Π.Γερουλάνος από το RGC 2024: «Να διαχωριστούν τα τοπόσημα σε παγκόσμιας, εθνικής και τοπικής εμβέλειας με ανάλογη κατανομή πόρων»
«Στην προστασία θα έβαζα την ασφάλεια και τη συντήρηση των μνημείων, ενώ ανάδειξη είναι η λειτουργία των μνημείων, οι υπηρεσίες γύρω από αυτά και η προβολή τους. Αν δεν έχει ολόκληρο το πακέτο, δεν είναι τοπόσημο», ανέφερε ο κ. Γερουλάνος.
Τον διαχωρισμό των τοπόσημων της Ελλάδας σε παγκόσμιας, εθνικής και τοπικής εμβέλειας με ανάλογη κατανομή των πόρων, είτε από το κεντρικό κράτος, είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση πρότεινε ο βουλευτής της Α΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διεξάγεται στην Πάτρα.
Επίσης, πρότεινε τον διαχωρισμό των τοπόσημων ανάλογα με το είδος τους σε αρχαιολογικού ή τοπογραφικού ενδιαφέροντος και σε δράσεις, σημειώνοντας ότι αυτές οι κατηγορίες χαίρουν προστασίας και ανάδειξης. «Στην προστασία θα έβαζα την ασφάλεια και τη συντήρηση των μνημείων, ενώ ανάδειξη είναι η λειτουργία των μνημείων, οι υπηρεσίες γύρω από αυτά και η προβολή τους. Αν δεν έχει ολόκληρο το πακέτο, δεν είναι τοπόσημο», κατέληξε.
Εξήγησε ότι, επειδή δεν υπάρχει τέλος στον πολιτισμικό πλούτο της Ελλάδας, η ανάδειξη ενός τοπόσημου μόνου του δεν έχει κανένα νόημα, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Άγιο Ανδρέα στην Πάτρα. Για να συμβάλει, όπως είπε, ένα τέτοιο μνημείο στην πολιτισμική ανάπτυξη της πόλης, θα πρέπει να συνδεθεί με όλα τα άλλα καταπληκτικά πράγματα που υπάρχουν γύρω του, όπως το να μπορεί κάποιος να το επισκεφθεί και μετά να κάνει πεζοπορία ή σκι, να δοκιμάσει κάποιο κρασί ή ακόμα και να κάνει clubbing.
Ανέφερε ότι για να αναδείξεις κάποιο μνημείο με τοπική εμβέλεια σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να διασφαλίσεις ότι μπορείς να διαχειριστείς την υποδοχή που θα λάβει και έφερε ως παράδειγμα το καρναβάλι της Πάτρας, λέγοντας ότι για να αναβαθμιστεί από τοπικό σε εθνικό και μετά σε παγκόσμιο γεγονός πρέπει κάθε φορά να πληροί τα αντίστοιχα κριτήρια.
Ο κ. Γερουλάνος επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και τη σημασία του τοπικού σχεδιασμού και της εθνικής χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι με τον κατακερματισμό τόσα χρόνια έχουν ξοδευτεί απίστευτοι πόροι χωρίς νόημα. «Στη σημερινή εποχή έχουμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου. Αν δεν γίνει αποσυγκέντρωση πλούτου, δεν μπορείς να πολεμήσεις τις μεγάλες ανισότητες», σημείωσε.
Στη συζήτηση με θέμα «Πολιτιστική Ανάπτυξη – Μετωπικά Τοπόσημα» συμμετείχαν, επίσης, η Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθηνών στην Πρεσβεία της Τσεχίας, Lucie Kuligova – Μανωλοπούλου, και η Διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Αθανασία Παπαθανασίου.
Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News