Ορισμένες αλλαγές που βοηθούν στη σωστή διατροφή

διατροφή

Την στιγμή που ολοένα και περισσότερο άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα  τα υγείας λόγω διατροφής, οι ειδικοί προτείνουν μερικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας που θα κάνει καλό σε όποιον τις ακολουθήσει.

Τι θα συνέβαινε αν σας έλεγαν ότι το να φάτε ένα κρουασάν με άδειο στομάχι δεν είναι το ίδιο με το να το φάτε μετά από ένα γιαούρτι με φρούτα;

Τι θα γινόταν αν μας έλεγαν ότι αντί να στερούμαστε τροφές με αρκετές θερμίδες όπως οι πατάτες, να τις τρώμε μετά από μια σαλάτα και ένα κομμάτι κρέας;

Τι θα γινόταν αν γνωρίζαμε ότι εάν τρώμε ανθυγιεινά τρόφιμα, είναι καλύτερο να το κάνουμε μετά από λίγη πράσινη σαλάτα;

Ή ότι αντί να τρώμε μόνο ένα παγωτό νομίζοντας ότι έτσι «προσέχουμε τον εαυτό μας», είναι καλύτερα να το φάμε μετά το μπάρμπεκιου;

Τέτοιες μικρές αλλαγές σε συνήθειες μπορεί να βοηθήσουν όσους θέλουν να φροντίσουν τη διατροφή τους χωρίς να στερηθούν επιλογές που δεν είναι απολύτως υγιεινές, να περιορίσουν τον αρνητικό τους αντίκτυπο.

Ναι, η σειρά των παραγόντων σε αυτήν την περίπτωση, αλλάζει το αποτέλεσμα. Το να γνωρίζουν τι να φάνε πρώτα και τι μετά είναι ένα από τα πράγματα που διδάσκονται τα άτομα με διαβήτη. Και αυτό ισχύει επίσης για όποιον θέλει να φροντίσει τον εαυτό του προλαμβάνοντας τυχόν ασθένειες.

Ο χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης, κάνει σε όλους καλό

Η ξαφνική αύξηση της γλυκόζης, ή οι λεγόμενες αιχμές του σακχάρου στο αίμα, είναι κάτι που απασχολεί συχνά τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη.

Ωστόσο, για κανέναν οργανισμό δεν είναι καλό να διατηρεί αυτά τα επίπεδα υψηλά: όλο και περισσότεροι άνθρωποι και σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη, δηλαδή έχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία – μακροπρόθεσμα – προκαλούν σοβαρές βλάβες στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα μάτια, τα νεφρά και τα νεύρα.

Πράγματι, οι συστάσεις για τη διατροφή ενός ατόμου με διαβήτη δεν διαφέρουν από αυτές που γίνονται για τα άτομα του γενικού πληθυσμού, συστάσεις που δίνουν προτεραιότητα στην κατανάλωση λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών και πρωτεϊνών όπως πουλερικά και ψάρια.