Ολλανδία: Ζητά να εξαιρεθεί από τους κανόνες της ΕΕ για μετανάστευση
Η Ολλανδία δέχθηκε το 2023 δύο αιτήσεις ασύλου ανά 1.000 κατοίκους και η αναλογία αυτή είναι ο μέσος όρος του συνασπισμού.
Η δεξιά κυβέρνηση της Ολλανδίας ζητά την εξαίρεση από τους κανόνες για το μεταναστευτικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προκειμένου να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες αφίξεις.
Την είδηση έκανε γνωστή μέσω των social media η υπουργός Μετανάστευσης, Μαρζολάιν Φάμπερ. «Μόλις ενημέρωσα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θέλω εξαίρεση της Ολλανδίας για το μεταναστευτικό μέσα στο πλαίσιο της Ευρώπης. Είναι ανάγκη να αναλάβουμε και πάλι εμείς την πολιτική μας για το άσυλο», ανέφερε στο X (πρώην Twitter) η υπουργός.
Στην εξουσία από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση με επικεφαλής το εθνικιστικό κόμμα PVV του Γκέερτ Βίλντερς σχεδιάζει να κηρύξει κατάσταση εθνικής κρίσης για το μεταναστευτικό, κάτι που θα της επιτρέψει να εφαρμόζει ελέγχους χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με το Reuters, οι Βρυξέλλες αναμένεται να αντιδράσουν, δεδομένου ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Ολλανδίας, είχαν συμφωνήσει το Δεκέμβριο 2023 σε ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση με ισχύ για όλο το συνασπισμό.
«Δεν μπορείς να εξαιρεθείς από ψηφισμένη νομοθεσία στην ΕΕ, αυτό είναι γενική αρχή», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στη στάση της Ολλανδίας, ο εκπρόσωπος της ΕΕ Ερίκ Μαμέρ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η Ολλανδία δέχθηκε το 2023 δύο αιτήσεις ασύλου ανά 1.000 κατοίκους και η αναλογία αυτή είναι ο μέσος όρος του συνασπισμού. Δέκα κράτη μέλη είχαν υψηλότερη αναλογία.
Εντούτοις, με πληροφορίες από το newsit, έπειτα από χρόνια δημοσιονομικών περικοπών, το μοναδικό κέντρο καταγραφής αιτούντων άσυλο στη χώρα είναι υπερπλήρες, με αποτέλεσμα κατά διαστήματα εκατοντάδες άνθρωποι να κοιμούνται στο ύπαιθρο.
Διαβάστε επίσης:
Κόβεται το τσιγάρο και σε εξωτερικούς χώρους, τι προβλέπεται
Πάτρα: Αναγνωρίστηκε δράστης απάτης με «λεία» 40.000 ευρώ, θύμα ηλικιωμένη
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News