Παίρνουν το τσίπουρο από τους μικρούς – Ανησυχία στους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς

Φωτιές ανάβει στους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς και στους αμπελοκαλλιεργητές νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών.

Παίρνουν

«Φωτιές» έχει ανάψει νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την αλλαγή της φορολόγησης της αλκοόλης και των αλκοολούχων ποτών, στους διήμερους αμπελοκαλλιεργητές.

Η εν λόγω ρύθμιση, που παρουσιάζεται ως προσπάθεια εναρμόνισης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αποστάγματα, βάσει σχετικών αποφάσεων της ΕΕ, βάζει από την πίσω πόρτα και το ζήτημα της ονομασίας.
Κι αυτό γιατί το απόσταγμα στεμφύλων, δηλαδή το παραδοσιακό μας τσίπουρο και η τσικουδιά, που παράγονται από τους καζανάδες κάθε χρόνο μετά τον τρύγο, αντικαθίστανται με τον ουδέτερο όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων».

Για τους αποσταματοποιούς, το μείζον ζήτημα δεν είναι η αύξηση της φορολογίας που θα προκύψει. Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι τους αφαιρείται το δικαίωμα χρήσης της ονομασίας του προϊόντος και θα σβήσει με έμμεσο τρόπο από τους καταλόγους καφενείων και ουζερί την ονομασία τσίπουρο/τσικουδιά των διήμερων αποσταγματοποιών, που πωλείται χύμα. Πρακτικά, το δικαίωμα χρήσης του ονόματος τσίπουρο/τσικουδιά θα έχουν μόνο τα εμφιαλωμένα προϊόντα.

Παίρνουν

Γιάννης Μπακουλόπουλος

Ο Γιάννης Μπακουλόπουλος, που είναι και ο ίδιος παραδοσιακός παραγωγός και έμπορος τσίπουρου με άδεια αποστακτήρα, εξέφρασε στην «Π» την ανησυχία του, ότι το Υπουργείο Οικονομικών με την επίμαχη τροπολογία, αφαιρεί από τους παραδοσιακούς παραγωγούς το δικαίωμα της χρήσης του όρου τσίπουρο και οδηγεί σε εξαφάνιση την παραγωγή ενός παραδοσιακού προϊόντος, προς όφελος των συμφερόντων τυποποίησης. «Μας αφαιρούν την κληρονομιά της ταυτότητας ενός παραδοσιακού προϊόντος και την δίνουν στις ποτοποιίες» είπε χαρακτηριστικά.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΜΕΙΩΣΗ

Επίσης, με το νομοσχέδιο μπαίνουν και στενότερα χρονικά όρια για την ετήσια απόσταξη τσίπουρου. «Από τις 60 ημέρες θα μπορούμε να κάνουμε απόσταξη στα καζάνια μας, μόνο τις 15» είπε ο κ. Μπακουλόπουλος. Αυτό, πρακτικά σημαίνει τεχνητή μείωση της παραγωγής του παραδοσιακού τσίπουρου από τους μικρούς αποσταγματοποιούς, προς όφελος των τυποποιημένων προϊόντων.

Ο κ. Μπακουλόπουλος είπε ότι στην Περιφέρεια Πατρών, λειτουργούν σήμερα 20 καζάνια αποσταματοποίησης, τα οποία είναι πρακτικά αδύνατον να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όλους τους αμπελοκαλλιεργητές μέσα σε 15 ημέρες.

Απέδωσε αυτές τις μεθοδεύσεις, στην αύξηση της κατανάλωσης του τσίπουρου μετά το 2009, το οποίο ανταγωνίζεται πιο ακριβά οινοπνευματώδη ποτά, αποσπώντας μερίδιο της αγοράς τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί και παραγωγοί τσίπουρου της Αχαΐας, προσπαθούν να φτιάξουν τον δικό τους σύλλογο, έστω και τώρα, προκειμένου να έχουν έναν φορέα διαβούλευσης με τους φορείς και τα επίσημα όργανα της Πολιτείας.