Οσα μας μαθαίνει ο κατακερματισμός του ΣΥΡΙΖΑ: Ενώνονται τα χίλια κομμάτια της κεντροαριστεράς;

Για την ώρα δεν υπάρχει απάντηση για το ποιος θα είναι αυτός που θα ενώσει τα κομμάτια του παζλ

κατακερματισμός Ποιο θα είναι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ; Για την ώρα ο Στ. Κασσελάκης κάνει ελιγμούς και εμφανίζεται πιο σκληρός απ' ό,τι τον περίμεναν

Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μεμονωμένα περιστατικά τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ -ενδεχομένως και στο ΠΑΣΟΚ- τους τελευταίους μήνες, αν θέλει κανείς να κατανοήσει τα όσα συμβαίνουν.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια σειρά πολιτικών στελεχών που τοποθετούνται ευρύτερα στον κεντροαριστερό χώρο δηλώνουν σε τακτική βάση ότι είναι αναγκαία η ανασύνθεση και η δημιουργία των προϋποθέσεων για να δημιουργηθεί μια δύναμη που θα μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα, τότε τα γεγονότα των τελευταίων μηνών μόνο τυχαία δεν μπορούν να είναι.

Ενα από τα μεγάλα ερωτήματα που έχουν απασχολήσει τους τελευταίους μήνες τους πολιτικούς αναλυτές είναι «πώς θα μπορέσει να γίνει η ένωση της κεντροαριστεράς;». Με βάση τα δεδομένα, η απάντηση όσο περνάει ο καιρός γίνεται ορατή: «Μόνο αν γίνει χίλια κομμάτια»!

Και αυτό βλέπουμε να συμβαίνει στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια.

Ηδη οι θεωρίες στις τάξεις ακόμα και των πιο ψύχραιμων στελεχών δίνουν και παίρνουν. Ορισμένοι, προσπαθώντας να κατανοήσουν τη γενική εικόνα, βάζουν τα γεγονότα σε χρονική σειρά για να αντιληφθούν τι ακριβώς έχει συμβεί τους τελευταίους 14 μήνες -αν και για άλλους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει σε αυτή την πορεία αρκετό καιρό πριν.

Παραίτηση Τσίπρα και εκκίνηση διαδικασιών διαδοχής. Αναμφισβήτητα, ο Αλέξης Τσίπρας αποτελούσε εκ των πραγμάτων τη μοναδική συγκολλητική ουσία στο άλλοτε κυβερνών κόμμα. Από την ώρα που αποχώρησε, ωστόσο, ξεκίνησε μια περίοδος αλλεπάλληλων επεισοδίων που οδήγησαν στην προχθεσινή «διχοτόμηση» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Νίκη Κασσελάκη και διάσπαση. Ενα αουτσάιντερ, χωρίς πολιτική εμπειρία, αλλά και χωρίς να είναι μπολιασμένος στα της αριστεράς, κατάφερε και κέρδισε τις εκλογές. Ακολούθησε η φυγή των «11» άλλοτε «μπροστάρηδων» της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία της Νέας Αριστεράς.

Αμφισβήτηση Κασσελάκη και παραλίγο εκλογές. Στο πρόσφατο συνέδριο του Φεβρουαρίου, όλα κρέμονταν σε μια κλωστή, αλλά μετά από χειρισμούς πίσω από τους οποίους, για πολλούς, βρισκόταν ο νυν πρόεδρος της ΚΟ Νίκος Παππάς, τελικά δεν είχαμε νέα εσωκομματική αναμέτρηση ανάμεσα στον πρόεδρο Κασσελάκη και την Ολγα Γεροβασίλη.

Διαγραφή Πολάκη από την ΚΟ. Μετά το επεισόδιο του κ. Πολάκη όπου έβαλε τα κλάματα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού (διαγράφηκε χθες με απόφαση Κασσελάκη), ο κρητικός πολιτικός έμεινε εκτός ΚΟ και απασφάλισε κατά την κ. Λινού, ενώ αμφισβήτησε τον Στ. Κασσελάκη.

«Αλλαγή» Φάμελλου με Παππά. Σαν να μην έφταναν τα ανωτέρω, αιφνιδιαστικά -για τους πολλούς, αλλά με την «Π» να έχει προϊδεάσει για το τι θα συμβεί- ο Στ. Κασσελάκης αποφάσισε αλλαγή στην προεδρία της ΚΟ, προτείνοντας τον Νίκο Παππά στη θέση του Σωκράτη Φάμελλου. Ο Κασσελάκης κέρδισε, αλλά χωρίς άνεση……….. την πλειοψηφία εντός των βουλευτών του (17 ψήφους ο Παππάς, 12 ο Φάμελλος και 4 «παρών»). Ολα αυτά, ενώ σύντομα συνεδριάζει η Κεντρική

Επιτροπή του κόμματος και ένα μήνα πριν το Καταστατικό Συνέδριο, όπου ο Στ. Κασσελάκης θέλει να κάνει πράξη την υπόσχεση πως «θα τα αλλάξει όλα». Σημάδια νέας διάσπασης δηλαδή…

Το αν αυτός ο κατακερματισμός είναι ένα οργανωμένο σχέδιο, πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ από επίσημα χείλη και θα μείνει για πάντα στη σφαίρα των θεωριών συνωμοσίας, όμως δεν παύουν όλα αυτά τα διασπαστικά γεγονότα να λειτουργούν ευνοϊκά υπέρ του σεναρίου ανασύστασης ενός συμπαγούς κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα.

Βέβαια, για να μπορέσουν να κολλήσουν και πάλι τα κομμάτια της κεντροαριστεράς, χρειάζεται μια ισχυρή συγκολλητική ουσία που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι ο ηγέτης που θα παραταχθούν πίσω του όλα τα στελέχη που θέλουν, αλλά χωρίς καθοδήγηση αποδεικνύουν πως δεν μπορούν.

Ποιος θα είναι αυτός ο ηγέτης; Στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών φιγουράρει στην πρώτη θέση ο Αλέξης Τσίπρας με ένα ποσοστό κοντά στο 20% και ο αμέσως επόμενος (Κασσελάκης, Ανδρουλάκης κ.λπ.) λαμβάνει το μισό ποσοστό περίπου.

Δηλαδή, ναι μεν ο Τσίπρας είναι πρώτος με μια διαφορά, αλλά το 20% δεν μπορεί να θεωρηθεί και σημαντικό ποσοστό. Δεν είναι αυτό που λέμε πρώτη επιλογή ή κοινής αποδοχής, αλλά πιάνει αυτή την καταγραφή ενώ είναι ανενεργός. Αρα, για την ώρα δεν υπάρχει απάντηση για το ποιος θα είναι αυτός που θα ενώσει τα κομμάτια του παζλ. Ο Τσίπρας, πάντως, δεν παίρνει θέση για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ…

Εχουμε πει όμως, οι επόμενοι μήνες θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη διαμόρφωση του σημερινού προβληματικού πολιτικού σκηνικού. Για την ώρα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον ένα ισχυρό πόλο της κεντροαριστεράς, θα συνεχίσουμε με τον έτερο πόλο, το ΠΑΣΟΚ, που σε ένα μήνα και κάτι έχει τις εκλογές του.

ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Μετά τον καταιγισμό των εξελίξεων στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αναμενόμενες και οι τοπικές αντιδράσεις. Η πλευρά των στελεχών που στηρίζει τον πρόεδρο Κασσελάκη επιλέγει να μην εκδηλώνεται τις τελευταίες ώρες, αλλά μερίδα στελεχών που διαχρονικά εκφράζουν την άποψή τους.

Ο πρώην συντονιστής Φώτης Βασιλακόπουλος

Ο πρώην συντονιστής Φώτης Βασιλακόπουλος

Ο πρώην συντονιστής της Νομαρχιακής Αχαΐας Φώτης Βασιλακόπουλος, χωρίς να κατονομάζει πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά πιθανότατα αναφέρεται στις εξελίξεις, επισήμανε: «Παρακολουθώ και δεν μιλάω, σκέφτομαι να πω κάτι, όχι ακόμα δεν πρέπει. Παρακολουθώ και δεν μιλάω, να γράψω κάτι, όχι ακόμα κάτι θα γίνει… Παρακολουθώ και δεν μιλάω, να αρχίσω τα μπινελίκια, κάνε υπομονή… Από αύριο δεν θα παρακολουθώ μόνο, αλλά και θα μιλάω, γιατί πρέπει να μιλήσουμε, πρέπει να εκφραστούμε, γιατί είμαστε πολλοί, είμαστε οι περισσότεροι και δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την υπόθεση σε αυτούς που δεν είναι οι κατάλληλοι, στον πιο ακατάλληλο. Αλλωστε οι πολλοί καλοί άνθρωποι περιμένουν».

Το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μαλαμής έγραψε, μεταξύ άλλων: «Είσαι εκλεγμένος πρόεδρος σε κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, όχι οπουδήποτε, και: “Αιφνιδιάζεις με σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας από την Κρήτη που ετοιμάζεις το γάμο σου. Απαιτείς με επιστολή στο σώμα -λες και αφορά την εταιρεία σου- επί της ουσίας να καθαιρεθεί ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας (Φάμελλος), κατά γενική ομολογία απολύτως επιτυχημένος, που κράτησε όρθιο το κόμμα. Αναγκάζεσαι τελικά -όταν τα μηνύματα λένε ότι θα γίνει Κούγκι- να συνδεθείς με zoom (!!!!), και επιμένεις.

Στην ψηφοφορία που αναβαθμίζεται επί της συνολικής σου πρότασης παίρνεις 17 στους 35 βουλευτές με απόντες τους Τσίπρα και Τσαπανίδου. Επί της ουσίας μειοψηφία. Τι ελπίζεις ως πρόεδρος στη συνέχεια; Σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα για το κόμμα που το βλέπουμε όλοι γύρω μας. Οσοι έχουμε υπηρετήσει την αριστερά μια ζωή, ας σκεφτούμε πλέον σοβαρά. Γιατί αδιέξοδα δεν υπάρχουν».

ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ – ΧΩΡΙΣ «ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ» Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 

Το πώς ψήφισαν οι 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστό χθες το πρωί και, όπως φαίνεται,η Δυτική Ελλάδα δεν έχει κάποιον εκπρόσωπο στο «γκρουπ» των προεδρικών. Συγκεκριμένα, 17 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης Κασσελάκη, 12 κατά και 4 «παρών».

Υπερψήφισαν την πρόταση Κασσελάκη οι: Ελενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Καλλιόπη Βέττα, Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Νίκος Παππάς, Πέτρος Παππάς, Γιώτα Πούλο, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ραλλία Χρηστίδου.

«Κατά» ψήφισαν οι: Ολγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λινού, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος και Γιώργος Ψυχογιός.

Με το «παρών» τάχθηκαν οι: Μίλτος Ζαμπάρας, Γιώργος Καραμέρος, Χάρης Μαμουλάκης και Γιώργος Παπαηλιού.
Αρα, ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός ψήφισαν κατά, ενώ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας ψήφισε «παρών» μη θέλοντας να πάρει θέση στο δίλημμα που τέθηκε.

Θρήνος στο Μεσολόγγι για τον θάνατο του 60χρονου Μάκη Δέδε – Η μοιραία η πτήση του με ανεμόπτερο από κορυφή του Κιθαιρώνα 

Δυτική Αχαΐα: Βρέθηκε απαγχονισμένος 50χρονος

Σεισμική δόνηση «ταρακούνησε» τη νύχτα Πάτρα, Αίγιο και Καλάβρυτα