Ώρα Πατρών: Μέτρα για τις πληγείσες περιοχές

Η «Ώρα Πατρών», καλεί τηΔημοτική Αρχή να συμβάλει με την Πολιτεία στην άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών και των αποζημιώσεων.

Ώρα Πατρών

Την επιτακτική ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων για τις πληγείσες περιοχές της Πάτρας, που χτυπήθηκαν από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, ζητά ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ώρα Πατρών», Γιώργος Ρώρος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές σε όλο τον κόσμο και προβλέπεται να γίνουν συχνότερες και εντονότερες τα επόμενα χρόνια. Είναι ήδη αισθητές στην χώρα μας και στην πόλη μας, την Πάτρα. Οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αυξάνεται η θερμοκρασία της γης με πρωτοφανείς ρυθμούς και επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο κλίμα.

Τα έντονα φυσικά φαινόμενα, βροχόπτωση, πλημμύρες που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες θα γίνουν στο μέλλον πιο συχνά. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πρέπει να λάβουμε μέτρα (μείωση του διοξειδίου του άνθρακος, αποκατάσταση οικοσυστημάτων, σταθεροποίηση του πληθυσμού και εξάλειψη της φτώχειας, κοινωνική συνοχή, δίκαιη κατανομή του εισοδήματος). Άμεσα όμως να γίνουν  παρεμβάσεις ώστε να αποφεύγονται οι τεράστιες καταστροφές.

Επιστημονική μελέτη έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί παντού αλλά περισσότερο στην Πάτρα, Καλαμάτα και την Αθήνα. Η πολιτεία έχει το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών γιατί η χώρα είναι ανοχύρωτη στις θεομηνίες. Ευθύνες όμως έχει η περιφέρεια και η δημοτική αρχή.

Η Μελέτη Ρογκάν που προβλέπει κυματοθραύστη για να σταματήσει η διάβρωση των ακτών και να μην βγαίνει η θάλασσα έξω, παραμένει στα συρτάρια για να τη θυμηθούμε την επόμενη φορά που η θεομηνία θα χτυπήσει την πόρτα μας.

Τι έχει κάνει η περιφέρεια για την υλοποίηση της μελέτης; Ποιες είναι οι πιέσεις που έχει ασκήσει η δημοτική αρχή τα εφτά χρόνια για την υλοποίησή της; Η περιοχή μας είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω της παράκτιας διάβρωσης τον Δεκέμβριο του 2020.

Η παράταξή μας Ώρα Πατρών έγκυρα είχε επισημάνει τους κινδύνους και με έγγραφο της ζητούσε από το Δήμο Πατρέων να μας ενημερώσει για το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα. Ο χρόνος πέρασε χωρίς να γίνει τίποτα εκτός αν αρκούμαστε να ρίχνουμε λίγη άσφαλτο το καλοκαίρι στην πλαζ για να την παίρνει το χειμέριο κύμα, δηλαδή ολημερίς το χτίζανε,το βράδυ γκρεμιζόταν..

Στη Μαρίνα δεν έχει γίνει καμία υποδομή για την αξιοποίηση της και ανάδειξη της σε αναπτυξιακό πόλο καθ όλη τη διάρκεια της Δημοτικής Αρχής Πελετιδη υπήρξε πλήρης καταστροφή. Καταστράφηκαν οι σαθρές, ασυντηρητες, παλαιές υποδομές και μαζί οι βάρκες των μεροκαματιάρηδων. Στην παραλιακή ακτογραμμή βόρεια και νότια της πόλης οι επιχειρήσεις είναι σε απόγνωση.

Καλείται η Δημοτική Αρχή να συμβάλει μαζί με την Πολιτεία στην άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών και των αποζημιώσεων. Να ασκηθεί πίεση ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο Δήμος από το κράτος για την αποκατάσταση όλων των ζημιών.

Τέλος καλούμε την Δημοτική Αρχή να αναπτύξει έντονη πολιτική περιβαλλοντολογικών δράσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ιδιαίτερα στην νεολαία. Να συμβάλει ώστε να  αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση και ευαισθησίες.