Oλονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Ρέθυμνο: Εκκενώθηκαν εννέα χωριά – Στο σημείο ο Κικίλιας
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας έσπευσε στην περιοχή μαζί με 40 δασοκομάντος, οι οποίοι θα ενισχύσουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ώστε όσο πιο γρήγορα γίνεται να αντιμετωπιστεί η πύρινη λαίλαπα.
Τεράστιες είναι οι καταστροφές από την πολυμέτωπη φωτιά στον δήμο Αμαρίου στο Ρέθυμνο, κυρίως σε καλλιέργειες συμμιγή ελαιώνα. Υπάρχουν εννέα χωριά που έχουν εκκενωθεί μετά από αλεπάλληλες ειδοποιήσεις από το «112». Το σύνολο σχεδόν των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης σε βρίσκεται σε πλήρη επιστράτευση και κινητοποίηση.
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας έσπευσε στην περιοχή μαζί με 40 δασοκομάντος, οι οποίοι θα ενισχύσουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ώστε όσο πιο γρήγορα γίνεται να αντιμετωπιστεί η πύρινη λαίλαπα.
Με εντολή του κ. Κικίλια οι πυροσβέστες θα επιτηρούν όλη τη νύχτα τα μέτωπα της φωτιάς, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι άνεμοι στην περιοχή αναμένεται να «πέσουν» μετά τις 23:00.
Κικίλιας: «Δεν πρόκειται να φύγει κανείς εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας»
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μετά την άφιξη του στο Ρέθυμνο, στην περιοχή της φωτιάς και την ενημέρωση που είχε στο πεδίο, τόνισε: «Εδώ και δύο μέρες οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές, αλλά και οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι, πρόεδροι των κοινοτήτων και των χωριών μαζί με τον απλό κόσμο, την αστυνομία και το στρατό δίνουν πολύ μεγάλη μάχη.
Ο Βασίλης Κικίλιας ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στα πεδία της πυρκαγιάς στο Ρέθυμνο
Σήμερα ήρθα στην περιοχή με άλλους 50 δασοκομάντος, πλέον ξεπερνάμε τα 250 άτομα, τα 50 οχήματα και τα 23 εναέρια μέσα, μαζί με δύο συντονιστικά. Με ικανοποίηση βλέπω ότι για δεύτερη φορά δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά πρέπει όλοι μαζί, κι αυτό θα οργανώσουμε τώρα, να δουλέψουμε έτσι ώστε να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση αύριο αν ξανανέβουν οι άνεμοι και τα μποφόρ. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά σήμερα το βράδυ και αύριο, επειδή θα παραμείνουν όλα τα εναέρια μέσα και θα έχουμε τις ρίψεις, διαβροχές, τους κύκλους, ευελπιστούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν πρόκειται να φύγει από δω εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, τον δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, την αντιπεριφερειάρχη Μαρία Ιωνή και αρμόδιους αξιωματικούς για το συντονισμό και το σχεδιασμό της πυρόσβεσης στα μέτωπα της φωτιάς.
Όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας, η φωτιά φαίνεται να οριοθετείται, ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Οι άνεμοι, όπως είπε ο υπουργός, θα συνεχιστούν και αύριο ελαφρώς εξασθενημένοι χωρίς, όμως, να αποκλείονται οι ψηλές ριπές, κάτι που θα δυσκολέψει και πάλι το έργο των πυροσβεστών. Ο κ. Κικίλιας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους κατοίκους, τους εθελοντές και όσους συνέδραμαν στο έργο της πυρόσβεσης.
Ενισχύονται οι δυνάμεις δασοκομάντος
Αυτή την ώρα πυροσβεστικές δυνάμεις κατά ομάδες επιχειρούν σε περιοχές που έχει αναζωπυρωθεί η φωτιά, με το κύριο μέτωπο να αφορά στα χωριά Πλάτανος και Αποδούλου, ενώ αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται και στα χωριά Βαθιακό και Αγία Παρασκευή.
Τα τέσσερα αυτά χωριά ήταν τα πιο δύσκολα μέτωπα που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική μέχρι να πέσει το φως της ημέρας, το οποίο σήμανε και τη λήξη των εναέριων ρίψεων από τα 13 συνολικά ελικόπτερα και αεροσκάφη τα οποία βοηθούσαν τις επίγειες δυνάμεις, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός.
Έως τώρα επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος, 54 οχήματα και εθελοντές. Συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και της Περιφέρειας Κρήτης.
Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα
Χιλιάδες είναι τα στρέμματα που έχουν καεί με την πλειονότητα αυτών να αφορά σε ελαιώνες, ενώ τα χωριά που εκενώθηκαν συνολικά είναι εννέα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρίου. Τα χωριά που διατάχθηκε να εκκενωθούν είναι η Αγία Παρασκευή, ο Πλάτανο, το Αποδούλου, το Βαθιακό, η Λοχριά, ο Άδραχτος, ο Ρίζικας, η Σάττα και το Χορδάκι.
Ο άνεμος ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός διότι άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση αναζωπύρωνε συνέχεια μέτωπα, τα οποία πυροσβέστες είχαν καταφέρει να σβήσουν και αυτό δημιούργησε σχεδόν μία κατάσταση, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μουρτζανός, «τέλειου πανικού».
Πώς ξέσπασε η φωτιά
Η φωτιά αναζωπυρώθηκε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι της Πέμπτης (8/08) με τις φλόγες να γίνονται απειλητικές, με αποτέλεσμα οι Αρχές να προχωρούν σε αλλεπάλληλες εκκενώσεις οικισμών.
Στο συντονισμό της πυρόσβεσης και τον έλεγχο όλης της κατάστασης συμμετείχε ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Ρουμελιώτης από κοινού με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.
Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες που είχαν αναπτυχθεί και λόγω της ζέστης αλλά και λόγω του τεράστιου πύρινου μετώπου, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική.
Διαβάστε επίσης:
Πάτρα: Εκδιώχνονται 18.000 «αιώνιοι» φοιτητές. Η νέα χρονιά… η τελευταία για τους «ξεχασμένους»
Σκύλοι-ρομπότ αναλαμβάνουν επικίνδυνες αποστολές στο μέτωπο της Ουκρανίας BINTEO
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News