειακή Αρχή με επιχειρήματα και με προσήλωση στη διαφύλαξη θεμελιωδών αξιών όπως το Περιβάλλον και η Δικαιοσύνη θα συνεχίσουμε με την ίδια θέρμη να υποστηρίζουμε αταλάντευτα τις θέσεις μας μέχρις ότου το ζήτημα κλείσει οριστικά, έχοντας πάντα εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, η οποία άλλωστε μας έχει δικαιώσει επανειλημμένως».